• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas upēs turpinās ūdenslīmeņa kāpums

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:41, 01.01.2024


Latvijas upēs turpinās ūdenslīmeņa kāpums - ir plaši applūdušas upju palienes un zemākās vietas, spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).


Foto: LETA

Aizvadītajā diennaktī Daugavā no Suražas līdz Verhņedvinskai ūdenslīmenis paaugstinājās par 6…29 centimetriem (cm), posmā Piedruja-Jēkabpils tas paaugstinājās par 2…15 cm diennaktī, pārējos posmos tiek novērotas svārstības. Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties paaugstinājās - Dubnā, Rēzeknē, Aiviekstē, Pededzē, Lielajā Juglā un Mazajā Juglā ūdenslīmenis paaugstinājās par 1…25 cm diennaktī. Indricā, Ošā un Ogrē ūdenslīmenis pazeminājās par 4…12 cm diennaktī.

Gaujā posmā no Velēnas līdz Carnikavai ūdenslīmenis paaugstinājās par 2…16 cm diennaktī. Pārējās Gaujas baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās par 4…21 cm diennaktī, izņemot Amatu pie Melturiem, kur ūdenslīmenis pazeminājās par 35 cm diennaktī. Salacā ūdenslīmenis pazeminājās par 1…12 cm diennaktī. Rūjā pie Vilnīšiem un Sedā pie Oleriem ūdenslīmenis paaugstinājās attiecīgi par 20 un 6 cm diennaktī.

Aizvadītajā diennaktī Lielupē no Mežotnes līdz Slokai ūdenslīmenis pazeminājās par 4…30 cm diennaktī. Pārējās Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties paaugstinājās par 1…35 cm diennaktī, izņemot Mēmeli un Mūsu, kur ūdenslīmenis pazeminājās par 1…2 cm diennaktī.

Ventā posmā Leckava-Kuldīga ūdenslīmenis pazeminājās par 17…50 cm, pie Vendzavas ūdenslīmenis paaugstinājās par 32 cm diennaktī. Rojā, Irbē, Abavā, Rīvā un Bārtā pie Dūkupjiem ūdenslīmenis paaugstinājās par 3…14 cm diennaktī. Ciecerē, Imulā, Bārtā pie Skuodām un Durbē ūdenslīmenis pazeminājās par 12…59 cm diennaktī.

Kā liecina LVĢMC novērojumi, gada pirmajā dienā upes lielākoties ir brīvas no ledus. Paaugstinoties ūdenslīmenim, vēl plašāk applūdīs palienes un zemākās vietas.

Latvijā iestājoties salam, atsāka veidoties sākotnējās ledus formas - piesalas un vižņi. Paaugstinātas noteces apstākļos vižņu veidošanās būs intensīva, veidosies sablīvējumi upju līkumos un šaurākās vietās, tā ietekmē būs krasas ūdenslīmeņa svārstības, tādēļ pastāv risks, ka atsevišķos reģionos applūdīs būtiski plašākas teritorijas.

LVĢMC brīdina, ka atrasties uz ledus šajās dienās ir bīstami.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Alkohola iegādes vecuma palielināšanu varētu neattiecināt uz alu, sidru un vīnu

Atsevišķi deputāti varētu rosināt nemainīt pašlaik noteikto 18 gadu vecumu attiecībā uz alus, sidra un vīna iegādi, tādējādi plānoto 20 gadu ierobežojumu attiecinot tikai uz stiprākiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas no valsts pamatbudžeta, paredz ministrijas izstrādātie priekšlikumi, kurus otrdien, 7.maijā, skatīs valdība.

Lasiet arī

Veselība Miris ūdens jeb Ūdens filtri ir bizness, nevis nepieciešamība

Lai arī regulāri tiek atgādināts, ka par dzeramā ūdens kvalitāti Latvijā nav jāraizējas, cilvēki dažādu specifisku piejaukumu un garšu dēļ vēl joprojām lieto filtrus ūdens attīrīšanai vai lieto to dzeramo ūdeni, kas pildīts plastmasas pudelēs.

Sabiedrība Nākamnedēļ nebūs siltā ūdens Vecmīlgrāvī, Ziepniekkalnā un Torņkalnā

Nākamnedēļ hidrauliskās pārbaudes laikā nebūs siltā ūdens, Vecmīlgrāvja, Ziepniekkalna un Torņkalna apkaimēs, informēja uzņēmumā "Rīgas siltums"

Sabiedrība Sākumā iznīcina, tagad aicina ierīkot publiskas ūdens ņemšanas vietas

Zemkopības ministrija (ZM) nosūtījusi Pašvaldību savienībai vēstuli ar aicinājumu pašvaldībām ierīkot noteiktas publiskas ūdens ņemšanas vietas, lai lauksaimnieki varētu iegūt nepieciešamo ūdeni dārzu laistīšanai un lauksaimniecības dzīvnieku dzirdināšanai, informēja Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. ZM uz problēmu skatās ļoti šauri.. Atzīmēsim, ka arī pilsētās publiskas ūdens ņemšanas vietas, kas kādsreiz bija pieejamas, bet nu ja visas iznīcinātas, noderētu izslāpušiem cilvēkiem!...

Sabiedrība Rīgā šovasar būs karstā ūdens pārtraukumi. Kur, kad, kāpēc?

Lai sagatavotos nākamajai apkures sezonai un savlaicīgi atklātu iespējamās bojājumu vietas siltumtīklos, AS "Rīgas siltums" (RS) vasarā veiks siltumtīklu hidrauliskās drošības pārbaudes dažādās Rīgas apkaimēs. To laikā iedzīvotāji nesaņems karsto ūdeni, informē uzņēmums RS.