• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dievturi seko laikam: izveidoja latviešu datorvārdnīcu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 14:47, 28.06.2024


Latviskās dzīvesziņas garīgais kodols ir dievestība jeb latviskais ceļš pie Dieva.


Profesionāļi augstu novērtēja paveiktā darba līmeni.

Kopš pērnā gada Latvijas Dievturu sadraudzes valde Dr. Uģa Nasteviča vadībā izstrādā un pilnveido brīvpieejas rīku, kas lieti noder gan ārzemju, gan pašmāju tradicionālās kultūras, reliģijas un mitoloģijas pētniekiem, studentiem un tulkotājiem, kā arī etnisko reliģiju pārstāvjiem. Šopavasar Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) gada balvas pasniegšanā atzinīgi novērtētā "Dievturu vārdnīca" ("The Dievturi Dictionary") satur vairāk nekā 7000 šķirkļu. Līdzās tiem norādītas gan latviešu valodas vārdu izrunas ar starptautiskā fonētiskā alfabēta apzīmējumiem, gan iezīmes jeb birkas, ar kurām šķirkļi tematiski sašķiroti to atbilstošajās jomās,- šīs ērtības vairumā tīmeklī pieejamo vārdnīcu neatrast.

Līdztekus citās vārdnīcās nereti iztrūkstošo dievturu lietoto jēdzienu - "daudzinājums", "pādes dīdīšana", "līdzināšana", "pēdu izmīšana" un citu - apkopojumam, latvju rakstu zīmju interesenti (birkā "zīme", "sign") šeit atrod parocīgu klāstu ar zīmju nosaukumiem un to attēliem. Dievturu vārdnīca lieti noder arī topošajiem vecākiem, kuri lūko pēc latviskiem vārdiem (birkā "vārds", "forename") savām atvasēm, jo arī tie šeit ir pārskatāmi apkopoti ar norādi uz mēnesi un datumu, kad katram svinama vārda diena.

Latviešu valodā ir vairāk nekā 200 vārdu radinieku apzīmēšanai (birkā "radi", "kin") - piemēram, "brālenis", "dieveris", "ietere", "mātīce", "ose", "svainis" un citi. Tepat var atklāt ar dievturību saistītus ļaudis (birkā "personība", "personality"), mērvienības ("mērs", "measurement"), vairāk nekā 200 ar skanēšanu saistītu vārdu (birkā "skaņa", "sound") - piemēram, "čalot", "daiņot", "kurkstēt", "sadziedāties", "vīterot" - kā arī daudz ko citu. Vārdnīca lietojama abējādi - gan no latviešu valodas uz angļu valodu, gan otrādi - vārdu meklēšanai angļu valodā sastādītajos šķirkļa aprakstos zem ievadlauka ieķeksē rūtiņu "aprakstā", "in description".

Dievturība ir latviešu tautas garamantās uzglabātais latviskās dzīvesziņas garīgais kodols - dievestība jeb latviskais ceļš pie Dieva. Latviešu tautas atmodas iedvesmots, seno latviešu reliģijas laikmetīgais turpinājums sakārtotā veidā savu vārdu ieguva 1925.gadā. Laikā, kad līdz dievturības vārda simtgadei atlikušas mazāk nekā 190 dienas, Dievturu vārdnīcas pilnveide turpinās.

Tāpat kā pirms pusotra gadsimta ļaudis no visiem novadiem iesaistījās garamantu pūļieguvē, arī šodien Dievturu vārdnīcas lietotājiem ir iespēja līdzdarboties. Ja meklēto vārdu neatrod, ikviens var ierosināt vārdnīcas papildināšanu ar jaunu šķirkli, nospiežot pogu turpat ievadlauka labajā malā. Ja kādā šķirklī pamana kļūdu, to var iezīmēt ar kursoru un, nospiežot slotas pogu, ierosināt labojumu


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Mēneša pēdējā dienā Latvijā atzīmēs Asteroīdu dienu

Mēneša pēdējā dienā, 30.jūnijā, interesenti aicināti piedalīties 10.Asteroīdu dienas pasākumos Meteorīta muzejā Rīgā, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB).

Interesanti fakti Jauns alumīnija sakausējums var mainīt dzinējus uz visiem laikiem

Jaunais alumīnija sakausējums var izturēt ļoti augstu temperatūru, izturēt koroziju un uzlabot veiktspēju.

Interesanti fakti Ceļojums uz Urānu: aizraujošs, bet nāvējošs piedzīvojums 54,4 minūtēs

Zinātnieki uzskata, ka ceļojums uz Urānu varētu būt neaizmirstams un, visticamāk, nāvējošs. Lai sasniegtu šo Saules sistēmas nomali, būtu nepieciešami desmit gadi.

Interesanti fakti Daugavpilī pārspēts nacionālais 27.jūnija karstuma rekords

Daugavpilī šodien pārspēts nacionālais 27.jūnija karstuma rekords, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Lasiet arī

Pasaule Ņujorkā policists nošāvis 13 gadus vecu pusaudzi

Policists Ņujorkā nošāvis 13 gadus vecu pusaudzi, kurš bēga no policijas ar šaujamieroča repliku, sestdien paziņoja vietējās amatpersonas.

Interesanti fakti Joki par drēbēm: «Ja tev ir ērtāk staigāt ar izkārtu desu - dari tā» (+VIDEO)

Tviterī notiek diskusijas par to, kā ģērbties karstā laikā.

Pasaule Ķīnas prezidents apmeklēs Kazahstānu un Tadžikistānu

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins piedalīsies līderu sanāksmē un no otrdienas dosies valsts vizītē uz Kazahstānu un Tadžikistānu, svētdien paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija.

Pasaule Francijā šodien notiek parlamenta vēlēšanu pirmā kārta

Francijā šodien notiek parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kurās pirmo reizi valsts vēsturē pie varas varētu nonākt galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).