• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


KNAB vēlas tiesības saņemt no bankām plašākas ziņas par klientu darījumiem

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 12:36, 26.03.2024


Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sagatavojis grozījumus likumos, aicinot birojam piešķirt tiesības saņemt no kredītiestādēm plašākas ziņas par klientiem, to kontiem un finanšu darījumiem "taktiskās analīzes funkcijas veikšanai".


Foto: LETA

KNAB argumentē, ka grozījumi likumos nepieciešami, lai dotu iespēju "veikt pilnvērtīgu fizisko un juridisko personu taktisko analīzi, nodrošinot piekļuvi šo personu veiktajiem finanšu darījumu datiem". Paralēli pērn janvārī KNAB veiktas strukturālas izmaiņas, izveidojot atsevišķu pārvaldi ar divām struktūrvienībām - Taktiskās analīzes nodaļu un Stratēģiskās analīzes nodaļu.

Kredītiestāžu likuma esošā redakcija jau paredz tiesības KNAB saņemt kredītiestāžu rīcībā esošās ziņas par klientiem un to darījumiem, kuras kredītiestādes iegūst, sniedzot finanšu pakalpojumus saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem. Pirmkārt, šādas ziņas KNAB ir pieejamas kā procesa virzītājam Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā, otrkārt, kā operatīvās darbības subjektam Operatīvās darbības likumā noteiktajā kārtībā ar Augstākās tiesas priekšsēdētāja vai viņa īpaši pilnvarota Augstākās tiesas tiesneša akceptu. Tāpat tas iespējams, pamatojoties uz priekšnieka vai viņa pilnvarotas personas pieprasījumu, ko akceptējis Augstākās tiesas priekšsēdētājs vai viņa īpaši pilnvarots tiesnesis, lai nodrošinātu valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu kontroli un noskaidrotu valsts amatpersonu bezskaidras naudas uzkrājumus, gūtos ienākumus, veiktos darījumus vai parādsaistības.

Tāpat Kredītiestāžu likuma esošā redakcija paredz tiesības KNAB saņemt kredītiestāžu rīcībā esošās ziņas, lai nodrošinātu Politisko organizāciju finansēšanas likumā noteikto normu kontroli, noskaidrotu partiju ikgadējās finansiālās darbības, priekšvēlēšanu perioda izdevumu un vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijās norādīto finanšu līdzekļu un saņemto ziedojumu patiesumu un likumību.

Savukārt Kredītiestāžu likums neparedz tiesības KNAB saņemt kredītiestāžu rīcībā esošās neizpaužamās ziņas taktiskās analīzes veikšanai.

KNAB skaidro, ka taktiskā analīze tiek veikta, lai identificētu likumsakarības, kas norāda uz saikni starp konkrētām personām un iespējamiem administratīviem pārkāpumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem. Savukārt stratēģiskā analīze tiek veikta, lai identificētu noteikumu pārkāpumu tendences, tipoloģijas un draudus. Taktisko analīzi KNAB nepieciešams veikt, jo tā ietver sevī plašu dažādu datu vākšanu un analīzi par konkrētas personas darījumiem un mantisko stāvokli ar mērķi identificēt pazīmes, kas varētu liecināt par iespējamu notikušu noziegumu.

Taktiskās analīzes rezultātā iespējams identificēt konkrētas personas, šo personu ģimenes locekļus un ar tām cieši saistītus darījumu partnerus, finanšu līdzekļus, kā arī iespējams izsekot konkrētu darbību vai darījumu gaitai un noteiktām saiknēm starp šīm personām un iespējamiem noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un predikatīviem koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem.

Tāpat šādu analīzi nepieciešams veikt, jo partiju nelikumīga finansēšana ir viens no korupcijas izpausmes veidiem, kurā apmaiņā pret labvēlīgu lēmumu pieņemšanu pastāv risks, ka tiek nelikumīgi finansēta konkrēta lēmuma pieņēmēju pārstāvētā politiskā partija, pārkāpjot Politisko organizāciju finansēšanas likumā noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Biroja skatījumā, KNAB likums būtu papildināms ar daļu, ka par atļauju saņemt kredītiestāžu rīcībā esošās neizpaužamās ziņas par fiziskām personām taktiskās analīzes funkcijas pildīšanai lemtu rajona tiesas tiesnesis, kam būtu jāizskata biroja iesniegumu un citus dokumentus, kas pamato nepieciešamību saņemt šīs ziņas. Tiesneša lēmums nebūtu pārsūdzams.

KNAB argumentē, ka no šādām izmaiņām ieguvēja būšot visa sabiedrība kopumā, jo tā rezultātā biežāk tikšot identificēti riski un pazīmes, kas varētu liecināt par iespējamu notikušu noziegumu. KNAB skatījumā, tā izvirzītās prasības ir samērīgas pret ieguvumiem, turklāt pašlaik izmaiņu ieviešanai neesot nepieciešami papildus finanšu un cilvēku resursi, jo KNAB jau izveidota Taktiskās analīzes nodaļa.

Likumprojektā paredzētās izmaiņas nav iespējams īstenot ar alternatīviem risinājumiem, jo, lai KNAB funkcijas papildinātu ar jaunām funkcijām - taktiskās analīzes funkciju un stratēģiskās analīzes funkciju - un piešķirtu KNAB amatpersonām tiesības taktiskās analīzes ietvaros Kredītiestāžu likumā noteiktajā kārtībā saņemt kredītiestādes rīcībā esošās neizpaužamās ziņas, sākotnēji tās jānostiprina ārējos normatīvajos aktos, klāsta KNAB.

Grozījumi Kredītiestāžu likumā šonedēļ vēl ir publiskajā apspriešanā. Pēc tam tie jāizskata valdībā un jāpieņem Saeimā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Ņujorkas tiesa atceļ spriedumu Vainstīna lietā

Ņujorkas augstākā tiesa ceturtdien atcēla 2020.gadā pieņemto notiesājošo spriedumu kinoproducentam Hārvijam Vainstīnam par apsūdzībām dzimumnoziegumos un lika šo lietu izskatīt jaunā prāvā.

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Latvijā no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki

Latvijā otrdien no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Lasiet arī

Sabiedrība Prokuratūra cēlusi apsūdzību pret bijušo CVK priekšsēdētāju

Prokuratūra cēlusi apsūdzību pret bijušo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāju un diviem esošiem komisijas darbiniekiem lietā par krāpšanu lielā apmērā.

Kriminālziņas KNAB lūdz apsūdzēt maksātnespējas administratoru par pilnvaru pārsniegšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodevis Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālprocesu, kurā ieguvis pietiekamus pierādījumus maksātnespējas procesa administratora iespējamai ilgstošai dienesta pilnvaru pārsniegšanai mantkārīgā nolūkā, informē KNAB.

Kriminālziņas KNAB: Vaivods, iespējams, izteicis kukuļa piedāvājumu citai valsts amatpersonai

Lietā, kurā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pirmdien veica kriminālprocesuālās darbības Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamentā, tiek izmeklēta iespējama kukuļa lielā apmērā piedāvāšana, aģentūra LETA uzzināja KNAB.

Sabiedrība Rīgas domē nav informācijas par iespējamo Vaivoda aizturēšanu

Rīgas domes vadībai nav informācijas par to, vai šorīt aizturēts Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta vadītāja pienākumu izpildītājs, šodien žurnālistiem apgalvoja Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV).