• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:46, 17.05.2024


"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".


Latvijas jaunuzņēmumi iegūst starptautisku vērienu.

Inovatīvu, veiksmīgu biznesa projektu īstenošanā izšķiroša nozīme ir sadarbībai ar zinātnes un pētniecības sektoru, šī sadarbība Latvijā ir ar augstu attīstības potenciālu, tomēr projektu virzība varētu būt raitāka un nepieciešama aktīvāka iesaiste no abām pusēm, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inovatīvo uzņēmumu pārstāvju aptauja.

LIAA aptaujātie uzņēmēji ir vienisprātis, ka zinātnes un pētniecības pienesums produktu izstrādē ļauj sasniegt augstu pievienoto vērtību, tomēr konkurēt ar globāliem spēlētājiem ar to neierobežotajiem izpētes un attīstības budžetiem mums nav iespējams, bet zinātniekiem ne vienmēr ir pilnīgs priekšstats par potenciālo sadarbības modeli ar uzņēmējiem, to kavē arī atšķirīgie darbības fokusi, proti, uzņēmumu virsmērķis ir gūt peļņu.

Bez zinātnes neko nopietnu īstenot nav iespējams

Jekaterina Kuzmina pārstāv uzņēmumu, kas strādā pie uzlaboto materiālu pētniecības un sadarbojas ar kosmosa industrijas asociāciju. Viņas pieredzē produktu izstrādē pētnieciskais elements ir ļoti noteicošs, bet ir arī sarežģītas nianses, piemēram, uzņēmumiem savas inovācijas ir jāaizsargā, jāsamazina komerciālie riski, jo pastāv bīstamība zaudēt ieguldījumus, ja “nenosargā” izgudrojumu, jauno risinājumu. Zinātnieku darba uzdevumi ir vērsti uz cita veida sadarbību, viņi darbojas akadēmisko institūciju un grantu finansējuma vidē.

“Protams, tikai ar zinātnes palīdzību var sasniegt produktus ar augstu pievienoto vērtību, bez izpētes un nopietniem datiem neko nopietnu īstenot nav iespējams,” teic inženieru firmas valdes loceklis Armands Jurjevs. “Uzņēmējiem Latvijā zinātnes atbalsts noteikti ir nepieciešams, bet zinātnieki ir rezervēti noskaņoti par pielietojamību, kas ierobežo sadarbību ar nozari,” viņš piebilst.

Agris Kļaviņš jau vairāk nekā 20 gadus vada laboratoriju aprīkojuma un piederumu uzņēmumu, kas nodrošina produktus zinātnisko, kvalitātes kontroles, klīnisko un cita veida laboratoriju darbam, kā arī izglītības un ražošanas iestādēm, uzņēmumiem un privātajiem klientiem. Viņš ir pārliecināts, ka jaunu produktu izstrāde pēc būtības ir jābalsta zinātnē.

“Lai tā īsti kaut ko piesaistītu, ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu, nevis skriet pakaļ pasaules redzamākajiem piemēriem. Zinātniekiem arī jābūt drusku kaut kam no uzņēmēja, ir jāizprot – vai ir pieprasījums tai vai citai lietai. Jābūt apgriezieniem, gatavībai meklēt un risināt problēmas,” spriež A. Kļaviņš.

Zinātnieku piesaisti veicinātu finanšu instrumentu nepārtrauktība

Sadarbība ir atkarīga no nozares, kā vēsturiski sadarbība veidojusies, ir spēcīgi piemēri, kā farmācija, kur jau sen notiek aktīva produktu izstrāde. Vājāk iet nozarēs, kuras ir attīstījušās nesen, skaidro Latvijas Universitātes (LU) profesors Kristaps Jaudzems.

Viņš norāda, ka jaunuzņēmumiem ir pieejams Eiropas struktūrfondu atbalsts, kur projektiem ir septiņu gadu cikls, no kuriem pirmie gadi paiet normatīvo aktu izstrādē, pēc kā dažus gadus var izmantot finansējumu. Taču atbalsts varētu būt plašāks.

Runājot par līdzekļu un atbalsta pieejamību, profesors norāda, ka valstij būtu jāskatās, kā nodrošināt finanšu instrumentu nepārtrauktību, jo fundamentāli pētījumi prasa apjomīgus resursus, un nepārtrauktība ļautu attīstīt iestrādnes un nemainīt darbības fokusu. No uzņēmēju puses Jaudzems vēlas sagaidīt lielāku atvērtību un aktīvāku kontaktu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Eksperts: aizkavēts maksājums par pakalpojumiem sabojās kredītvēsturi (+VIDEO)

Labākā pieeja ir ik dienu piekopot pārdomātus finanšu ieradumus.

Ekonomika Baltijā sākas viedo māju bums (+VIDEO)

Papildus var ietaupīt, modernizējot esošo elektrības instalāciju.

Ekonomika Atļauj "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu

Vienas akcijas cena akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 3.35 eiro.

Ekonomika Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti

Rīgas pašvaldības šovasar izsludinātajā atklātajā iepirkuma konkursā Joŗģa Zemitāna tilta pārbūvei pieteikušies četri pretendenti, savukārt konkursu Vanšu tilta pārbūvei plānots izbeigt bez rezultāta un izsludināt jaunu iepirkumu.

Lasiet arī

Ekonomika Rīgā notiks Latvijas FinTech forums

Šodien Rīgā notiks otrais Latvijas "FinTech" forums, kas pulcēs Latvijas un Eiropas valstu finanšu tehnoloģiju uzņēmumu vadītājus, finanšu un tehnoloģiju profesionāļus, investorus un amatpersonas, informē Latvijas Bankas pārstāvji.

Sabiedrība Skolēnus un studentus aicina pieteikties ikgadējam LATA atvērto datu hakatonam

Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) aicina Latvijas skolēnus un studentus pieteikties ikgadējam asociācijas rīkotajam hakatonam un ideju ģeneratoram, informēja pasākuma organizatori.

Ekonomika Inovatīvas uzņēmējdarbības attīstībai MVU būs 52,5 miljoni eiro no ES fondiem

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir nosūtījusi uzaicinājumu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai (LIAA) iesniegt projektu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējuma saņemšanai, lai nodrošinātu finansējuma pieejamību biznesa ideju īstenošanai un uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā, informēja CFLA pārstāvji.

Pasaule Pētījums: Ik gadu pasaulē tiek uzņemti vairāk nekā 1,4 triljoni fotogrāfiju

Aizvadītajā nedēļā mobilo tehnoloģiju izstādē MWC 2023 Barselonā tika prezentēts jauns pētījums "XMAGE Trend Report", kurā izceltas un apkopotas galvenās tendences un secinājumi par fotogrāfiju uzņemšanu ar viedtālruni.