• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Mediķi pavisam bažīgi: Rudens veselības aprūpes sistēmai būs ļoti sarežģīts

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
lsm.lv 22:16, 26.07.2020 1


Rudens Latvijas veselības sistēmai kopumā būs nopietns pārbaudījums un ne tikai Covid-19 dēļ, tā atzīst mediķi un epidemiologi. Galvenie iemesli, kāpēc veselības aprūpes dienesti nedrīkstēs zaudēt modrību, būs gan tradicionālās elpceļu vīrusu un gripas sezonas sākums, gan arī iekavētās operācijas, kas pandēmijas laikā tika atceltas, vēsta LTV raidījums "Panorāma".



Gatavojoties tā dēvētajam Covid-19 otrajam vilnim rudenī, sabiedrībā ir dažādas reakcijas. No vienas puses ir mediķi, kas, izprotot situācijas nopietnību un neprognozējamību, uzskata, ka valdības pieņemtā stingro ierobežojumu atcelšana bijusi pāragra. Tās dēļ nepamatoti atslābusi arī sabiedrība kopumā. Ir arī ļaudis, kuri vairs neko negrib dzirdēt par koronavīrusa izraisīto slimību, kas apgriezusi pasauli kājām gaisā, tāpēc ignorē teju visas piesardzības prasības. Un tomēr - vai otrais Covid-19 vilnis būs vai nebūs?

"Pirmais vilnis ne mazākā mērā nav beidzies. Ja mēs vispār par viļņiem runājam," saka Rīgas Stradiņa universitātes profesore, infektoloģe Ludmila Vīksna.

Situācija pasaulē liecina, ka slimība nekur nav pazudusi, uzsver profesore. Par piemēru minot ASV, Indiju, Spāniju un citas Covid-19 visvairāk skartās valstis pasaulē.

"Vienkārši ir valstis, kas labāk tiek galā, un veselības aprūpes resurss tiek piemērots, nav rindu uz iekļūšanu slimnīcā. Un ir valstis, kas joprojām ar to galā netiek. Spriežot pēc tā, cik pie mums ir sabraukuši citu valstu iedzīvotāji, arī citi uzskata, ka pie mums stāvoklis ir ļoti labs, kam nevar nepiekrist," norāda Vīksna.

Tikai stingri pieturoties pie piesardzības principiem, izdosies noturēties bez otrā viļņa, uzskata infektoloģe, piebilstot, ka gripas epidēmiju un citas saslimšanas arī neviens nav atcēlis.

Slimnīcās kopumā pacientu skaits pieaugs, uzskata Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. Iemesls tam būs tas, ka starp desmitiem citu vīrusu izraisīto augšējo elpceļu saslimšanu būs jāatrod arī Covid-19 pacienti.

"Pirmkārt, jau iedzīvotāji paši uztrauksies par to, vai viņiem nav gadījumā Covids piemeties. Arī tad, ja visi tie mūsu epidemioloģiskie pasākumi rezultēsies ar labiem panākumiem un pacientu skaits nebūs liels....Kam es ļoti neticu," norāda Višņakovs. Tas, cik pacientu būs, ir jautājums, uz kuru pagaidām atbilde nav zināma. Bet tas, ka laikus jāsagatavo infrastruktūra, pēc slimnīcas pārstāvju domām, ir skaidrs.

"Lai nav, kā ziniet, kad pēkšņi uzsnieg sniegs, un visi saprot, ka ceļi jātīra. Šeit ir tas pats," tā Višņakovs. Pat ja Covid-19 otrā viļņa Latvijā nebūs, nozarei jābūt gatavai palīdzēt visiem pacientiem.

"Mēs mazliet esam iekavējušies ar citu cilvēku ārstēšanu. Operācijas nokavētas un viss pārējais. Tagad mums tas ir jāpaveic un mēs tomēr gaidām arī respiratorās slimības. Covid jau nav vienīgā slimība. Pēdējā laikā par buboņu mēri runā..." tā Višņakovs.

Tikmēr Latvijas lielākās slimnīcas gatavojas pacientu pieplūdumam rudenī, uzlabojot un pilnveidojot iespējas aprūpēt katru pacientu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Pasaule Financial Times: Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus Eiropā

Eiropas valstu izlūkdienesti brīdinājuši savu valstu valdības, ka Krievija gatavo sabotāžas un diversijas aktus visā Eiropā, vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz avotiem trīs Eiropas valstu izlūkdienestos.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Interesanti fakti Mazie vecāku noslēpumi: kā bērnam uzdāvināt viedtālruni (+VIDEO)

Lielākā daļa ierīču piedāvā ērtus digitālos kontroles rīkus.

Kultūra 44 gadus vecais reperis Ozols: «‎Šī filma ir kā vēlviens foršs atskats» (VIDEO)

Koncerta ierakstīšana, aizkulises un viss pēcapstrādes process bija liels notikums.