• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Perevoščikovs: Covid Latvijā izplatās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņa

Teksta izmērs Aa Aa
COVID-19
LETA 09:03, 17.01.2022 1


Covid-19 omikrona paveida ietekmē pašlaik Latvijā turpinās plaša šīs slimības izplatība, taču ir arī dažas labas ziņas - izskatās, ka omikrona paveids ir vieglāks nekā delta, turklāt vakcinācija palīdz cīņā arī pret šo variantu, šorīt Latvijas Radio stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.


Foto: LETA

Pēc speciālista sniegtās informācijas, dati par pagājušo nedēļu liecina, ka situācija Latvijā pasliktinās - slimības izplatības pieaugums ir par nepilniem 50%, un situācija pašlaik ir aptuveni tāda kā pērn oktobra beigās pirms "lokdauna" ieviešanas.

Perevoščikovs atzīmēja, ka pašlaik ir ļoti augsts pozitīvo testu īpatsvars - pagājušajā nedēļā ap 16% no pārbaudītajiem paraugiem, un iepriekš tik augsts līmenis nekad neesot novērots. Slimības reproduktivitātes koeficients bija 1,36, kas arī liecina par strauju slimības izplatību.

SPKC speciālists norādīja, ka situācijā ir saskatāmas arī atsevišķas labas ziņas, piemēram, vērojams, ka omikrona paveids nav tik pat smags kā delta, jo tas rada mazāku "spiedienu uz slimnīcām". Pašlaik tiek stacionēti ap 8% no visiem konstatētajiem Covid-19 saslimušajiem. Pagājušajā nedēļā, kad saslimstība auga ļoti strauji, slimnīcās nogādāto pacientu skaits audzis salīdzinoši vien par 4%, bet smagā stāvoklī esošo skaits - par 7%.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) janvāra sākumā pauda nostāju, ka valdībai par jauniem ierobežojumiem Covid-19 apkarošanai būtu jālemj, ja Covid-19 jauno gadījumu skaits pārsniegs 3000 dienā, bet saslimušo skaits slimnīcās pārsniegs 800 pacientu. Atklāto Covid-19 gadījumu skaits 14.janvārī jau pārsniedza 3000, bet pacientu skaits slimnīcās pašlaik ir nedaudz virs 600.

Perevoščikovs uzskata, ka pašlaik svarīgākais ir sekot tieši situācijai stacionāros, lai saglabātu veselības aprūpes sistēmas dzīvotspēju. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka pašlaik būtisks izaicinājums būs nodrošināt tautsaimniecības nozaru dzīvotspēju apstākļos, kad var būt ļoti liels saslimušo skaits vienlaikus.

Savukārt kā vēl vienu labu ziņu Perevoščikovs uzsvēra to, ka vakcinācija palīdz arī cīņā pret omikrona paveidu. Pēc SPKC aplēsēm, kaut reizi vakcinētiem cilvēkiem esot trīs reizes mazāka iespēja nonākt slimnīcās nekā nevakcinētajiem, balstvakcīnas saņēmējiem - pat 16 reizes mazāka, turklāt vakcinācijai ir ļoti būtisks pozitīvs efekts, mazinot slimības letalitāti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

COVID-19 Ceturtdien Latvijā reģistrēti 395 Covid-19 gadījumi; 4 mirušajiem

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 395 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par četru ar šo vīrusu inficēto pacientu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

COVID-19 Trešdien Latvijā reģistrēti 498 Covid-19 gadījumi; 2 mirušie

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 498 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par divu ar šo vīrusu inficēto pacientu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

COVID-19 Otrdien Latvijā reģistrēti 645 Covid-19 gadījumi

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 645 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

COVID-19 Latvijā slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits samazinājies līdz 272

Aizvadītajā diennaktī Latvijas slimnīcās ievietoto ar Covid-19 inficēto pacientu skaits ir samazinājies no 278 līdz 272, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Lasiet arī

Ekonomika Aptauja: Latvijas iedzīvotāji sagaida mājokļu cenu kāpumu (+VIDEO)

Respondenti, kas ir optimistiskāki nekā vidēji, ir ar pamatizglītību, zemiem ienākumiem un dzīvo laukos.

Pasaule Starptautiskā krimināltiesa nosoda draudus tās amatpersonām

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) piektdien stingri reaģējusi uz draudiem un iebiedēšanas mēģinājumiem, ar kuriem saskārušies tās darbinieki, bet plašāku informāciju nesniedza.

Sports Latvijas hokejisti pārbaudes spēlē negūst vārtus un papildlaikā zaudē norvēģiem

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien Rīgā priekšpēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta ar rezultātu 0:1 (0:0, 0:0, 0:0, 0:1) papildlaikā zaudēja Norvēģijai.

Ekonomika EK jaunās sankciju pakotnē iekļauts rosinājums aizliegt mangāna rūdas tranzītu

Pēc Latvijas ierosinājuma Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakotnē pret Krieviju būs iekļauts arī aizliegums piegādāt mangāna rūdu, vadoties no neoficiālās informācijas no Eiropas Komisijas (EK), spriež finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).