• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


SM: Rail Baltica dos pienesumu arī militārajā un drošības jomā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:07, 09.09.2023


Latvija saviem infrastruktūras darbiem vēlētos piesaistīt privātos partnerus.


Ātrgaitas maģistrāle droši savienos Baltijas valstis un Rietumeiropu.

Satiksmes ministrijas Valsts sekretāre Ilonda Stepanova piedalās Trīs Jūru Iniciatīvas Biznesa forumā “Ieguldījums ilgtspējīgā nākotnē”, kas notiek Bukarestē, Rumānijā. Foruma ietvaros dalībvalstis diskutēs par plaisas mazināšanu starp Austrumeiropu un Rietumeiropu tādās jomās kā transports, enerģētika un digitalizācija, kritiskās infrastruktūras projektu attīstību, papildu finansējuma piesaistes iespējām u.c. dalībvalstīm svarīgiem jautājumiem, ziņo sam.gov.lv.

Satiksmes ministrijas valsts sekretāre pārstāvēs Latviju Biznesa foruma Transporta sadaļā, akcentējot Rail Baltica projekta nozīmi TEN-T Ziemeļu – Dienvidu koridora attīstībā. Tāpat diskusijās tiks akcentēti lielākie izaicinājumi reģionālās savienojamības uzlabošanā, tostarp nepieciešamība izveidot ilgtspējīgus pasažieru un kravu pārvadājumu koridorus 3SI reģionā un nodrošināt konkurētspējīgu loģistiku. Foruma laikā tiks diskutēts arī par iespējām samazināt investīciju slieksni mazajām 3SI dalībvalstīm, lai tādējādi varētu vieglāk un efektīvāk piesaistīt finansējumu transporta infrastruktūras attīstībai, izmantojot arī publisko un privāto fondu sinerģiju.

“Trīs jūru iniciatīva ir efektīva sadarbības platforma, kas veicina ilgtspējīgas - drošas un efektīvas transporta sistēmas attīstību un reģionu savienojamību. Mūsu prioritāte ir Rail Baltica projekts, kas nākotnē dos pozitīvu pienesumu arī militārajā un drošības jomā visam 3SI reģionam”, skaidro Ilonda Stepanova.

2023.gada Trīs jūru iniciatīvas ikgadējā pasākumā Latviju pārstāv Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, piedaloties gan samitā, gan biznesa forumā, kā arī Latvijas uzņēmēji.

3SI dalībvalstu, tostarp Latvijas mērķi, apvienojoties kopīgajā rīcības platformā, ir Eiropas kaimiņattiecību ģeopolitiskā pārstrukturēšana, stratēģijas un partnerības stiprināšana, ņemot vērā un nosodot Krievijas brutālo agresiju pret Ukrainu. Tāpat būtisks ir 3SI paplašināšanās process ar valstīm, kas izrādīja interesi par iniciatīvas darbību, kā arī kritiskās infrastruktūras projektu attīstīšana ziemeļu-dienvidu virzienā transporta, enerģētikas un digitālajos tīklos. 3SI orientējas arī uz iespēju piesaistīt privātos ieguldījumus un attīstīt publiskā un privātā sektora partnerības, kā arī stiprināt reģiona kibernoturību un kiberdrošību.

Trīs jūru iniciatīva apvieno 12 ES dalībvalstis starp Baltijas, Melno un Adrijas jūru - Austriju, Bulgāriju, Horvātiju, Čehiju, Igauniju, Ungāriju, Latviju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju.

Rail Baltica projekta apjoms ir iespaidīgs – kopējais dubultsliežu ceļa garums 894 km nozīmē, ka būs nepieciešamība pēc vairāk nekā 2400 km kontakttīkla, aptuveni 4350 tonnām vara materiālu, aptuveni 50 000 mastu un 10 vilces apakšstacijām.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Sabiedrība Piešķir nosaukumus jaunbūvējamām Rail Baltica dzelzceļa stacijām Latvijā

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" jaunbūvējamām dzelzceļa stacijām Latvijā ar satiksmes ministra Kaspara Briškena (P) rīkojumu piešķirti nosaukumi, liecina par "Rail Baltica" īstenošanu Latvijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika «‎Rīgas Centrālā stacija ir uzrakta, velotiltiņš ir uzbūvēts debesīs»‎ (+VIDEO)

"Rail Baltica" projekts netiks realizēts līdz 2030. gadam, pauž deputāts.

Sabiedrība VDD: turpmāka «Rail Baltica» izbūves aizkavēšanās nav pieļaujama

Neraugoties uz esošajiem sarežģījumiem, turpmāka "Rail Baltica" infrastruktūras izbūves aizkavēšanās nav pieļaujama un projektā ir nepieciešama mērķtiecīga risku pārvaldība, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota «Rail Baltica» pirmā no astoņām Rīgas Centrālā mezgla daļām

Ekspluatācijā nodota dzelzceļa "Rail Baltica" pirmā no astoņām Rīgas Centrālā mezgla daļām, aģentūrai LETA pavēstīja par dzelzceļa projekta īstenošanu Latvijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" pārstāvji.