• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Riteņbraukšana un nakts vilcieni: par ko Briškens runās Briselē (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:09, 03.04.2024


ES transporta ministru sanāksme sāksies ar sesiju par videi draudzīgu satiksmi.


Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (pa kreisi) atbalsta riteņbraukšanas modi.

2024. gada 3.-4. aprīlī Briselē, Beļģijā notiks Eiropas Savienības Transporta ministru neformālā sanāksme par aktīvu mobilitāti, dzelzceļa savienojamību starp Eiropas pilsētām, kā arī par Eiropas transporta tīklu noturību, ņemot vērā ģeopolitiskos satricinājumus un klimata pārmaiņas, kas būs ES transporta nozares svarīgākais izaicinājums tuvākajos gados.

Latvijas delegācijas vadītājs: Kaspars Briškens, Latvijas Republikas Satiksmes ministrs. Delegācija: Ģirts Dubkēvičs, Satiksmes ministrijas Parlamentārais sekretārs; Ģirts Bramans, Satiksmes ministrijas nozares padomnieks.

Transporta ministru sanāksme sāksies ar sesiju par videi draudzīgu transportu, ņemot vērā, ka transports ir Eiropas ekonomikas sektors, kam nav izdevies samazināt emisijas un tās kopumā ir pat augušas.

Rīta sesija ir veltīta tēmai “Aktīvā mobilitāte un riteņbraukšana- no deklarācijas līdz rīcībai”. Ņemot vērā, ka COVID-19 pandēmija izraisīja ievērojamu riteņbraukšanas izrāvienu, Beļģijas Prezidentūra savā diskusiju papīrā uzsver, ka tam ir būtiska nozīme ne tikai uz mobilitāti un vidi, bet arī uz cilvēka veselību. Tāpat riteņbraukšanai ir pozitīva ietekme uz ekonomiku, ņemot vērā, ka tās veicināšana var mazināt satiksmes sastrēgumus. 2022. gadā, balstoties uz 3 Beniluksa valstu iniciatīvu, sešu valstu alianse parakstīja Eiropas riteņbraukšanas deklarāciju, kas pēc dažādiem procesiem ir rezultējies Eiropas Savienības deklarācijā par riteņbraukšanu, ko izstrādāja Eiropas Komisija.

2024. gada sākumā Beļģijas Prezidentūra organizēja augsta līmeņa konferenci par riteņbraukšanu, kuras ietvaros identificēja trīs galvenās politikas jomas:

1. Jāattīsta veloinfrastruktūra;

2. Šī joma paredz būtiskas iespējas ekonomikai;

3. Informācijas apmaiņa.

Prezidentūra aicinās ministrus diskutēt par labākajām velosatiksmes iniciatīvām un par to, kuras no Eiropas Riteņbraukšanas stratēģijas aktivitātēm ir būtiskākās. Pēc diskusijām paredzēta Eiropas Riteņbraukšanas stratēģijas parakstīšana starp Eiropas Komisiju, Eiropas Parlamentu un Padomi.

Diskusijās Latvija uzsvērs, ka kopumā redzam to, ka arī Latvijas sabiedrībā notiek paradumu maiņa un riteņbraukšana kļūst arvien populārāka, līdz ar to novirzām finansējumu infrastruktūras izveidei, kam ir būtiska loma. Jāuzsver, ka infrastruktūrai ir jābūt drošai. Līdz ar to būtiska loma šajā procesā ir arī vietējām pašvaldībām un tam, ka tās atzīst, ka veloinfrastruktūra ir būtiska un tiek realizēti projekti tās izveidē.

"Šajā sakarā jāuzsver, ka būtisku atbalstu sniedz ES pieejamais finansējums, - pauž Latvijas Satiksmes ministrija, -ES līmeņa aktivitātēs redzam, ka informācijas apmaiņa par labāko praksi var sniegt būtisku ieguldījumu un atbalstu nacionālā līmeņa aktivitātēm, piemēram, sekojošās jomās:

1. izglītība un apmācība;

2. drošas infrastruktūras parametri;

3. pasākumi, kas veicina riteņbraucēju drošību;

4. darba devēju iniciatīvas, kas var atbalstīt riteņbraukšanu;

5. sinerģijas starp visiem trim līmeņiem - valsts reģionālo un pašvaldību".

Prezidentūra aicinās ministrus diskutēt par to, kā Eiropā veicināt nakts vilcienus un kā labāk optimizēt dzelzceļa jaudas pārvaldību un labāk savienot nacionālos dzelzceļus.

Latvija diskusijās uzsvērs, ka patlaban mēs attīstām un izbūvējam Rail Baltica ātrgaitas līniju, kas ir Latvijas prioritāte dzelzceļa attīstības jautājumā, lai nodrošinātu starptautiskos dzelzceļa pasažieru pārvadājumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Ekonomika PV un Škoda vienojas par visu jauno elektrovilcienu piegādi līdz vasaras beigām

AS "Pasažieru vilciens" (PV) un Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka" ir parakstījuši savstarpēju vienošanos par jauno elektrovilcienu piegāžu termiņu pagarināšanu, aģentūru LETA informēja PV pārstāvji.

Sabiedrība Pirmdien iespējami vilcienu satiksmes traucējumi posmā Tukums-Rīga

Pirmdien no rīta kontakttīkla bojājuma dēļ iespējami vilcienu satiksmes traucējumi posmos Tukums-Rīga un Rīga-Tukums 2, tviterī informē AS "Pasažieru vilciens".

Sabiedrība «Pasažieru vilciena» valdes priekšsēdētājs Grigulis atkāpies no amata

AS "Pasažieru vilciens" (PV) valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis atkāpies no amata.

Sabiedrība Pasažieru pārvadājumos norīkoti 12 no 17 jaunajiem elektrovilcieniem

Pasažieru pārvadājumos no pirmdienas ir norīkoti 12 no 17 jaunajiem Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" elektrovilcieniem, pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.