• Halina,
  • Ilvars,
  • Lauma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nākamgad Rīgā notiks Eiropas jauno zinātnieku saiets (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 15:57, 18.05.2024


Katru gadu nemainīgi četri pirmās vietas ieguvēji saņem 7000 eiro lielu naudas balvu.


Zinātkāri jaunieši apmainās pieredzē.

Eiropas Savienības jauno zinātnieku konkurss (turpmāk arī – konkurss) ir nozīmīgākā skolēnu zinātniski pētniecisko darbu izstāde Eiropā, kurā tiek demonstrēti labākie skolēnu zinātniskie darbi Eiropas Savienībā un ārpus tās. Katru gadu šis konkurss tiek īstenots citā Eiropas Savienības dalībvalstī valstī un pulcē talantīgākos skolēnus vecumā no 14 līdz 20 gadiem, dodot iespēju prezentēt savu izstrādāto projektu starptautiskai zinātnieku žūrijai. Konkursā ik gadu tiek prezentēti 80 – 90 projekti, kurus ir izstrādājuši 130 – 150 skolēnu no 40 – 45 dalībvalstīm.

Latvijas skolēni konkursā piedalās kopš 1999. gada. Šo gadu laikā arī mūsu skolēni ir guvuši panākumus šajā konkursā, piemēram, šī gada Eiropas Savienības jauno zinātnieku konkursā Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēns par savu darbu "Halkopirītu režģa parametru empīriska prognozēšana no ietverto elementu ķīmiskajām īpašībām" ieguva pētniecības centra ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) specbalvu, taču 2022. gadā skolēns no RTU inženierzinātņu vidusskolas par darbu "Meža postījumu – mizgraužu identifikācija ar tālizpētes palīdzību Latvijas teritorijā" ieguva NBC (Naturalis Bioversity Center) specbalvu.

Latvija saņēma uzaicinājumu būt par konkursa rīkotājvalsti 2025.gadā. Konkurss tiek rīkots septembra mēneša otrajā pusē, un to veido: pētniecisko darbu stendu intervijas un izstāde, kurā skolēni prezentē savus darbus, atklāšanas un noslēguma ceremonijas, jauno zinātnieku un pasaules mēroga zinātnieku lekcijas, iepazīstināšana ar rīkotājvalsts sasniegumiem, kultūru un tradīcijām. Konkurss ilgst sešas dienas un tas tiek organizēts ciešā sadarbībā starp rīkotājvalsti un Eiropas Komisiju.

Katru gadu nemainīgi četri pirmās vietas ieguvēji saņem 7000 eiro lielu naudas balvu, četri otrās vietas ieguvēji saņem 5000 eiro lielu naudas balvu, savukārt četri trešās vietas ieguvēji saņem 3500 eiro lielu naudas balvu. Papildus naudas balvai, kā arī gadījumos, kad netiek piešķirtas īpašās ziedojuma balvas, žūrija piedāvā līdz pat sešiem projektiem iespēju pārstāvēt konkursu Londonā - Starptautiskajā jaunatnes zinātnes forumā vai Stokholmas Starptautiskajā jaunatnes zinātnes seminārā.

Pasākuma tiešie dalībnieki ir apmēram – 270, t.sk. skolēni un viņu pavadošās personas, īpašie uzaicinātie viesi, speciālo balvu pārstāvji, žūrijas komisijas locekļi. Saskaņā ar konkursa rīkošanas vadlīnijām, Eiropas komisija nodrošina konkursa izdevumu apmaksu līdz 1 miljonam euro, uzņēmējvalsts līdzfinansējumam jābūt vismaz 25 % no kopējā budžeta.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Karstums ceļ elektrības cenas

Jūnijā vidējā elektroenerģijas cena Nord Pool biržas Latvijas reģionā bija 91,64 eiro par megavatstundu, kas ir par 20,8% vairāk salīdzinājumā ar maiju.

Sabiedrība Iekšlietu ministrija rosina patvertnes iedalīt trīs kategorijās

Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavotajā likumprojektā rosina patvertnes iedalīt trīs kategorijās.

Sabiedrība Eksperte: mūsu cilvēki kritiskās situācijās nav finansiāli aizsargāti (+VIDEO)

Lai ģimene kopumā būtu pasargāta krasos dzīves pavērsienos, būtu nepieciešama summa, kas līdzvērtīga gada ienākumiem.

Sabiedrība «Rail Baltica» ir tik dziļā bedrē, ka tas var ietekmēt esošo valsts budžetu

Dzelzceļa projekts "Rail Baltica" ir tik dziļā bedrē, ka tas var fundamentāli ietekmēt esošo valsts budžetu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" vērtēja "Rail Baltica" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs (AS).

Lasiet arī