• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Polijas prezidents paraksta laboto Krievijas ietekmes novēršanas likumu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 23:27, 02.08.2023


Pēc labojumu apstiprināšanas parlamentā, Polijas prezidents Andžejs Duda trešdien parakstījis pretrunīgi vērtēto Krievijas ietekmes novēršanas likumu, apstiprinājis prezidenta birojs.


Foto: pixabay

Iepriekš pieņemto likuma versiju asi kritizēja gan opozīcija, gan Eiropas Savienība (ES) un ASV, apgalvojot, ka tā patiesais mērķis esot vērstiem pret opozīcijā esošajiem politiķiem pirms rudenī gaidāmajām vēlēšanām.

Likumu maijā ierosināja valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS), un kritiķi apgalvo, ka tā galvenais mērķis esot bijušais premjerministrs Donalds Tusks, kas pārstāv opozīcijā esošo liberāli konservatīvo partiju "Pilsoniskā platforma" (PO).

Reaģējot uz likuma kritiku, Duda ierosināja steidzamā kārtā izdarīt tajā grozījumus, taču Senāts, kur valdībai nav vairākuma, noraidīja arī laboto likuma versija. Tomēr parlamenta apakšpalāta Seims ar 235 pret 214 balsīm, četriem deputātiem atturoties, augšpalātas veto pārvarēja.

Likums paredz izveidot īpašu komisiju, lai pārbaudītu, vai laikā no 2007. līdz 2022.gadam politiķi Krievijas ietekmē nav pieņēmuši lēmumus, kas apdraudētu Polijas drošību. Amatpersonām, kuru darbība tiktu atzīta par valsts drošību apdraudošu, varēs tikt piemēroti sodi.

Duda norādījis, ka šāds likums nepieciešams, lai nodrošinātu politisko lēmumu caurskatāmību un neļautu nākotnē Krievijai ietekmēt Polijas stabilitāti.

Oriģinālā likuma versija paredzēja tiesības komisijai aizliegt personām ieņemt valsts amatus līdz desmit gadiem. Labotajā versijā šāds aizliegums nav paredzēts un noteikts, ka komisijas lēmumus būs iespējams apstrīdēt tiesā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mjanmas hunta aizliedz vīriešiem pieteikties darbam ārvalstīs

Mjanmā valdošā hunta ir apturējusi atļauju izsniegšanu vīriešiem darbam ārvalstīs, sperot šādu soli vairākus mēnešus pēc karaklausības likuma ieviešanas.

Pasaule Turcija paziņo par tirdzniecības apturēšanu ar Izraēlu

Turcija ceturtdien paziņoja, ka aptur visu tirdzniecību ar Izraēlu, līdz tā atļaus netraucētu palīdzības piegādi Gazas joslai, kur notiek Izraēlas ofensīva pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Pasaule Īrija sola neizvietot policiju uz robežas ar Ziemeļīriju

Īrijas valdība apstiprinājusi, ka uz robežas ar Ziemeļīriju policija netiks izvietota, Londonā pavēstīja Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrija.

Pasaule NATO nosoda Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā

NATO ceturtdien nosodījusi Krievijas kaitnieciskās darbības alianses teritorijā, atzīstot, ka dezinformācijas izplatīšana, sabotāža un kiberuzbrukumi rada draudus tās drošībai.

Lasiet arī

Sabiedrība Eksperte: Likuma grozījumi padarīs neiespējamu žurnālistu piekļuvi informācijai

Likumu grozījumi, kas paredz informāciju dienesta vajadzībām padarīt par valsts noslēpumu, padarīs neiespējamu piekļuvi šādai informācijai gan žurnālistiem, gan nevalstiskajām organizācijām (NVO), šādu vērtējumu specdienestu Saeimā virzītajiem likuma grozījumiem sniegusi domnīcas "Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka.

Sabiedrība Deputāti izskatīs iniciatīvu par ugunsdzēsēju posteņu saglabāšanu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē paredzēts sākt iedzīvotāju iesniegto vairāku iniciatīvu izskatīšanu, par ko ir saņemti vismaz 10 000 parakstu.

Sabiedrība Nodrošinās valsts nodrošinātā aizstāvja obligātu dalību pie pirmās pratināšanas

Tieslietu ministrija sagatavojusi grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz nodrošināt valsts nodrošinātā aizstāvja obligātu dalību pie pirmās pratināšanas.

Sabiedrība Latvijas iedzīvotājiem ļaus karot Ukrainas pusē

Pirmdien, 28.februārī plānots grozīt Nacionālās drošības likumu, lai ļautu Latvijas iedzīvotājiem kā brīvprātīgajiem karot Ukrainas pusē, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstījis "Jaunās Vienotības" (JV) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Ainars Latkovskis.