• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valdība plāno reformēt bērnu ēdināšanas sistēmu Latvijā

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 16:32, 11.05.2023


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) un veselības ministre Līga Meņģelsone pauduši atbalstu zemkopības ministra Didža Šmita (AS) iniciatīvai par bērnu ēdināšanas sistēmas transformēšanu Latvijā un apņēmušies līdzdarboties tās īstenošanā, aģentūru LETA informē Zemkopības ministrijā (ZM).


Foto: LETA

Trešdien, 10.maijā, diskusijā par bērnu ēdināšanas sistēmu Latvijā Šmits uzsvēra, ka ar steigu jāsakārto sistēma, lai vietējie produkti pa taisno nonāktu uz pusdienu galdiem Latvijas skolās.

Viņš norādīja, ka lielāko daļu lauksaimniecības produktu Latvijas lauksaimnieki saražo lielākā apjomā, nekā nepieciešams Latvijas pašpatēriņam, tāpēc liela daļa produkcijas tiek eksportēta.

"Mēs eksportējam graudus, bet pēc tam mūsu uzņēmumi jau citus graudus importē, lai ražotu pārslas un makaronus, mūsu pienu iepērk lietuviešu pārstrādātāji, bet pēc tam mēs saviem bērniem skolās dodam Lietuvā ražotos piena produktus," sacīja Šmits.

Viņš uzsvēra, ka nodrošinājums ar pārtiku ir stratēģiski svarīgs katrai valstij, kā arī veselīga pārtika ikdienas uzturā ir viens no veselīgas sabiedrības priekšnoteikumiem.

"Piemēri pasaulē rāda, ka jau no mazotnes bērnus var radināt pie vietējas izcelsmes veselīgas pārtikas, veidojot "bērnības garšu", kas jauno paaudzi pavadīs tālāk dzīvē - nepieciešamība ikdienas uzturā lietot veselīgus produktus būs kļuvusi par ieradumu un pamatvajadzību," skaidroja ministrs.

Vienlaikus ministrijā norāda, ka ZM mērķis ir veidot sistēmu, kas skolēnu ēdienkartē pēc iespējas vairāk iekļautu vietēji ražotu pārtiku, veidojot sadarbību ar vietējiem zemniekiem, zivsaimniekiem un pārstrādātājiem.

Savukārt otrs ieguvums iniciatīvai būtu vietējās izcelsmes pārtikas patēriņa pieaugums, kam būtu tieša pozitīva ietekme uz ekonomisko noturību un attīstību reģionos.

Vienlaikus ZM informē, ka diskusijas laikā dalībnieki identificēja pašreizējas ēdināšanas sistēmas skolās problēmas un nepilnības, kā arī vienojās par to, ko nepieciešams mainīt, lai uzturs izglītības iestādēs kļūtu veselīgāks un skolēnu garšas izvēlēm atbilstošāks. Tāpat tika mudināts izmantot vietējo lauksaimnieku un pārtikas ražotāju saražoto produkciju.

ZM norāda, ka pasākumā piedalījās vairāk nekā 100 pārstāvji no Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskajām organizācijām un valsts institūcijām, kā arī uzņēmēji, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojums izglītības iestādēs.

Dialogu par bērnu ēdināšanas sistēmas maiņu organizēja Zemkopības ministrija sadarbībā ar Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centru un Siguldas novada domi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Cilvēki pērk taksometru vaučerus Rīgas lidostā, bet ne pārāk daudz

Cilvēki pērk taksometru vaučerus Rīgas lidostā, bet ne pārāk daudz, aģentūrai LETA sacīja Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Sabiedrība Ceturtdiena būs saulaina un bez nokrišņiem

Ceturtdiena būs saulaina un bez nokrišņiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Sabiedrība Rīgā sāks īstenot CO2 emisiju samazināšanas projektu

No šodienas Rīgas pašvaldība kopā ar vairākām citām Eiropas pilsētām piedalīsies "NetZero Pilot Cities" projektā ar mērķi veicināt CO2 emisiju samazināšanu pilsētā.

Sabiedrība Latvijā sākas līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona

Šodien Latvijā tiek atklāta līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona, kas turpināsies līdz pat ledus uzsalšanai.

Lasiet arī

Sabiedrība Seksuālā izglītība Saeimā: erekcija un slapji sapņi (+VIDEO)

Par skolas partneriem kļūs aktīvisti no nevalstiskajām organizācijām, piemēram, "Papardes zieds".

Sabiedrība Pieaug nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ atbrīvoto skolotāju skaits

Nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ kopš šī mācību gada sākuma no amata pienākumu pildīšanas atbrīvoti jau 45 pedagogi, liecina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) apkopotā informācija.

Sabiedrība Kas jādara, lai Jūsu bērns mācītos Jūrmalā (+VIDEO)

Iesniegumu var iesniegt klātienē vai elektroniski.

Sabiedrība Pēc emocionālām debatēm Jūrmalas dome nolemj reorganizēt divas skolas

Pēc emocionālām debatēm Jūrmalas dome ceturtdien pieņēma lēmumu reorganizēt Jaundubultu pamatskolu un Pumpuru vidusskolu, izveidojot jaunu Pumpuru vidusskolu.