• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eiropas Komisija izbeigs procedūru pret Poliju par likuma varu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 21:36, 06.05.2024


Eiropas Komisija (EK) pirmdien paziņoja, ka atteiksies no pirms sešiem gadiem sāktās procedūras pret Poliju saistībā ar bažām par likuma varu, kuru dēļ Varšava varēja zaudēt tiesības balsot bloka lietās.



EK paziņoja, ka tā plāno atsaukt 2017.gada decembrī sākto procedūru saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienību 7.pantu pēc tam, kad Varšavas jaunā centriski noskaņotā valdība ir veikusi pasākumus, lai atrisinātu problēmas.

"Pēc vairāk nekā sešiem gadiem mēs uzskatām, ka 7.panta procedūru var slēgt. Es apsveicu premjerministru Donaldu Tusku un viņa valdību ar šo svarīgo izrāvienu," paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Procedūra saskaņā ar 7.pantu tika uzsākta, jo Polijas iepriekšējā valdība veica pretrunīgus pasākumus, tostarp izveidoja īpašu disciplināro palātu tiesnešiem un pieņēma nolēmumu, ka ES tiesību akti ir zemākas prioritātes nekā Polijas valsts tiesību akti.

Brisele uzskatīja, ka šie soļi ir atkāpšanās no demokrātijas, kas grauj ES standartus un apdraud tiesiskumu blokā.

Taču pagājušā gada nogalē Polijā pie varas nāca jauna proeiropeiska valdība, un kopš Tuska stāšanās premjera amatā Polija ir uzsākusi tiesu sistēmas reformas, atkārtoti atzinusi ES tiesību aktu pārākumu un veikusi citus pasākumus, lai novērstu Briseles bažas.

Kā paziņoja EK, tā "uzskata, ka Polijā vairs nepastāv nepārprotams risks, ka varētu tikt nopietni pārkāpti tiesiskuma principi Līguma par Eiropas Savienību 7.panta 1.punkta izpratnē".

Savu nodomu izbeigt 7.panta procedūru tā iesniegs nākamajā ES Eiropas lietu ministru sanāksmē 21.maijā. Pēc šīs apspriedes EK plāno oficiāli atsaukt savu prasību.

Jau februārī EK apstiprināja Polijas iesaldēto ES līdzekļu atbloķēšanu līdz 137 miljardu eiro apmērā, atzīmējot progresu tiesu sistēmas reformu jomā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ES aizliedz vēl četru Krievijas mediju izplatīšanu

Eiropadome piektdien pieņēma lēmumu Eiropas Savienības (ES) teritorijā apturēt Krievijas mediju "RIA Novosti", "Rossijskaja gazeta" un "Izvestija", kā arī ar Maskavu saistītā "Voice of Europe" pārraidīšanu un izplatīšanu.

Pasaule Vētrās Teksasā četri bojāgājušie

Spēcīgās vētrās ASV Teksasas štata dienvidaustrumos dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet Hjūstonas apvidū bez elektrības palikuši 900 000 mājokļu un uzņēmumu, pavēstīja varasiestādes.

Pasaule Izraēlas profesors: Šī kara rezultāts varētu būt Palestīnas valsts

Izraēla mainās pēc katra kara un šī kara aizsāktā procesa beigās mūs gaida vai nu Palestīnas valsts izveide, vai kaut kas daudz tuvāks Palestīnas valstij, intervijā aģentūrai LETA sacīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

Pasaule Baltkrievija vēršas pret opozīcijas aktīvistiem, konfiscējot viņu īpašumus

Baltkrievijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka veikušas reidus un konfiscējušas nekustamos īpašumus, kas pieder 104 opozīcijas aktīvistiem, kuri aizbēguši no valsts.

Lasiet arī

Pasaule Polijas parlamentā sākas debates par abortu likumu liberalizāciju

Polijas premjerministrs Donalds Tusks priekšvēlēšanu kampaņā solīja stiprināt sieviešu tiesības un sekmēt piekļuvi abortam. Pašreiz Polijā ir spēkā viens no stingrākajiem abortu likumiem Eiropas Savienībā (ES).

Pasaule Polijā notiek pašvaldību vēlēšanas

Polijā šodien notiek pašvaldību vēlēšanas, kas būs pirmais premjerministra Donalda Tuska valdības pārbaudījums pēc bijušās opozīcijas uzvaras pagājušā gada parlamenta vēlēšanās.

Pasaule Krievijas spārnotā raķete ielidojusi Polijas gaisa telpā

Krievijas spārnotā raķete, kas naktī uz svētdienu tika izmantota uzbrukumā mērķiem Ukrainā, uz nepilnu minūti ielidoja Polijas gaisa telpā, pavēstīja Polijas Aizsardzības ministrija.

Pasaule Polija pauž atbalstu Ukrainai jautājumā par raķetēm «Taurus»

Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis paudis atbalstu Ukrainai jautājumā par raķetēm "Taurus" un pārmetis Vācijai vilcināšanos šo ieroču piegādē.