• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valdība plāno pirkt Air Baltic obligācijas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 18:44, 23.04.2024


Šodien valdības sēdē "airBaltic" ziņoja par aktuālo statusu obligāciju pārfinansēšanas procesā, kurā "airBaltic" piedāvāja arī valdībai iespēju piedalīties vērtspapīru emisijā līdztekus ar starptautiskajiem privātajiem investoriem.



Otrdien valdības sēdē atbalstītās izmaiņas likumā par budžetu un finanšu vadību dotu iespēju valstij līdztekus un ar tādiem pašiem nosacījumiem kā starptautiskajiem privātajiem investoriem arī piedalīties Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju emisijā, otrdien pēc Ministru kabineta sēdes preses konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

"Skaidrs, ka pašreizējos apstākļos šāda veida emisijas ir ar zināmiem izaicinājumiem, jo gan finansiālā, gan ģeopolitiskā situācija, gan bāzes procentu likmes ir mainījušās, tāpēc "airBaltic" strādā ciešā sadarbībā ar saviem konsultantiem, gan ar investīciju bankām, lai šajā emisijas procesā atrastu labāko risinājumu," norāda ministrs.

Tādējādi Latvija potenciāli var izmantot šo situāciju, lai simetriski ar "airBaltic" privātajiem investoriem, līdzdarbotos šajā emisijā.

Viņš atzīmēja, ka valdība otrdien ir nolēmusi virzīt uz Saeimu likumprojektu, kas paredz grozījumus likumā par budžetu un finanšu vadību.

"Šīs izmaiņas paredzētu tiesības valstij investēt valsts kontrolēto kapitālsabiedrību šāda veida obligāciju vērtspapīros, kas ir nozīmīgs solis arī valsts aktīvākai iesaistei kapitāltirgus attīstībā," papildināja Briškens.

Viņš pauda, ka konkrētās izmaiņas, ja Saeima tās apstiprinās, noteikti palīdzēs Latvijai kā valstij būt vēl aktīvākam akciju turētājai un palīdzēs attīstīties valsts kontrolētajām kapitālsabiedrībām - ne tikai "airBaltic", bet arī citiem uzņēmumiem, kas patlaban ir iesaistījušies kapitāla tirgū, tostarp emitējot obligācijas jeb parāda vērtspapīrus.

Viņš papildināja, ka obligāciju pārfinansēšana ir priekšnosacījums arī tālākai akciju emisijai - sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) procesam, kā rezultātā "airBaltic" iegūtu vēl papildu līdzekļus savai tālākai attīstībai.

Savukārt finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) preses konferencē uzsvēra, ka šāda valsts kapitālsabiedrību obligāciju iegāde, ko valsts varētu veikt uz tādiem pašiem nosacījumiem kā privātie investori, nerada spiedienu uz valsts budžeta deficītu. Vienlaikus Ašeradens norādīja, ka šādu obligāciju iegādi var finansēt tikai aizņemoties, tāpēc tas palielinātu aizņemtās naudas apjomu.

Ašeradens piebilda, ka valdībai ir pienākums pārdot savas kapitāldaļas "airBaltic" līdz 2024.gada beigām, tāpēc arī lidsabiedrība tiek virzīta uz biržu.

Jau ziņots, ka 2024.gada jūlijā beidzas Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" 200 miljonu eiro obligāciju dzēšanas termiņš, tādējādi aviokompānija meklē ārējo finansējumu, lai refinansētu obligācijas, kā arī kompānija plāno piesaistīt papildu finansējumu apmēram 100 miljonu eiro apmērā.

"Aviokompānija plāno ne tikai refinansēt 200 miljonus eiro, bet arī piesaistīt papildu 100 miljonus eiro, lai tādējādi uzlabotu naudas līdzekļu atlikumu un sekmētu turpmāku kapitālieguldījumu finansēšanu, kas saistīti ar uzņēmuma kapacitātes palielināšanu," skaidrots aviokompānijas 2023.gada pārskatā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Ekonomika «airBaltic» nepieciešams papildu finansējums. Atkal prasīs naudu no valsts?

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" plāno piesaistīt papildu finansējumu 100 miljonu eiro apmērā, teikts kompānijas auditētajā 2023.gada pārskatā.

Ekonomika Aviokompānijai «airBaltic» beidzot ir peļņa. Cik tā ir liela?

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar auditēto peļņu 33,652 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, savukārt koncerna apgrozījums, salīdzinot ar 2022.gadu, palielinājās par 33,5%, sasniedzot 667,982 miljonus eiro, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Ekonomika «airBaltic» sāk lidojumus uz Alikanti

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šodien sāk lidojumus divas reizes nedēļā uz Alikanti, Spānijā, aģentūru LETA informēja Rīgas lidostas pārstāvji.

Ekonomika Vai atsāks lidojumus uz Liepāju? Gausam ir atbilde

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lidojumiem uz Liepāju nav ekonomiska pamatojuma ar pašreizējo pasažieru plūsmu, intervijā aģentūrai LETA atzina "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss.