• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Meži tiek pārdoti trīs reizes lētāk par tirgus vidējo cenu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:51, 27.07.2022


Mežu īpašnieki, nezinot, kā objektīvi noteikt cenu, nereti pārdod mežus vidēji trīs reizes lētāk par tirgus vidējo cenu, pauda nekustamā īpašuma kompānijas "Latio" pārstāvji.



Vienlaikus kompānijā norāda, ka grozījumi Ministru kabineta noteikumos, atļaujot cirst kokus ar mazāku diametru, veicinās darījumus ar mežu, bet jaunie nosacījumi situāciju pārdevējiem var padarīt vēl sarežģītāku, jo uzticamu avotu objektīvas cenas uzzināšanai ir ļoti maz.

"Latio" dati liecina, ka darījumu skaits ar meža un lauksaimniecības zemēm strauju lejupslīdi sāka piedzīvot pērn - ja 2020.gadā ar platību, kas lielāka par vienu hektāru, kopējas darījumu skaits bija ap 10 000, tad 2021.gadā tas samazinājās par vidēji 15%, bet 2022.gada pirmajā pusgadā jau par aptuveni 25% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

"Latio" to skaidro ar to, ka, pieaugot pieprasījumam pēc koksnes un tai sadārdzinoties, daži mežu īpašnieki labāk izvēlas pārdot cirsmu, nevis zemi ar mežu. Turklāt vairums pārdot gribētāju savus darījumus jau bija paspējuši realizēt iepriekšējos gados. Tikmēr pieprasījums aizvien pieaug, sekmējot cenu kāpumu, par ko pārdevēji nereti nebija informēti, realizējot īpašumus pārāk lēti. Īpaši izteikti tas bijis senioru grupā.

Šobrīd, paverot iespējas ieplūst tirgū mežiem, kuru audze vēl nav sasniegusi galvenās cirtes vecumu, darījumu skaits nenoliedzami atkal augs, prognozē "Latio" pārstāvji. Tomēr, nozares politikas veidotājiem nesākot mērķtiecīgi strādāt pie tā, lai meža segmenta darījumus padarītu caurskatāmākus, pastāv iespēja, ka pieaugs arī to mežu īpašnieku skaits, kas saņems neatbilstošu atlīdzību.

"Latio" tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva informē, ka 2021.gadā meža cenas pieauga vidēji par 30% un atsevišķos gadījumos pat divkāršojās. Tomēr daudzi pārdevēji par to nav informēti un ir pārdevuši mežus ne tikai zem tirgus vērtības, bet nereti pat par trīs reizes zemāku cenu.

Pārdevēju zināšanu trūkumu par objektīvu meža cenu apliecina arī "Latio" izsoles rīka dati - minimālais pieaugums šādiem īpašumiem bijis 10%, vidējais 20%, kamēr augstākais sasniedzis pat 320% no pārdevēja sākotnēji prasītā.

Ijevļeva uzsver, ka tas ir satraucoši, īpaši, ja ņem vērā, ka enerģētikas krīze ir tikai pastiprinājusi pieprasījumu pēc malkas un kokmateriāliem kopumā. Tikmēr, atļaujot šobrīd cirst kokus ar mazāku diametru, tirgū ieplūst jauns meža segments, bet negodprātīgi uzpircēji var censties potenciālajiem pārdevējiem iestāstīt, ka tas radījis cenu dempingu, kaut gan tā noteikti nebūs.

Viņa norāda, ka mežu cenas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem - cik mežs ir vecs, mežaudzes sastāva un lokācijas. Kamēr pircēji meža vērtību apzinās ļoti labi, mazs ir to īpašnieku skaits, kas mežu cenās orientējas. Daudzi šādi darījumi tiek veikti, izmantojot iespēju pārdot meža zemi un mežaudzi atsevišķi, tādējādi slēdzot divus līgumus - vienu par meža zemes un otru par mežaudzes vai bioloģisko aktīvu pārdošanu -, nereti darījumi notiek arī skaidrā naudā.

Šajā gadījumā publiskajās datubāzēs tiks reģistrēts tikai darījums ar meža zemi. Tāpēc oficiālas, visaptverošas statistikas par Latvijas mežu cenām vienkārši nav, uzsver Ijevļeva. Tikmēr, piemēram, Igaunijā nozare ir sakārtota, un dati ir pieejami dažādos rakursos - pa reģioniem, pēc kvalitātes un tamlīdzīgi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Lasiet arī

Ekonomika Aptauja: Latvijas iedzīvotāji sagaida mājokļu cenu kāpumu (+VIDEO)

Respondenti, kas ir optimistiskāki nekā vidēji, ir ar pamatizglītību, zemiem ienākumiem un dzīvo laukos.

Pasaule Starptautiskā krimināltiesa nosoda draudus tās amatpersonām

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) piektdien stingri reaģējusi uz draudiem un iebiedēšanas mēģinājumiem, ar kuriem saskārušies tās darbinieki, bet plašāku informāciju nesniedza.

Sports Latvijas hokejisti pārbaudes spēlē negūst vārtus un papildlaikā zaudē norvēģiem

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien Rīgā priekšpēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta ar rezultātu 0:1 (0:0, 0:0, 0:0, 0:1) papildlaikā zaudēja Norvēģijai.

Ekonomika EK jaunās sankciju pakotnē iekļauts rosinājums aizliegt mangāna rūdas tranzītu

Pēc Latvijas ierosinājuma Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakotnē pret Krieviju būs iekļauts arī aizliegums piegādāt mangāna rūdu, vadoties no neoficiālās informācijas no Eiropas Komisijas (EK), spriež finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).