• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Daugavas HES izstrādāts lielākais apjoms pēdējo 25 gadu laikā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:28, 02.05.2024


Latvija ir labā ceļā uz atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanu.


Rīgas hidroelektrostacijai ir nozīmīga loma galvaspilsētas elektroapgādē.

Pērn Latvijā saražota 5,1 TWh elektroenerģijas, kas ir par trešdaļu vairāk nekā gadu iepriekš un kas ir 75% no Latvijas patēriņa. Atjaunīgās enerģijas jomā 2023.gadā Daugavas HES izstrādāts lielākais elektroenerģijas apjoms kopš 2017.gada, kas ir arī otrs lielākais apjoms pēdējo 25 gadu laikā - 3,7 TWh. Tas ir par 39% vairāk nekā 2022.gadā un vienlaikus veido 54% no Latvijas patēriņa. 2023.gads izcēlās ar augstu pieteci Daugavā - vidēji 789 m3/s, bet gadu iepriekš tā bija 506 m3/s (LVĢMC dati).

Arī termoelektrostaciju izstrāde 2023.gadā zemākas dabasgāzes cenas dēļ ir pieaugusi par 23% pret iepriekšējo gadu, sasniedzot 1,4 TWh. Ražotnēs izstrādātas arī 1,7 TWh siltumenerģijas, kas ir aptuveni tikpat cik pirms gada.

Jo vairāk elektroenerģijas saražots, jo vairāk likumsakarīgi tā pārdota - mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms ir par 14% lielāks nekā pērn jeb 6,2 TWh, un klientu skaits pieaudzis par teju 27 tūkstošiem līdz 845 tūkstošiem. Būtiski, ka ārpus Latvijas pārdota katra trešā teravatstunda elektroenerģijas. Īpaši sekmīgs gads bijis Lietuvā, kur pārdotās elektroenerģijas pieaugums ir 60%, un klientu skaits audzis par 37%. Savukārt kopējais pārdotās dabasgāzes apjoms palielināts uz pusi, salīdzinot ar 2022.gadu, un tas ir 1,6 TWh. Dabasgāzes klientu skaits ir pieaudzis vairāk nekā divas reizes, pārsniedzot 49 tūkstošus klientu.

Jaunu atjaunīgās enerģijas jaudu attīstība

Ir uzsākta tādu saules parku attīstība, kas ekspluatācijā būs jau 2024.gadā, piemēram, šī gada sākumā darbu sācis lielākais - 13 MW - klientu saules parks Lietuvā. Jaunie SES un VES projekti papildinās koncernā esošos ražošanas veidus - HES un TEC, turpinot ilgtspējīgu attīstību un uzticamu elektroenerģijas nodrošinājumu visā Baltijā.

Baltijā projektēšanas vai celtniecības stadijā ir saules un vēja parki ar kopējo jaudu ap 400 MW, t.sk. pēc pārskata gada beigām 2024.gada sākumā AER ražošanas jaudu portfelis paplašināts ar vēl septiņiem saules elektrostaciju projektiem Latvijā, kuru kopējā jauda ir 40 MW. Tāpat uzsākta jaunas VES projekta attīstība Lietuvā, Akmenes rajonā, ar jaudu līdz 15 MW. SES projekti kļūst par būtiskām elektroenerģijas ražošanas jaudām Latvenergo portfelī, un tajos pārskata gadā investēti 34,9 miljoni EUR, kas veido gandrīz 1/5 no kopējām investīcijām.

Kopumā Latvenergo 2023.gadā investējis 193,3 miljonus EUR, kas ir par 59% jeb 71,7 miljoniem EUR vairāk nekā gadu iepriekš. Turpināta arī Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcija, kuras ietvaros iepriekšējos gados ekspluatācijā nodoti jau 8 rekonstruētie hidroagregāti. Atbilstoši stratēģijai 2022.-2026.gadam turpmākajos gados būtiski pieaugs koncerna investīcijas AER ražošanas jaudās, kas mazinās siltumnīcefekta gāzu emisijas un sekmēs Latvijas klimatneitralitātes sasniegšanu līdz 2050.gadam.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%

Pēdējos 20 gados lauku saimniecību skaits samazinājies par 31,7%, turpretim saimniecību vidējais lielums pieaudzis 2,3 reizes, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2023.gada lauku saimniecību integrētās statistikas apsekojuma provizoriskie dati.

Ekonomika Ekonomiskā situācija Eiropas Savienībā uzlabojas?

Nenoteiktība un lejupvērstie riski, kas apdraud ekonomikas prognozi, pēdējos mēnešos ir vēl vairāk palielinājušies, galvenokārt saistībā ar Krievijas ieilgušo agresijas karu pret Ukrainu un konfliktu Tuvajos Austrumos. Riskus joprojām rada arī plašāka ģeopolitiskā spriedze.

Ekonomika Pašvaldības Vidzemes tirgus atdzīvojas jaunā veidolā (+VIDEO)

Ēku autors bija Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings.

Ekonomika Lidostā Rīga sākta liela kravu termināļa būvniecība (+VIDEO)

Projektu paredzēts pabeigt 12 mēnešu laikā.

Lasiet arī

Ekonomika Eksperti: ES direktīva draud Latvijai ar būtiskiem budžeta tēriņiem

Transporta dekarbonizācijas krīze Latvijā draud ar būtiskiem budžeta tēriņiem, pauž Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociācija.

Ekonomika ZM: izmantojot kūdru, mums ne gāze, ne nafta apkurē nebūtu vajadzīga gadus 80

"Eiropā ir daudz valstu, kur meža platības neaizņem vairāk par 10% no teritorijas, mums ir vairāk nekā 50%", - pauž ministrs Krauze.

Sabiedrība Mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni kompensēs energoresursu izmaksas

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Energoapgādes izmaksu atbalsta likuma projektu, kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Sabiedrība Energoresursu izmaksu kompensēšanas ieceri Saeima atbalsta konceptuāli

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Energoapgādes izmaksu atbalsta projekta likumu, kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanu mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.