• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ventspils pilsēta nevēlas apvienošanu ar apkārtējo novadu

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:48, 18.03.2024


Iecere apvienot Ventspils pilsētu ar novadu nav atbilstoša iedzīvotāju interesēm, šādu nostāju pauda Ventspils pilsētas pašvaldībā.


Foto: LETA

Ventspils pilsētas dome uzskata, ka Ventspils, "ņemot vērā tās nozīmi starptautiskajā un nacionālajā līmenī", neesot savienojama ar Ventspils novada pagastiem, turklāt neesot "objektīvu pierādījumu par jaunā Ventspils novada pašvaldības iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu organizācijas uzlabojumiem".

Tādēļ Ventspils pilsētas domes sēdē pieņemts lēmums, kurā pausta nostāja, ka pašlaik spēkā esošā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma normas paredz "būtiskus un nepamatotus Ventspils pašvaldības tiesību ierobežojumus", tas neesot pienācīgi izstrādāts un esot pārkāptas konsultāciju ar pašvaldībām juridiskās procedūras.

Vairumam pašvaldību administratīvi teritoriālā reforma noslēdzās 2021.gadā. Tomēr vairāki lēmumi tika atlikti, Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā norādot termiņus, līdz kuriem pašvaldībām jāapvienojas, piemēram, piecām lielajām pilsētām apvienošanās ar apkārtējiem novadiem pašlaik ir atlikta līdz 2029.gadam. Pašlaik Saeimā plašumā vēršas diskusija par iespējamiem likuma grozījumiem, un vairāki reģionālie politiķi šo laiku izmanto, lai mēģinātu panākt reformu ieceru mainīšanu.

Ventspils pilsētas politiskā vadība uzskata, ka minētā likuma tiesiskais regulējums nesasniedzot 13.Saeimas administratīvi teritoriālajai reformai izvirzīto mērķi - līdz 2021.gadam izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām.

Ventspils dome pauž bažas, ka Ventspils iekļaušana Ventspils novada pašvaldībā praksē nozīmēšot pilsētas iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu skaita samazinājumu, kā arī to sadārdzinājumu un izpildes kvalitātes kritumu.

Tādēļ pilsētas dome uzskata, ka šajā likumā jāveic labojumi, "lai novērstu no Latvijas Satversmes 1. un 101.panta izrietošos Ventspils pašvaldības vietējās kopienas tiesību uz patstāvīgu pašvaldību pārkāpumus". Gaidām reforma esot uzskatāma "par prettiesisku un nepamatotu, un Ventspils pašvaldības vietējās kopienas interesēm neatbilstošu".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Daugavpils domes priekšsēdētāja Elksniņa ienākumi palielinājušies 2,5 reizes

Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa ienākumi pērn palielinājušies 2,5 reizes, sasniedzot 67 531 eiro, liecina viņa valsts amatpersonas deklarācija, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Ventspils kļuvusi par trešo lielāko industriālo centru Latvijā

Ventspils ostai no fosilās enerģijas tranzīta ostas, par kādu tā savulaik tika veidota, jākļūst par atjaunojamās enerģijas un vietējo produktu eksportostu.

Kultūra Ventspilī skatāma brīnišķīga Lancmaņa gleznu retrospekcija (+VIDEO)

82 gadus vecais meistars joprojām rada maģiskas gleznas.

Ekonomika «Ventspils osta» par 17 miljoniem eiro veidos jaunu industriālo parku

Otrdien Ventspils domes ārkārtas sēdē atbalstīta pašvaldības iestādes "Ventspils osta" iecere slēgt vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par jauna industriālā parka izveidi Ventspilī.

Interesanti fakti Centrs VIZIUM iemācīs gatavot zinātniskus kokteiļus (+VIDEO)

Šovā tiks piedāvāti ne tikai "ēdamie" un "dzeramie” eksperimenti.