• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LSB priekšsēdētājs Kalējs: Slimnīcas saskaras ar izteiktu personāla trūkumu

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 21:00, 07.10.2021


Līdz ar Covid-19 pacientu pieaugumu, aizvien vairāk slimojot arī ārstniecības iestāžu personālam, slimnīcas šobrīd saskaras ar izteiktu mediķu trūkumu, pavēstīja Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.


Foto: LETA

"Katru dienu cilvēki iziet no ierindas, jo viņi ir vai nu Covid-19 pozitīvi, inficējušies kaut kur citur, vai arī vieglā formā saslimuši, kaut vai būdami vakcinēti. Taču viņi nav darbā, līdz ar to personāla trūkums šobrīd ir daudz izteiktāks," stāstīja biedrības vadītājs.

Esot saskatāms arī motivācijas trūkums, jo, pēc Kalēja paustā, aizvien tiek gaidītas Nacionālā veselības dienesta (NVD) kompensācijas par slimnīcu izmaksātajām darbinieku virsstundu piemaksām. "Ir iekavētas virsstundu samaksas par trīs mēnešiem. Slimnīca jau uzreiz samaksā darbiniekam, bet no NVD viņi dabū kompensāciju tikai pēc trim mēnešiem," atzīmēja Kalējs

Vaicāts, vai šobrīd slimnīcām netrūkst gultasvietu, iekārtu vai individuālās aizsardzības līdzekļu, Kalējs norādīja, ka tas ir pietiekamā apjomā, taču lielākā problēma šobrīd ir tieši nodaļu pārprofilēšanā, kas tiek veikta, lai nodrošinātu pieaugošā Covid-19 pacientu skaita uzņemšanu stacionāros.

"Piemēram, mēs aiztaisām kardioloģijas nodaļu, jo mums vajag uzņemt Covid-19 slimniekus. Līdz ar to visi kardioloģijas pacienti "karājas gaisā" - viņiem palīdzību nesniedz. Taču mēs zinām, ka, ja mēs viņam šodien nesniedzam palīdzību, tad pēc pusgada viņš var vai nu nomirt, vai būt jau daudz smagākā stāvoklī," skaidroja LSB priekšsēdētājs.

Nodaļu pārprofilēšana tiek veikta ņemot vērā katras iestādes specifisko situācija, piemēram, Tukuma slimnīca esot pārprofilējusi iekšķīgo slimību nodaļu, savukārt citas ārstniecības iestādes esot pārveidojušas neiroloģisko slimību nodaļas, cenšoties pārvirzīt arī attiecīgo personālu uz jaunizveidoto Covid-19 nodaļu.

"Bet tā personāla intensitāte Covid-19 nodaļā ir aptuveni divreiz lielāka nekā parastajā nodaļā. Līdz ar to ir jāpiesaista citi, viņiem savukārt vajag maksāt virsstundas, bet samaksa atkal "karājas gaisā"," stāstīja Kalējs.

Kā viens no risinājumiem, biedrības vadītāja redzējumā, būtu papildu personāla piesaiste, proti, ārsti rezidenti, kuri ir paņemti no slimnīcām, jaunie ārsti, kas ir absolvējuši, bet nav rezidentūrā, kā arī medicīnas studenti.

Kā ziņots, lai nepieciešamības gadījumā ārstniecības iestādes varētu piesaistīt papildu mediķus, kuri var palīdzēt ar savām zināšanām un prasmēm Covid-19 pacientu aprūpē, Veselības ministrija kopā ar Veselības inspekciju aicina mediķus atsaukties un informēt par viņu gatavību iesaistīties.

Iesaistīties tiek lūgts praktizēt tiesīgiem ārstiem, māsām, ārsta palīgiem, fizioterapeitiem, ergoterapeitiem, biomedicīnas laborantiem, māsu palīgiem, laboratorijas speciālistiem, kā arī rezidentiem, medicīnas asistentiem vai medicīnā studējošajiem, kuri ir gatavi nepieciešamības gadījumā palīdzēt un uzņemties apmaksātu papildu darbu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība LIZDA ar Siliņu pārrunās pedagogu streika vienošanās izpildi

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) šodien plkst.13 tiksies ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV), lai pārrunātu pedagogu streika vienošanās izpildi, aģentūru LETA informēja LIZDA.

Kultūra Vāc parakstus par liegumu publiskos pasākumos saīsināt Latvijas valsts himnu

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Latvijas valsts himnas atskaņošanu pilnā garumā publiskos pasākumos.

Pasaule Krievijā no 1.maija lozungiem pazudis vārds «miers»

Krievijā oficiālajos Darba svētku pasākumos trešdien gandrīz vairs nav izmantots vārds "miers", kas vairākas desmitgades bijis 1.maija svētku pazīstamākā lozunga "Miers. Darbs. Maijs" daļa, novērojuši vietējie mediji un "Telegram" kanāli.

Pasaule Kolumbija pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Izraēlu

Kolumbijas prezidents Gustavo Petro trešdien pavēstīja, ka viņa valsts pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Izraēlu tās valdības, kā sacīja prezidents, īstenotās genocīda politikas dēļ.