• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Saeimā nodod likumprojektu, kas par vardarbību atzīst bērna pamešanu novārtā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 17:33, 04.04.2021


Izskatīšanai Saeimā nodots parlamenta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izstrādāti grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz par vienu no vardarbības veidiem noteikt bērna pamešanu novārtā.


Foto: LETA

Likumprojekts paredz papildināt likuma normas nosakot, ka nolaidība ir bērna aprūpes un uzraudzības pienākumu nepildīšana vai pavirša, nevērīga pildīšana, savukārt pamešana novārtā - ilgstoša vai sistemātiska nolaidība pret bērnu, kas kaitē vai var kaitēt bērna attīstībai, vai rada bērnam fiziskas vai psihoemocionālas ciešanas.

Tāpat likumā plānots atrunāt normu par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu. Ar to plānots apzīmēt bērna fizisko, emocionālo, sociālo vajadzību, veselības aprūpes un izglītības nenodrošināšanu, kā arī bērna vecumam neatbilstošu bērna aprūpi, kas ilgtermiņā apdraud bērna veselību un attīstību.

Likumu arī rosināts papildināt ar normu, kas paredz, ka vecākiem ir pienākums sadarboties ar sociālo dienestu, izmantot piedāvātās ģimenes atbalsta un palīdzības programmas, ja ir konstatēta vardarbība vai citi bērnu tiesību pārkāpumi bērna aprūpē. Par atteikšanos no sadarbības sociālais dienests informēs bāriņtiesu.

Plānots arī paredzēt administratīvo sodu, ka par bērna pamešanu novārtā piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro.

Attiecībā uz vienu no likumprojektā iekļautajiem formulējumiem iepriekš Saeimas Juridiskā biroja pārstāve vērsa uzmanību, kas tas var pārklāties ar Civillikumā paredzēto regulējumu. Par šo lietu komisija varētu spriest likumprojekta izskatīšanas gaitā.

Grozījumus sagatavoja deputāta Andreja Judina (JV) vadītā darba grupa, kurus marta nogalē atbalstīja komisija.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir lūgusi iekļaut likumprojektu Saeimas ārkārtas sēdes darba kārtībā, kā arī noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Vienlaikus parlamenta komisija ir lūgusi virzīt likumprojektu izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Lasiet arī

Pasaule Polijas prezidents paraksta laboto Krievijas ietekmes novēršanas likumu

Pēc labojumu apstiprināšanas parlamentā, Polijas prezidents Andžejs Duda trešdien parakstījis pretrunīgi vērtēto Krievijas ietekmes novēršanas likumu, apstiprinājis prezidenta birojs.

Sabiedrība Eksperte: Likuma grozījumi padarīs neiespējamu žurnālistu piekļuvi informācijai

Likumu grozījumi, kas paredz informāciju dienesta vajadzībām padarīt par valsts noslēpumu, padarīs neiespējamu piekļuvi šādai informācijai gan žurnālistiem, gan nevalstiskajām organizācijām (NVO), šādu vērtējumu specdienestu Saeimā virzītajiem likuma grozījumiem sniegusi domnīcas "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka.

Sabiedrība Deputāti izskatīs iniciatīvu par ugunsdzēsēju posteņu saglabāšanu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē paredzēts sākt iedzīvotāju iesniegto vairāku iniciatīvu izskatīšanu, par ko ir saņemti vismaz 10 000 parakstu.

Sabiedrība Nodrošinās valsts nodrošinātā aizstāvja obligātu dalību pie pirmās pratināšanas

Tieslietu ministrija sagatavojusi grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz nodrošināt valsts nodrošinātā aizstāvja obligātu dalību pie pirmās pratināšanas.