• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pēdējās dienas! VID 42 000 iedzīvotāju piedraudējis ar soda naudām

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
Neatkarīgā Rīta Avīze 13:16, 27.11.2020 2


Pirms diviem gadiem īstenotas nodokļu reformas rezultātā vairāk nekā simt tūkstoši iedzīvotāju kļuva par nodokļu parādniekiem, pašiem to negribot. Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aplēsēm, kopējā nenomaksātā nodokļu summa par 2018. un 2019.gadu ir aptuveni 3 miljoni eiro. Lai vecinātu parāda nomaksu, VID 42 461 iedzīvotājam ir izsūtījis aicinājumu nodokli samaksāt līdz šī gada 1.decembrim, pretējā gadījumā draudot ar soda naudu, vēsta izdevums Neatkarīgā.



2018. un 2019.gadā izveidojies nodokļu parāds lielākoties ir neveiksmīgās nodokļu reformas sekas, kas ārkārtīgi sarežģīja iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanas kartību. Proti, ienākumiem līdz 20 004 eiro gadā tiek piemērota 20% IIN likme, ienākumiem, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 62 800 eiro, ‒ 23% IIN likme, bet ienākumiem, kas pārsniedz 62 800 eiro, ‒ 31,4% IIN likme. Turklāt atkarībā no ienākumiem tiek diferencēts neapliekamais minimums.

Ja kopš 2017. gada ienākumi nav mainījušies, tad IIN aprēķins ir skaidrs. Taču, ja nodokļa maksātājs strādā vairākās darbavietās, turklāt ar mainīgiem ienākumiem, tad nav iespējams aprēķināt precīzo ik mēnesi nodokļos iekasējamo summu. Tādējādi daļa iedzīvotāju paliek parādā, bet daļa nodokļos samaksā vairāk, nekā vajadzētu.

Tiem, kuri, pašiem negribot, ir palikuši valstij parādā, bija obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un nodokļa parāds jāsamaksā. Lai atvieglotu samaksas procesu, daļai iedzīvotāju samaksas termiņš tika pagarināts līdz 1. decembrim. Tātad tiem, kas parādu vēl nav samaksājuši, tas ir jāizdara nedēļas laikā. Pretējā gadījumā šim parādam tiks rēķināta nokavējuma nauda.

Likums „Par nodokļiem un nodevām” nosaka, ka par nodokļu un nodevu maksājuma samaksas termiņa nokavējumu maksātājam tiek aprēķināta nokavējuma nauda — 0,05 procenti par katru nokavēto dienu no laikā nenomaksātā pamatparāda. Turklāt VID atgādinājuma vēstulēs norādīta arī informācija par iespēju sadalīt maksājumu termiņā līdz vienam gadam.

Ja no iedzīvotāja ienākumiem ir ieturēts lielāks nodoklis, nekā vajadzētu, to iespējams atgūt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, jo pārmaksātā summa automātiski neatgriežas nodokļa maksātāja kontā. VID par šādas pārmaksas izveidošanos un tātad iespēju atgūt naudu no valsts nevienu personiski neinformē, bet par parāda esamību VID parādniekam atgādina visiem pieejamiem līdzekļiem.

Lielākā daļa iedzīvotāju bailēs no soda sankcijām nodokļa parādu jau ir samaksājuši, jo maijā kopējais nodokļa parāds bija 8 miljoni eiro. Pēc VID datiem, 20.novembrī iedzīvotāju nodokļu parāds bija 3 095 677 eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika EK jaunās sankciju pakotnē iekļauts rosinājums aizliegt mangāna rūdas tranzītu

Pēc Latvijas ierosinājuma Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakotnē pret Krieviju būs iekļauts arī aizliegums piegādāt mangāna rūdu, vadoties no neoficiālās informācijas no Eiropas Komisijas (EK), spriež finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Lasiet arī

Pasaule Financial Times: Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus Eiropā

Eiropas valstu izlūkdienesti brīdinājuši savu valstu valdības, ka Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus visā Eiropā, vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz avotiem trīs Eiropas valstu izlūkdienestos.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Interesanti fakti Mazie vecāku noslēpumi: kā bērnam uzdāvināt viedtālruni (+VIDEO)

Lielākā daļa ierīču piedāvā ērtus digitālos kontroles rīkus.

Kultūra 44 gadus vecais reperis Ozols: «‎Šī filma ir kā vēlviens foršs atskats» (VIDEO)

Koncerta ierakstīšana, aizkulises un viss pēcapstrādes process bija liels notikums.