• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Andris Piebalgs: Latvijai ir ļoti svarīgi iziet no BRELL (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:07, 12.12.2023


Atjaunojamos resursus izmantojošo elektrostaciju celtniecību apgrūtina tehniskie faktori un motivācijas trūkums.


Lielākā daļa augstsprieguma elektrolīniju Latvijā ir izbūvētas padomju laikā.

"Problēmas ar pretestību vēja parkiem kopumā ir samazinājušās, bet problēma, kas parādīsies, ir pārvades sistēma", - teica bijušais Latvijas ministrs, Eiropas Savienības enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

Viņš norādīja, ka atjaunojamos energoresursus izmantojošo elektrostaciju celtniecību Latvijā apgrūtina vairākas grūtības loģistikā un tehnoloģijās.

"Piegāžu drošības vide saasināsies aizvien vairāk. Vēl viens iemesls ir tas, ka atjaunojamās enerģijas ražošana prasa arvien vairāk tā sauktos retos minerālus, un ES pieņēma lēmumu, ka 10% no mums būtu jāražo uz vietas. Tiktāl viss ir labi, bet jautājums, kurā vietā raksim? Tā būs problēma. Cilvēki pēc definīcijas iebilst jebkurām raktuvēm".

Piebalgs arī vērsa uzmanību uz nepieciešamību pēc agrīnas izstāšanās no kopējās enerģētikas ķēdes ar Baltkrieviju un Krieviju.

"Atslēgšanās no BRELL loka ir absolūti nepieciešama, kas, protams, maksāja naudu, bet Eiropa nosedza lielāko daļu. Projekts tiek īstenots pietiekami labi. Mēs šajā ģeopolitiskajā situācijā no tā tikai iegūsim. Labs piemērs ir Ukraina, tā sinhronizējās ar Eiropu pat tad, kad Krievija jau gatavojās iebrukt. Tas viņiem ļoti daudz palīdzēja".

"Es nesaku, ka mums situācija ir līdzīga, bet tas ir stratēģisks projekts, kas energodrošībai ir absolūti svarīgs, īpaši tāpēc, ka mūsu un Eiropas enerģētika nākotnē tiks vairāk balstīta uz elektrību. Šobrīd viss ir labi un neredzu nopietnus riskus šajā projektā", - tā Piebalgs.

Atjaunojamo energoresursu ziņā mēs uz citu valstu fona neizskatāmies slikti, tādēļ nav pietiekamas motivācijas.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums

Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums, un no 2030. līdz 2035.gadam patēriņa pieaugums var sasniegt līdz pat 100%, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) uzdevumā veiktā starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" pētījuma rezultāti par patēriņa attīstības tendencēm Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs.

Ekonomika SPRK: Latvija sedz vairāk nekā 3/4 no elektroenerģijas vajadzībām (+VIDEO)

Liela daļa mājsaimniecību, kuras līgumus slēgušas laikā, kad cenas bija augstas, ir nofiksējušas šo cenu līmeni ilgākam periodam.

Kriminālziņas Rīgā bez elektrības palikuši aptuveni 2100 Sadales tīkla klientu

Šovakar Rīgā bez elektrības palikuši aptuveni 2100 "Sadales tīkla" klientu, informēja uzņēmumā.