• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Apsūdz Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
VS.LV 14:48, 20.04.2024


Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā.


Foto: LETA

Prokuratūrā aģentūrai LETA apliecināja, ka persona apsūdzēta par mēģinājumu prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā un ceļošanu terorisma nolūkā. Persona patlaban atrodas apcietinājumā.

2022.gada janvārī apsūdzētais, nebūdams Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienības karavīrs, pārkāpjot likuma "Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskās operācijās" nosacījumus, kas nosaka tiesisko kārtību, kādā personas var piedalīties ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, nolūkā aktīvi piedalīties militārās operācijās un bruņotā konfliktā Ukrainā, no kriminālprocesā precīzi nenoskaidrotas personas - "Aleksandrs" saņēma uzdevumu veikt diversijas aktu ar dedzināšanas elementu izmantošanu Ukrainā.

Pēcāk vīrietis devās uz Ukrainu, lai minēto realizētu.

Plašāku informāciju prokuratūrā par apsūdzību aģentūrai LETA nesniedza.

Lietu pirms nodošanas kriminālvajāšanā izmeklēja Valsts drošības dienests (VDD).

Jau ziņots, ka patlaban VDD lietvedībā ir vēl viens kriminālprocess par prettiesisku piedalīšanos karā Ukrainā. Šis kriminālprocess sākts jau pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī. Šī lieta sākta pret kādu Latvijas pilsoni, kurš pirms 15 gadiem dienējis NBS. Atvaļināšanas iemesls bijis disciplinārsods par patvaļīgu prombūtni. Patlaban nav ziņu, ka Latvijas likumsargiem viņu būtu izdevies aizturēt.

VDD arī nesen LETA apliecināja, ka pārbauda informāciju par vairāku personu iespējamu prettiesisku piedalīšanos karā Ukrainā Krievijas bruņoto spēku pusē.

VDD iepriekšējos gados bija sācis un nodevis kriminālvajāšanai kriminālprocesus pret Latvijas valstspiederīgajiem par karošanu Krievijas atbalstīto kaujinieku pusē Austrumukrainā. Atsevišķus apsūdzētos izdevās aizturēt Latvijā un notiesāt, bet pārējie izsludināti starptautiskajā meklēšanā.

2015.gada 19.februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Par aptuveni 25 000 eiro saremontēts Latvijā vienīgais ūdensmetējs

Valsts policijai (VP) par aptuveni 25 000 eiro saremontēts Latvijā vienīgais ūdensmetējs, noskaidroja aģentūra LETA.

Kriminālziņas Policija sākusi pārbaudi par Ukrainas neatkarības ielas plāksnes sabojāšanu

Policijā aprīļa beigās reģistrēts Latvijas Ārlietu ministrijas iesniegums par iespējamu mantas bojāšanu Krievijas vēstniecībai, tāpēc sākta resoriskā pārbaude.

Kriminālziņas 83 gadus vecam mācītājam par seksuālu vardarbību piespriež desmit gadus cietumā

Kurzemes rajona tiesa kādam 83 gadus vecam mācītājam par seksuālu vardarbību pret piecām meitenēm Talsu novadā piespriedusi desmit gadus cietumā.

Kriminālziņas Par kukuļa piedāvāšanu robežsargam aiztur Krievijas pilsoni

Piektdien Grebņevas robežkontroles punktā robežsargi aizturēts Krievijas pilsonis, kurš robežsargam mēģinājis dot kukuli 30 eiro apmērā, aģentūtu LETA informēja Valsts robežsardzē.

Lasiet arī

Kriminālziņas Par marihuānas glabāšanu vīrietim un sievietei piespriež trīs gadus cietumā

urzemes rajona tiesa par marihuānas glabāšanu Dundagā kādam vīrietim un sievietei piespriedusi trīs gadus cietumā.

Kriminālziņas Piespriež gada cietumsodu vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu

Kurzemes rajona tiesa diviem vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu, piespriedusi cietumsodu uz vienu gadu.

Pasaule Par ECT tiesnesi no Latvijas ievēlēts ST tiesnesis Artūrs Kučs

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja otrdien par Latvijas tiesnesi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar absolūto balsu vairākumu ievēlēja pašreizējo Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Artūru Kuču, informēja Ārlietu ministrijā.

Sabiedrība Skatīs tiesneša lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā

Administratīvā apgabaltiesa rakstveida procesā 2.oktobrī skatīs tiesneša Renāra Jūrmaļa lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā atvaļinājuma laikā.