• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gada laikā ēdināšanas nozare Latvijā kritās par 10-15% (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:15, 20.01.2024


Kopējais Latvijas ēdināšanas nozares apgrozījums ir apmēram 800 miljoni eiro, kas ir 1,4% no Latvijas iekšzemes kopprodukta.


Izsmalcināti restorāni joprojām ir pieprasīti.

"Ekonomiskā priekšrocība mums līdz šim ir bijusi tā, ka esam tilts starp Austrumiem un Rietumiem, stratēģiski svarīgā pozīcijā. Tagad, kopš kara Ukrainā, diemžēl esam Eiropas nomale ar sētu ar Krieviju. Šīs priekšrocības mums vairs nav", - pauž Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis.

"Mūsu nozare nodokļos nomaksā virs 30% no apgrozījuma. Salīdzinājumam, citās nozarēs tas var būt tikai 3-4%. Tas ir mīts, ka ēdinātāji ir nodokļu nemaksātāji, jo, ja rēķina pret apgrozījumu, tad nomaksātā nodokļu masa ir liela".

"Latvijas Restorānu biedrības biedri ziņo, ka šogad rudenī vērojams apgrozījuma kritums. Novembrī un decembrī ēdinātājiem, salīdzinot ar gadu iepriekš, tika novērots apgrozījuma samazinājums par 10-15%".

"Problēma ir ēdināšanas uzņēmumu skaitā. Piemēram, "Lido", kas ir lielākais uzņēmums un tirgus līderis, kopumā nodarbina vien 3% no visiem nozares darbiniekiem. Kopumā nozarē ir 2,5 tūkstoši uzņēmumu. Atšķirībā no būvniecības nozares, kur ir pieci desmit lielie uzņēmumi, kas var vienoties par spēles noteikumiem un parakstīt ģenerālvienošanos, ēdināšanas nozare ir ļoti sadrumstalota ar ļoti lielu dalībnieku skaitu", - tā Jenzis.

"Valsts piedāvāja atlikt nodokļu maksājumus uz dažādiem termiņiem. Nozares atlikto nodokļu kopējais apjoms ir pieaudzis par 50% pandēmijas laikā, kas neliecina par veselīgu vidi, un šeit būtu nepieciešami risinājumi".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ventspils osta grasās kļūt par elektroenerģijas ražotāju (+VIDEO)

Atkrastes vēja parku apkalpošanai ir nepieciešama sauszemes tehniskās apkopes bāze.

Ekonomika Gada inflācija eirozonā aprīlī saglabājusies 2,4% līmenī

Gada inflācija eirozonā aprīlī veidoja 2,4%, tādējādi tā saglabājusies nemainīgā līmenī salīdzinājumā ar martu, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.

Ekonomika «Norwegian» ziemas sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas

Aviokompānija "Norwegian" šī gada ziemas sezonā un nākamajā vasaras sezonā plāno paplašināt galamērķu skaitu no Rīgas, otrdien aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgās bāzes Rīgā atklāšanas pasākumā sacīja "Norwegian" izpilddirektors Geirs Karlsens.

Lasiet arī

Ekonomika Saldējumu ražotāji: Pieprasījums pēc saldējuma šogad palielinājies

Šovasar pieprasījums pēc saldējuma palielinājies un ražotājiem kāpuši realizēto saldējumu apjomi, aģentūrai LETA atzina aptaujātie saldējumu ražotāji.

Sabiedrība Valdība plāno reformēt bērnu ēdināšanas sistēmu Latvijā

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) un veselības ministre Līga Meņģelsone pauduši atbalstu zemkopības ministra Didža Šmita (AS) iniciatīvai par bērnu ēdināšanas sistēmas transformēšanu Latvijā un apņēmušies līdzdarboties tās īstenošanā, aģentūru LETA informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Ekonomika Āra kafejnīcām atļaus izvietot ekrānus un pārvietojamos bārus

Šajā pavasara un vasaras sezonā Rīgā laikā no Pasaules Hokeja čempionāta, sākot ar 12.maiju, līdz Vispārējiem Latviešu dziesmu un deju svētkiem, beidzot ar 9.jūliju, Rīgas pilsētā būs atļauta pārvietojamo bāru un televīzijas ekrānu izvietošana āra kafejnīcās, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Komunikācijas pāvalde.