• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Briškens aicina Baltijas valstis vienoties par Rail Baltica vilcienu iegādi

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:46, 27.03.2024


Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) aicina Baltijas valstis vienoties par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" vilcienu iegādi.



Ministrijā informē, ka trešdien Briškens nosūtīja Igaunijas un Lietuvas kolēģiem aicinājumu tikties Tallinā šogad 29.maijā, lai pārrunātu "Rail Baltica" projekta gatavību ekspluatācijai, tostarp vilcienu iegādes un infrastruktūras pārvaldības jautājumus.

Uzaicinājuma vēstulē Igaunijas klimata ministram Kristenam Mihalam un Lietuvas transporta un komunikācijas ministram Marjusam Skuodim Briškens norāda, ka paralēli sāktiem būvdarbiem visās trijās Baltijas valstīs tikpat svarīgi ir sagatavoties jaunizbūvētās dzelzceļa infrastruktūras efektīvai ieviešanai un ekspluatācijai 2030.gadā.

"Pilnvērtīga sagatavošanās ir būtiska "Rail Baltica" projektam, lai veiksmīgi sāktu dzelzceļa līnijas darbību, un tā prasa savlaicīgu nepieciešamo darbību plānošanu jau labu laiku pirms infrastruktūras nodošanas ekspluatācijā," atzīmē Briškens.

SM informē, ka tikšanās laikā Tallinā plānots pārrunāt trīs galvenos tematus, tostarp "Rail Baltica" infrastruktūras pārvaldības modeli, kas paredz "vienas pieturas aģentūras" risinājumu piekļuvei "Rail Baltica" dzelzceļa infrastruktūrai nākotnes lietotājiem, operatoriem un investoriem, ritošā sastāva iegādes stratēģiju pasažieru pārvadājumiem un infrastruktūras uzturēšanai, kā arī pasažieru un kravu pārvadājumu pakalpojumu sniegšanas modeli un tā tālāko attīstību.

Pamatojoties uz "Rail Baltica" infrastruktūras piekļuves politikas pētījuma un Biznesa plāna secinājumiem, starpvalstu sadarbība atsevišķu projekta jomu pārvaldībā, piemēram, grafiku sastādīšana un kapacitātes pārvaldība, satiksmes pārvaldība, ieņēmumu pārvaldība, sniedz būtiskas priekšrocības un veicina sociālekonomiskos ieguvumus projekta dalībvalstīm, norāda ministrijā.

Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail" Stratēģijas un ekonomikas departamenta vadītāja Kristīne Malnača aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban ir izanalizēti iespējamie modeļi, kādos varētu tikt veikti pasažieru pārvadājumi "Rail Baltica" līnijā, tostarp tos veicot kā sabiedriskā transporta pakalpojumus.

"Šobrīd Baltijas valstīm, kas ir "Rail Baltica" projekta tiešā labuma guvējas, būtu jānozīmē atbildīgā iestāde/iestādes par pasažieru pakalpojuma nodrošināšanu. Secīgi būtu jāsagatavo normatīvais regulējums pārrobežu pakalpojuma nodrošināšanai, un tad jāveic iepirkums par operatora izvēli," norādīja Malnača.

Ministrijā atgādina, ka "Rail Baltica" ir stratēģiskas nozīmes Eiropas Savienības pārrobežu transporta projekts, kā arī, pamatojoties uz pašreizējo nostāju, infrastruktūras pārvaldības funkcijas Baltijas valstis ir deleģētas projekta nacionāliem ieviesējiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Ekonomika «‎Rīgas Centrālā stacija ir uzrakta, velotiltiņš ir uzbūvēts debesīs»‎ (+VIDEO)

"Rail Baltica" projekts netiks realizēts līdz 2030. gadam, pauž deputāts.

Sabiedrība VDD: turpmāka «Rail Baltica» izbūves aizkavēšanās nav pieļaujama

Neraugoties uz esošajiem sarežģījumiem, turpmāka "Rail Baltica" infrastruktūras izbūves aizkavēšanās nav pieļaujama un projektā ir nepieciešama mērķtiecīga risku pārvaldība, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.

Sabiedrība Ekspluatācijā nodota «Rail Baltica» pirmā no astoņām Rīgas Centrālā mezgla daļām

Ekspluatācijā nodota dzelzceļa "Rail Baltica" pirmā no astoņām Rīgas Centrālā mezgla daļām, aģentūrai LETA pavēstīja par dzelzceļa projekta īstenošanu Latvijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" pārstāvji.

Ekonomika Briškens: Latvija transporta nozare nav izlietojusi 67 000 000 eiro (+VIDEO)

Satiksmes ministrs vaino savus priekšgājējus svarīgas tautsaimniecības nozares atpalicībā.