• Mihails,
  • Miķelis,
  • Miks,
  • Mikus
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kritums nekustamo īpašumu tirgū turpinās

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:59, 25.06.2024

Andris Ērglis


Nemainīgs tirgus ietekmējošs faktors ir ģeopolitiskā situācija - Ukrainas kara ietekme uz reģiona drošību, stabilitāti un ekonomisko izaugsmi samazina potenciālo pircēju un investoru optimismu par nekustamā īpašuma tirgus perspektīvām.



Kopumā Latvijā 2024.gada pirmajā ceturksnī tika veikti 10,6 tūkstoši nekustamo īpašumu pārdošanas darījumu, kas bija par 13,9% mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī (2023.gada IV ceturksnī - 12,4 tūkstoši darījumu) un par 7,2% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā (2023.gada I ceturksnī - 11,5 tūkstoši darījumu). Kopējā nekustamo īpašumu pārdošanas darījumu summa Latvijā sasniedza 495 miljonus EUR, kas ir par 19,2% mazāk nekā 2023.gada IV ceturksnī (613 miljoni EUR) un par 10,7% mazāk nekā 2023.gada I ceturksnī (554 miljoni EUR).

Rīgā 2024.gada I ceturksnī tika veikti 3,3 tūkstoši nekustamo īpašumu pārdošanas darījumi, kas bija par 13,8% mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī (2023.gada IV ceturksnī - 3,8 tūkstoši) un par 3,4% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā (2023.gada I ceturksnī - 3,4 tūkstoši). Kopējā nekustamo īpašumu pārdošanas darījumu summa Rīgā sasniedza 217 miljonus EUR, kas ir par 25,9% mazāk nekā 2023.gada IV ceturksnī (293 miljoni EUR) un par 11,5% mazāk nekā 2023.gada I ceturksnī (245 miljoni EUR).

"Šī ceturkšņa rādītāji liecina par tirgus lejupslīdes turpināšanos, kas aizsākās jau 2022.gadā pēc īsā 2021.gada Covid-19 veicinātā nekustamā īpašuma pārdošanas darījumu aktivitātes pieauguma perioda. Ekonomiskā nenoteiktība, augstās procentu likmes un augstās celtniecības izmaksas ietekmē nekustamā īpašuma tirgus aktivitāti. Daudzi pircēji un investori nogaida labvēlīgākus tirgus apstākļus, kas rezultējas darījumu skaita samazinājumā.

Papildus tam, samazinās arī kopējais pirkuma summas apjoms, kas norāda uz iespējamu pārdošanas cenu samazinājumu vai lielāku skaitu mazāk vērtīgu īpašumu pārdošanu. Šī situācija var būt saistīta ar pieprasījuma samazināšanos un potenciālu tirgus korekciju, kas atspoguļo ekonomisko realitāti un pircēju spēju iegādāties nekustamos īpašumus esošajos apstākļos", - komentē Immostate valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Banka: kreditēšanā jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas

Latvijā kreditēšanā ir jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Ekonomika Rinkēvičs ANO uzsver Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta attīstības jomā

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ANO uzsvēris Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta un komunikāciju tehnoloģiju attīstības jomā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika FinCEN paziņo par sankciju pret ABLV Bank atcelšanu

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") ceturtdien paziņojis par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu, portāla VS.LV informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Lasiet arī

Ekonomika Izaugsme sagaidāma šā gada otrajā pusē

Finanšu ministrija: diemžēl ir jāsecina, ka arī turpmākajos mēnešos Latvijas preču eksports turpinās samazināties.

Ekonomika Kravu pārvadājumi samazinājās visos transporta veidos

Ostās saņēma 2,2 milj. t kravu, to apjoms samazinājās par 42,7 %.

Kultūra Muzeju nakts norises Latvijā pulcē vairāk nekā 180 770 apmeklētāju!

Visvairāk reģistrēto apmeklētāju - 13 525 - pulcējis Rotko muzejs Daugavpilī.

Sabiedrība Kļuvis zināms, kurš darbs ir pieprasītākais

Uz 10 pieprasītākajām vakancēm 2024.gada 1. ceturksnī kopumā pieteicās vairāk nekā 3500 darba meklētāju, liecina darba portāla CVMarket.lv jaunākā statistika.