• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VID: automātiskas nodokļu pārmaksas saņemšanai jāveic grozījumi likumos

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:39, 07.03.2024


Lai cilvēki automātiski saņemtu pārmaksāto nodokļu atmaksu, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju, jāveic grozījumi normatīvos, paredzot informācijas par izdevumiem medicīnai un izglītībai automātisku nodošanu Valsts ieņēmumu dienestam (VID), skaidro VID pārstāvji.


Foto: LETA

Dienestā atzīmē, ka ir nepieciešami grozījumi normatīvos, lai visus maksājumus par medicīnas pakalpojumiem un izglītību, tostarp interešu izglītību nodotu VID. Ņemot vērā, ka izdevumi par ārstniecības un medicīnas pakalpojumiem satur sensitīvus datus, normatīvos ir jāparedz īpaša atruna par datu nodošanu VID. Ja regulējumā noteiks, ka visa minētā informācija tiek nodota VID, tad VID varēs nodrošināt visu šo datu iekļaušanu personas gada ienākumu deklarācijā.

Vienlaikus VID vērš uzmanību, ka no 2023.gada septembra, ja cilvēks ir iesniedzis VID iesniegumu, kurā norādīts viņa aktuālais bankas konts, uz to var saņemt automātisko iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu bez gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas. Taču, ja cilvēks vēlas saņemt nodokļa atmaksu par čekiem par medicīnas pakalpojumiem, izglītību, interešu izglītības pakalpojumiem, kuru nav VID rīcībā, tad cilvēkam ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, un šie čeki tai jāpievieno.

Lai cilvēkam pašam gada ienākumu deklarācijai būtu jāpievieno pēc iespējas mazāk dokumentu, VID aicina, saņemot medicīnas iestāžu pakalpojumus, lūgt, lai tās izsniedz e-kvīti un visus datus jau uzreiz nosūta VID. Tādējādi tie nonāk cilvēka gada ienākumu deklarācijā automātiski un, to iesniedzot, vairs nav jāfotografē un jāpievieno. Šobrīd šādas elektroniskās kvītis iesniedz tikai medicīnas iestādes, ja šī iestādes kā maksājuma dokumentu izmanto e-kvīti.

Tā kā daudzas medicīnas iestādes, tostarp ģimenes ārsti joprojām neizmanto e-kvītis, tad šobrīd VID ir apzinājis un uzrunājis tos nodokļu maksātājus, kuri šobrīd veiksmīgi izmanto e-kvīšu risinājumu, aicinot dalīties pieredzē par elektroniskās kvīts ieviešanas procesu, pielietošanas priekšrocībām un problēmām.

Vienlaikus VID informē, ka ir plānota obligāta e-kvīšu ieviešana visām medicīnas iestādēm, tostarp ģimenes ārstiem. Lai ieviestu obligātās e-kvītis, vēl notiks pārrunas ar ministrijām, medicīnas iestādēm, kā to varētu labāk un efektīvāk īstenot.

Attiecībā par samaksu par izglītību, kas arī ir attaisnotie izdevumi, VID vienu reizi gadā saņem informāciju par visām personām, kuras iegūst vai attiecīgajā gadā ieguva vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību par maksu. Tādējādi, ja VID ir saņēmis šādu informāciju, cilvēkam šī informācija automātiski ielasās gada ienākumu deklarācijā.

Informāciju no interešu izglītības pakalpojumu sniedzējiem šobrīd VID nesaņem, jo normatīvos nav noteikta šāda informācijas nodošana VID.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas ūdeņos roņu ir tik daudz, ka tie nodara postījumus (+VIDEO)

Zvejnieki saņems lielākas kompensācijas no Zemkopības ministrijas.

Sabiedrība Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL pārstāvji.

Sabiedrība Līdz ar vasaras tuvošanos pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā

Līdz ar vasaras tuvošanos, kas nozīmē ceļu būvniecībai labvēlīgāku laika apstākļu iestāšanos, pieaug būvdarbu apjoms valsts autoceļu tīklā, un patlaban ar satiksmes ierobežojumiem remontdarbu dēļ jārēķinās jau 29 valsts ceļu posmos, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Lasiet arī

Ekonomika Šmite-Roķe: Būtu jāpaaugstina VID nepiedzenamo parādu zemākais slieksnis

Būtu nepieciešami grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", kas pašlaik paredz, ka VID drīkst nepiedzīt parādus, kas ir mazāki par 15 eiro, kas mūsdienās ir ļoti maza summa, intervijā aģentūrai LETA sacīja jaunā VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Ekonomika VID tīmekļvietnē būs apskatāms katra uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitings

No trešdienas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tīmekļvietnē ikviens interesents var aplūkot katra Latvijas uzņēmuma nodokļu maksāšanas reitingu, informē VID pārstāvji.

Ekonomika Noskaidrots, kā Latvijas iedzīvotāji tērēs atgūto pārmaksāto nodokļu naudu

Trešdaļa jeb 32% Latvijas iedzīvotāju atgūto pārmaksāto nodokļu naudu plāno tērēt ikdienas vajadzību segšanai, liecina bankas "Citadele" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pērn par 2,7% pārsniedza plānu

Nodokļu ieņēmumos pagājušajā gadā iekasēti 13,414 miljardi eiro, kas ir par 356,6 miljoniem eiro jeb 2,7% vairāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.