• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā varētu atteikties no 1 un 2 centu monētām. Kā mainīsies cenas?

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
16:43, 12.11.2019


Latvijas Banka (LB) jau labu laiku diskutē par to, vai Latvijā būtu jāatsakās no viena un divu centu monētām apgrozībā. Iedzīvotājiem to atbalstot, sīkāko nominālu monētas no aprites tiešām varētu pazust. Bet kā tas ietekmēs cenas? LB jau pavēstījusi, kā tiks noapaļotas cenas, ja no čekiem pazudīs summas, kas nebeidzas ar 0 vai 5, vēsta rus.db.lv.



LB pārstāvis Gints Jansons stāsta, ka Eirzonā apgrozībā ir 64 miljardi 1 un 2 centu nomināla monētu. Kopš 2002.gada inflācija zonā bijusi 31%, līdz ar ko mazās vērtības monētu jēga pamazām izzūd.

Pēc LB ekspertu domām, ir daudz plusu, lai atteiktos no sīkajām monētām. Piemēram, tiek ekonomēti līdzekļi uz šo monētu izlaidi, inkasāciju, glabāšanu utt. Minimālā komisijas maksa par monētu apstrādi Latvijas bankās ir viens eiro par 50 monētām. Un sasniedz 10% no kopējās summas darījumiem, kad monētu skaits pārsniedz 50.

Ja Latvijā tiks pieņemts lēmums samazināt 1 un 2 centu monētu daudzumu apgrozībā, tas notiks tikai skaidras naudas norēķinos, kamēr bezskaidras naudas norēķini tiks veikti tāpat kā līdz šim. Noapaļotas tiks tikai čeku gala summas. Ja čeka summa beidzas ar 1 vai 2, tad tā tiek noapaļota uz leju - līdz nullei. Ja ar 3 vai 4 - tad uz augšu līdz 5. Tāpat uz 5 tiks noapaļotas čeka summas, kas centos beidzas ar 6 vai 7, bet tās, kuras ar 8 vai 9 - līdz nākamajai nullei uz augšu.

Jāpiebilst, ka jau izlaistās 1 un 2 centu monētas joprojām paliks legāls maksāšanas līdzeklis. Taču tā kā tās būs mazāk pieprasītas, nebūs jēgas tās izlaist, un to skaits apgrozībā samazināsies dabīgā ceļā.

Pagaidām iedzīvotāju viedokļi atšķiras: apmēram puse atbalsta, bet otra puse ir pret atteikšanos no mazā nomināla monētām. Kā mīnusi tiek minēta nepieciešamība pāriestatīt kases aparātus, kā arī daudzu iedzīvotāju viedoklis, ka reformas gadījumā nenovēršami celsies cenas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Latvijas augstskolas izstrādājušas viedās enerģijas projektu par 1 160 000 eiro

Tiks izstrādāta arī interaktīva platforma klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu simulēšanai.

Lasiet arī

Sabiedrība Atbalsta grozījumus par valsts valodas zināšanu arī citiem Krievijas pilsoņiem

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Imigrācijas likumā, ar kuriem valsts valodas zināšanu prasību plānots piemērot vēl papildu dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Sabiedrība Maznodrošinātas mājsaimniecības azbestu saturošu šīferi var nodot bez maksas

Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) kampaņas "Ļauj vecajam azbesta jumtam aizbraukt!" laikā trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības var nodot azbestu saturošu šīferi bez maksas, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.