• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mēneša pēdējā dienā Latvijā atzīmēs Asteroīdu dienu

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 11:18, 28.06.2024


Mēneša pēdējā dienā, 30.jūnijā, interesenti aicināti piedalīties 10.Asteroīdu dienas pasākumos Meteorīta muzejā Rīgā, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrībā (LAB).



Ar ANO rezolūciju 30.jūnijs tika pasludināts par ikgadēji atzīmējamu Starptautisko Asteroīdu dienu. Šis datums tika izvēlēts, jo lielākā Zemes kosmiskā katastrofa jauno laiku vēsturē - Tunguskas katastrofa - notika 1908.gada 30.jūnijā. Bet tā nav vienkārši viena diena gadā, tā ir izglītojoša vispasaules kustība, kuras galvenie mērķi ir pievērst uzmanību un skaidrot sabiedrībai asteroīdu draudus Zemei, pamatojot to eksistenciālo nozīmīgumu, uzsver LAB.

Arī šogad vairāk nekā 100 dažādi Asteroīdu dienas pasākumi, lekcijas, paneļdiskusijas un aktivitātes notiks daudzās pasaules valstīs, tai skaitā arī Latvijā. Asteroīdu dienu Latvijā pārstāv un organizē Meteorītu muzejs. 30.jūnijā pasākumu apmeklētājiem būs iespēja apskatīt dažādus meteorītus, zinātniski unikālus eksponātus, visus četrus Latvijas meteorītus, arī Mēness un Marsa gabaliņus, uzzināt to izcelsmes noslēpumus. Muzeja izstādē atrodams arī visvecākais līdz šim atklātais uz Zemes esošais kosmiskais objekts.

2024.gads ir īpašs arī ar to, ka tiek atzīmēta 160.gadadiena kopš Neretas akmens hondrīta meteorīta nokrišanas 1864.gada 12.aprīlī. Sadarbībā ar Neretas Novadpētniecības muzeju jau tika organizēts pārgājiens-ekspedīcija "Pa Neretas meteorīta pēdām" un tam sekojošs interaktīvs pasākums Neretas kultūras centrā. Šogad Neretas meteorīts ir pasludināts par Latvijas gada meteorītu, kas nozīmē, ka īpaša vērība tam tiek pievērsta visa gada garumā.

Apmeklējot Meteorītu muzeju, varēs uzzināt, kādi ir meteorītu veidi un kā rīkoties, atrodot tiem līdzīgu objektu. Meteorītu muzejs turpina rīkot ilgtermiņa publisko akciju "Vai arī Tavā pagalmā ir meteorīts?".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Dievturi seko laikam: izveidoja latviešu datorvārdnīcu (+VIDEO)

Latviskās dzīvesziņas garīgais kodols ir dievestība jeb latviskais ceļš pie Dieva.

Interesanti fakti Jauns alumīnija sakausējums var mainīt dzinējus uz visiem laikiem

Jaunais alumīnija sakausējums var izturēt ļoti augstu temperatūru, izturēt koroziju un uzlabot veiktspēju.

Interesanti fakti Ceļojums uz Urānu: aizraujošs, bet nāvējošs piedzīvojums 54,4 minūtēs

Zinātnieki uzskata, ka ceļojums uz Urānu varētu būt neaizmirstams un, visticamāk, nāvējošs. Lai sasniegtu šo Saules sistēmas nomali, būtu nepieciešami desmit gadi.

Interesanti fakti Daugavpilī pārspēts nacionālais 27.jūnija karstuma rekords

Daugavpilī šodien pārspēts nacionālais 27.jūnija karstuma rekords, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Lasiet arī