• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Plāno noteikt apzīmēt ar mikroshēmu kaķus un seskus

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 19:32, 07.03.2024


Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Veterinārmedicīnas likumā, kas paredz, ka turpmāk būs jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē ne tikai suņi, bet arī kaķi un seski.


Foto: LETA

Plānots, ka kaķus un mājas (istabas) seskus, kas dzimuši līdz šā gada 30.jūnijam būs jāapzīmē ar mikroshēmu un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centra mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē līdz 2027.gada 30.jūnijam.

Patlaban likums nosaka, ka tikai sunim līdz četru mēnešu vecumam ir jābūt apzīmētam ar mikroshēmu.

Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā ir saistīti ar grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā. Plānots, ka abi likumi stāsies spēkā vienlaikus.

Grozījumu Dzīvnieku aizsardzības likumā mērķis ir uzlabot dzīvnieku labturības līmeni to turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā, panākt dzīvnieku izsekojamību, vienlaikus aizsargājot potenciālos dzīvnieku pircējus un valstī mazinot ēnu ekonomiku dzīvnieku tirdzniecības jomā, kā arī uzlabot administratīvā pārkāpuma lietu izskatīšanu.

Iepriekš Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikumu, kas nosaka, ka mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu.

Pavairotājam būs jāizdara atzīme mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka grozījumos noteikti papildu pienākumi dzīvnieka īpašniekam mājas dzīvnieku aizsardzībai, nosakot, ka mājas (istabas) dzīvnieku drīkst pavairot, nekaitējot dzīvnieka veselībai, atbilstoši tā etoloģijai un tādā vecumā, kad tas ir sasniedzis vaislas dzimumgatavību, kā arī pavairošanai nedrīkst izmantot slimus mājas (istabas) dzīvniekus, dzīvniekus ar iedzimtām patoloģijām un fizioloģiski un ģenētiski nesaderīgus dzīvniekus.

Vienlaikus sieviešu kārtas sunim, kaķim un mājas (istabas) seskam gada laikā nedrīkst būt vairāk kā viens mazuļu metiens. Savukārt dzīvnieka īpašniekam vai turētājam jānodrošina, lai mājas (istabas) dzīvnieks ar radīto smaku, riešanu vai gaudošanu netraucētu attiecīgās mājas vai apkārtnes iedzīvotājus.

Iecerēts, ka Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) būs jākontrolē un jāuzrauga vietas, kur tiek pavairoti dzīvnieki.

Tāpat komisija lēma dubultot naudas sodu par mājas (istabas) dzīvnieku atsavināšanas noteikumu pārkāpšanu. Par to piemēro naudas sodu fiziskajai personai līdz četrdesmit četrām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai - no sešām līdz 84 naudas soda vienībām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība JV atsakās piedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) nolēmusi nepiedalīties priekšvēlēšanu debatēs krievu valodā, aģentūru LETA informēja partijā.

Sabiedrība Uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu

Ir jārēķinās, ka uzņēmumiem var nākties pieņemt nepatīkamus lēmumus par izmaksu samazināšanu, jo, lai gan inflācija vairs būtiski neaug, izmaksu līmenis nav krities un konkurēt kļūst arvien grūtāk, intervijā aģentūrai LETA atzina konsultāciju kompānijas EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols.

Sabiedrība Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai paaugstinoties virs +15 grādiem, Latvijā pakāpeniski sākas meteoroloģiskā vasara, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija.

Sabiedrība Ceturtdien gaiss Latvijā iesils līdz +23 grādiem

Ceturtdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+23 grādiem, vienīgi daļā piekrastes tā nepārsniegs +18 grādus, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Vides aktīvisti: Rīgu nedrīkst pārvērst par dzīvnieku šautuvi (+VIDEO)

Eiropas pilsētās normāli pastāv līdzās meža iemītniekiem.

Interesanti fakti Vai stirnām šoziem ir viegli dzīvot Latvijā (+VIDEO)

Muzeja zoologi pastāstīs par interesantiem dzīvniekiem.

Sabiedrība Plāno palielināt sodu bardzību par dzīvnieku nogalināšanu

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) un Juridiskās komisijas virzītos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz padarīt bargākus sodus par dzīvnieku nogalināšanu.

Sabiedrība Šoziem Latvijā varētu dzīvot līdz 1400 vilku (+VIDEO)

Ikviens iedzīvotājs var ziņot par medījamo dzīvnieku veiktajiem postījumiem, izmantojot bezmaksas mobilo lietotni.