• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Seniori un viņu tuvinieki tiks mācīti, kā tikt galā ar demenci (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 07:07, 12.04.2024


"Tā ir slimība, kuru biežāk nevar izārstēt, bet var iemācīties ar to sadzīvot".


Mūsdienu medicīnas tehnoloģijas nosaka slimības avotu.

Statistika rāda, ka Latvijā ar demenci slimo 8500 cilvēku. Taču tā, iespējams, ir viena no visbiežāk nediagnosticētajām vai nepareizi diagnosticētajām slimībām valstī. Patiesībā ar demenci saskaras daudz vairāk cilvēku. Un ļoti daudzi informācijas un atbalsta trūkuma dēļ nonāk sociālajā izolācijā, kas padara neciešamu ne tikai pašu demences pacientu, bet arī tuvinieku dzīves.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) kopā ar Latvijas Psihiatru asociāciju uzsāk bezmaksas informatīvi izglītojošu semināru ciklu "Drosmīgi par demenci" - ar mērķi veicināt sabiedrības izglītošanu par demences diagnozi, sniegt atbalstu pacientu ar demences diagnozi radiniekiem, veicinot pacientu ar demences diagnozi integrāciju sabiedrībā un mazinot atstumšanas riskus. Pirmais seminārs - "Drosmīgi par demenci - kas tas ir un ko darīt tālāk: dzīve ar diagnozi" notiks 30.aprīlī plkst.15.00 - 17.00, Tvaika ielā 2 un to vadīs prof. dr. med. Māris Taube, psihiatrs, RPNC Ambulatorā centra "Veldre" vadītājs, Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents.

Māris Taube: "Demence nav vienkārša novecošana, tā ir slimība, kuru biežāk nevar izārstēt, bet var iemācīties ar to sadzīvot, bremzēt tās attīstību, palīdzēt pacientiem un viņu tuviniekiem tikt galā ar šo dzīves izaicinājumu. Tuvinieks ar demenci nav kļuvis slikts cilvēks, tā ir slimība, kas ir izmainījusi viņa dzīvi. Ne pacients, ne tuvinieki nav vainīgi pie šis situācijas, bet mācīsimies kopīgi tikt ar to galā. Par to arī runāsim mūsu seminārā".

RPNC Izglītības un pētniecības daļas vadītāja, psihiatre Liene Sīle: "Pagājušajā gadā, rīkojot seminārus par psihisko veselību, demences tēma bija vispieprasītākā. Mums ir paveicies ar profesoru Māri Taubi, kurš savas izcilās zināšanas un pieredzi darbā ar pacientiem spēj tik cilvēciskā un sirsnīgā veidā nodot arī pacientu piederīgajiem. Šo semināru iesaku kā lielisku iespēju katram, jo īpaši jau tiem cilvēkiem, kuru piederīgie ar to sirgst - iegūt skaidrojumu kas ir demence un saprast kā plānot tālāko dzīvi."

Semināru ciklu "Drosmīgi par demenci" organizē Latvijas Psihiatru asociācija kopā ar Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru. Tas tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas sabiedrības integrācijas programmas ietvaros un tas domāts plašam sabiedrības lokam. Cikla ietvaros aprīlī un maijā pavisam notiks trīs semināri. Semināri notiks klātienē, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra jaunā Ambulatorā centra konferenču zālē, Tvaika ielā 2. Semināri ir bezmaksas! Tie tiks filmēti un visu semināru video ieraksti tiks publicēti RPNC mājaslapā un Youtube kontā, kur tos sev ērtā laikā varēs noskatīties ikviens interesents.

Savukārt katra semināra klātienes apmeklētājiem ne tikai būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus, bet arī iegūt sev grāmatu "Kas būtu jāzina par Alcheimera slimību un citām demences formām".

Kas ir demence?

Demence ir smadzeņu darbības traucējumi, kas izsauc neatgriezeniskus, pieaugošus un daudzpusīgus kognitīvo jeb prāta funkciju traucējumus, kuru rezultātā rodas atmiņas, valodas, vizuāli telpiskās izjūtas, prasmju un spriešanas spēju izmaiņas. Kognitīvie traucējumi sākotnēji ir viegli un var tikt sajaukti ar normālu novecošanas procesu. Taču ar laiku tie var kļūt smagāki un kombinēties ar dažādas intensitātes personības un uzvedības izmaiņām, ierobežojot un apgrūtinot ikdienas aktivitātes, salīdzinājumā ar iepriekšējo dzīves periodu. Biežākie demences veidi ir Alcheimera slimība un smadzeņu asinsrites traucējumu izraisīta jeb vaskulāra demence.

Pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem aptuveni 44 miljoni cilvēku pasaulē dzīvo ar demences diagnozi. Veselības un sociālie pakalpojumi bieži vien nesniedz tiem nepieciešamo atbalstu. Bieži demence netiek laicīgi diagnosticēta un cilvēki ar demenci saskaras ar sliktu dzīves kvalitāti un neatkarības zudumu. Ģimenes locekļi un aprūpētāji, kas viņus atbalsta, ir pakļauti milzīgai spriedzei, bieži paši cieš no veselības problēmām un nevar apvienot pacienta ar demenci aprūpi ar darbu. OECD uzskata, ka ir nepieciešama steidzama rīcība labāku politiku izstrādē un īstenošanā, lai uzlabotu dzīvi cilvēkiem ar demences diagnozi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Veselība Psihiatrijas un narkoloģijas centrs ieviesis konsultācijas dežūrtālruni

Saistībā ar pieaugošo sabiedrības interesi par psihisko veselību un dažādiem psihiskās veselības aprūpes pakalpojumiem Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) ievieš psihiatriskās konsultācijas dežūrtālruni.

Veselība «Dakter, es neatceros»: 70% Latvijas iedzīvotāju ir atmiņas traucējumi (+VIDEO)

Pašlaik pacientiem ģimenes ārsta praksē ir izteikti jūtamas kovida sekas – smadzeņu migla.

Sabiedrība Rakstnieks Jurģis Liepnieks: «Vientulība nogalina» (+VIDEO)

Latvijas iedzīvotājiem sāka attālināti palīdzēt atrast sociālo loku.

Veselība Trešdaļa iedzīvotāju dzīvo ar sajūtu, ka nepaspēj paveikt visu vajadzīgo

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo ar sajūtu, ka nepaspēj paveikt visu vajadzīgo, liecina pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas dati.