• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


PV un Škoda vienojas par visu jauno elektrovilcienu piegādi līdz vasaras beigām

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 19:54, 18.03.2024


AS "Pasažieru vilciens" (PV) un Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka" ir parakstījuši savstarpēju vienošanos par jauno elektrovilcienu piegāžu termiņu pagarināšanu, aģentūru LETA informēja PV pārstāvji.


Foto: LETA

Vienošanās paredz, ka ražotājam visu atlikušo jauno elektrovilcienu piegāde un nodošana pasūtītājam jāveic līdz šī gada vasaras beigām.

Patlaban PV ir nodoti 17 no paredzētajiem 32 vilcieniem. Līdz ar to "Škoda Vagonka" līdz vasaras beigām jāpiegādā vēl 15 vilcieni.

Abu uzņēmumu pārstāvji skaidro, ka vienošanās noslēgta, pamatojoties uz neatkarīgu ekspertu sniegto analīzi par Krievijas iebrukuma Ukrainā radīto ietekmi uz līguma saistību izpildi.

PV valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Raitis Nešpors norāda, ka, sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, gan pasūtītājam, gan ražotājam bija skaidrs, ka karš nepārprotami radīs ietekmi uz līguma izpildi, bet sākotnēji bija grūti paredzēt šīs ietekmes apmēru.

Lai noteiktu kara radīto ietekmi uz līguma izpildi, "Škoda Vagonka" iesniedza eksperta "Deloitte Advisory" sagatavotu atzinumu, savukārt atzinuma izvērtēšanai PV nolīga juridisko konsultantu "PricewaterhouseCoopers Legal", kas vērtēja norādītos līguma izpildes ietekmējošos apstākļus.

Juridiskais konsultants secināja, ka apstākļi, kas norādīti atzinumā, ir uzskatāmi par objektīviem un ir pamatoti līgumā noteikto elektrovilcienu piegādes termiņu pagarināšanai, jo šos apstākļus neviena no pusēm līguma slēgšanas brīdī nevarēja paredzēt.

"Škoda Vagonka" valdes priekšsēdētājs Martins Bednārs papildina, ka Krievijas agresijas dēļ jauno elektrovilcienu savlaicīgu piegādi būtiski ietekmēja gan ražošanas, gan loģistikas aspekti.

"Šādas ietekmes rezultātā "Škoda Vagonkai" ir jāveic vilcienu montāžu divas reizes - pirmo reizi uzņēmuma ražotnē Ostravā, kur pēc neatkarīgu institūciju sertifikācijas vilcienus daļēji demontē, iekrauj kravas automašīnās un transportē uz Latviju, tos atkārtoti montējot depo Rīgā," skaidro Bednārs.

PV atgādina, ka šī gada februārī būtiski uzlabojusies pasažieru pārvadājumu precizitāte, atbilstoši vilcienu kustības grafikam izpildot 98,6% reisu. Atlikušos jaunos elektrovilcienus ieviesīs apritē pakāpeniski, vispirms tos pārbaudot dinamiskajos braucienos bez pasažieriem.

LETA jau rakstīja, ka 2023.gada decembra vidū PV sāka pasažieru pārvadājumus ar jaunajiem "Škoda Vagonka" elektrovilcieniem. Pirms tam vilcieni tika ilgstoši testēti un izmēģināti Latvijas dzelzceļa infrastruktūrā. Neraugoties uz to, jaunos vilcienus pērn decembrī un šā gada janvārī regulāri piemeklēja dažādas ķibeles.

Pirmie divi Čehijas uzņēmumā "Škoda Vagonka" ražoto jauno elektrovilcienu vagoni Rīgā tika nogādāti 2022.gada jūnijā. Patlaban PV ir nodoti 17 no paredzētajiem 32 vilcieniem.

Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums ir 109 metri. Katrā vilcienā ir sēdvietas 436 pasažieriem un stāvvietas 454 pasažieriem. Vilcienos ir viena līmeņa iekāpšana no paaugstinātajām pasažieru platformām.

Visa projekta kopējās izmaksas paredzētas 257,889 miljonu eiro apmērā.

PV ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no "Latvijas dzelzceļa" veiktajām funkcijām. Iepriekš PV 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Lasiet arī

Sabiedrība LDz pieļauj ļaunprātīgu infrastruktūras bojāšanu

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) pieļauj ļaunprātīgu infrastruktūras bojāšanu pieturas punktā "Priedaine", tviterī vēsta LDz pārstāvji.

Sabiedrība Vilcienu kustība posmā no Zasulauka līdz Dubultiem atjaunota

Vilcienu kustība posmā no Zasulauka līdz Dubultiem ir atjaunota, taču bojājumu radītās ietekmes uz vilcienu kustību dēļ ir iespējami īslaicīgi vilcienu kavējumi, aģentūru LETA informēja AS "Pasažieru vilciens" pārstāvis Edgars Butāns.

Sabiedrība Atrasts risinājums divriteņu novietnēm jaunajos elektrovilcienos

Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka" prezentējis potenciālo risinājumu horizontālai un vertikālai divriteņu novietošanai jaunajos elektrovilcienos, informē AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Sabiedrība Atjaunota vilcienu satiksme līnijā Rīga-Tukums

Ceturtdienas rītā vilcienu satiksme līnijā Rīga-Tukums un saistītajās līnijās ir atjaunota, aģentūru LETA informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV).