• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas Televīzijā tapusi dokumentāla filma par Māru Zālīti

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
16:20, 11.11.2019


Latvijas Televīzijā tapusi dokumentāla filma “Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte”. Režisore Zita Kaminska un scenārija autore Ilze Strenga dokumentējušas Māras dzīvi viena gada laikā, esot viņai blakus un ieskatoties viņas ikdienā.



“Viņa nav tikai viena forša latviešu sieviete, viņa ir ārkārtīgi liela mēroga sieviete. Un tas, ko es šajos gados esmu apbrīnojis, viņas spēju būt trauslai kā dzejniecei un rakstniecei, bet ārkārtīgi stiprai savā ģimenē. Tāds savienojums ir ļoti rets,” filmā teiks dzejnieces znots, aktieris Artūrs Skrastiņš.

Filmas veidotājus vilināja iespēja ieraudzīt dzejnieci tuvu – dokumentēt mirklī, kad rodas dzejolis. “Kad tā mazlietiņ noskrien taurenīši,” teiks dzejniece. Māra Zālīte nekad neteiks nepārdomātus vārdus un impulsa vadīta neies publikas priekšā – viņas uzrunas tautai vienmēr bijušas pārdomātas un izsvērtas, un tās aizķer klausītājus līdz kaulam. Viņa zina spēka vārdus, kas sapurina un liek domāt, tādēļ, ja sabiedrībā raisās diskusija par aktuālu tematu, ļoti iespējams, ka inteliģences viedokli vaicās Mārai. Filmā viņa atklās, kādas sajūtas tas raisa – būt sabiedrības modinātājai – un vai Māra vēlas tāda būt.

Rakstniece strādā pie jaundarba – lugas par Eduardu Smiļģi. Māra atzīst, ka teātra vide šobrīd viņai ir tuvāka nekā rakstnieku vide. Filmā Māra ļaus ieskatīties gan viņas teātra sajūtās un domās, gan atklās savu “bestselleru” – grāmatu “Pieci pirksti” un “Paradīzes putni” – tapšanas stāstus. Viņas pienākums bija uzrakstīt saviem mazbērniem par dzimtas piedzīvoto izsūtījumā Sibīrijā. Ģimene ir arī rakstnieces miers un spēks, un iespēja diskutēt ar lielajiem bērniem vai rotaļāties ar mazbērniem ir Māras oāze.

“Filma “Māras pusē” ir stāsts, kurā sajūtam gan Māras Zālītes viedumu, gan spēku, gan arī sievišķību un emocionālu trauslumu. Tajā pašā laikā filma ir arī atgādinājums mums turēties pie pamatvērtībām – ģimenes, tautas, savas valsts,” norāda Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. “Ir svarīgi, ka mēs dokumentējam Latvijas viedākos cilvēkus, kuri stiprina tautu visos laikos, lai cik sarežģīti tie nebūtu,” uzsver Ieva.

Latvijas Televīzijas dokumentālo filmu veidojusi režisore Zita Kaminska, scenārija autore Ilze Strenga, operatori Aldis Šēnbergs, Jānis Dzilna un Normunds Pavlovskis, montāža – Ģirts Ģērmanis, skaņu režija – Diāna Pāvilsone. Producenti – Ieva Rozentāle, Artis Dobrovoļskis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes

Šogad Latvijas Leļļu teātris plāno iestudēt desmit izrādes, iecerēts, ka Lielajā zālē un Mazajā zālē taps četri iestudējumi, savukārt divi iestudējumi gaidāmi Kamerzālē, izriet no teātra 2023.gada pārskata.

Kultūra Pēc četru gadu pārtraukuma Daugavpilī atvērs kinozāli

Piektdien, 3.maijā, pēc vairāk nekā četru gadu pārtraukuma Daugavpils Kultūras pilī durvis apmeklētājiem vērs multimediju zāle "Daugavpils Kino".

Kultūra Konkursā uz Nacionālās operas un baleta valdi pieteikušies 23 pretendenti

Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajā atklātajā konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdi - trīs valdes locekļu amatiem - pieteikušies 23 pretendenti.

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.

Lasiet arī

Kriminālziņas Apcietināts jaunietis aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem

Rīga, 3.maijs, LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem.

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Pasaule Kijiva: Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem

Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem, intervijā žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.