• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sākumā iznīcina, tagad aicina ierīkot publiskas ūdens ņemšanas vietas

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 11:20, 30.06.2023


Zemkopības ministrija (ZM) nosūtījusi Pašvaldību savienībai vēstuli ar aicinājumu pašvaldībām ierīkot noteiktas publiskas ūdens ņemšanas vietas, lai lauksaimnieki varētu iegūt nepieciešamo ūdeni dārzu laistīšanai un lauksaimniecības dzīvnieku dzirdināšanai, informēja Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece. ZM uz problēmu skatās ļoti šauri.. Atzīmēsim, ka arī pilsētās publiskas ūdens ņemšanas vietas, kas kādsreiz bija pieejamas, bet nu ja visas iznīcinātas, noderētu izslāpušiem cilvēkiem!...


Foto: Arhīvs.

Tas nozīmē, ka pašvaldības sniegtu atbalstu to teritorijā esošajām lauku saimniecībām, nodrošinot tām pieeju pašvaldības valdījumā esošajiem virszemes publiskajiem ūdeņiem (ierīkojot ūdens ņemšanas vietas), lai to izmantotu dārzu laistīšanai un lopu dzirdināšanai sausuma periodā, tajā skaitā, sniedzot atbalstu piekļuves infrastruktūras un iegūtā virszemes ūdens apjoma uzskaites nodrošināšanā. Iegūstamajam virszemes ūdens apjomam, kas nepārsniedz 10 m3 diennaktī, ūdens resursu lietošanas atļauja nav nepieciešama. Tā nepieciešama, ja ūdens ieguve pārsniedz 10 m3 diennaktī. Šādos gadījumos būs jāmaksā arī dabas resursu nodoklis. Savukārt iegūtā ūdens diennakts apjomu aprēķinās, veicot ieguves apjomu mērījumus un uzskaiti viena kalendāra mēneša laikā un aprēķinot vidējo ieguves apjomu.

Tālab pašvaldībai ir jābūt iespējai kontrolēt ūdens resursu izmantošanas apjomu. To iespējams veikt, ierīkojot ūdens ņemšanas vietā ūdens sūkni un nodrošinot iegūtā ūdens uzskaiti ar ūdens skaitītāju (tiešā uzskaite). Savukārt, ja ūdens skaitītājs ierīkots netiek, tad uzskaites nodrošināšanai ņem vērā sūkņa ražību vai elektroenerģijas patēriņu, attiecīgi aprēķinot iegūtā ūdens daudzumu (netiešā uzskaite). Tādējādi pašvaldībai ir iespējams nodrošināt, ka visas personas, kas izmanto šo ūdens ņemšanas vietu, nepieciešamības gadījumā, vienojoties ar pašvaldību, var piedalīties dabas resursu nodokļa maksājumu segšanā, nosakot katra gala lietotāja maksājamo dabas resursu nodokļa maksājuma daļu, kā arī ūdens ņemšanas vietas ekspluatācijas izmaksas.

Saskaņā ar pašreizējām meteoprognozēm situācija tuvākajā laikā nemainīsies (izņemot atsevišķas lokālas īslaicīgas lietusgāzes). Arī ilgtermiņa prognozes uzrāda lauksaimniecībai un meža ugunsbīstamībai negatīvas tendences - pastāv augsta varbūtība, ka visu vasaru saglabāsies augsta gaisa temperatūra ar ļoti mazu nokrišņu apjomu, kā rezultātā sausums varētu saglabāties visu vasaru.

Savukārt lauksaimniekiem rekomendējams stādījumus laistīt iespējami tuvu sakņu sistēmai, tostarp ļoti vēlās vakara vai agrās rīta stundās, vai vēl labāk - naktī, jo diennakts vēsākajā laikā samazinās ūdens iztvaice un vairāk ūdens paliek augiem. Domājot par pārtikas nodrošinājumu, ZM aicina arī izvērtēt prioritārās kultūras, kuras nepieciešams apūdeņot, mazāk uzmanības pievēršot daudzgadīgiem augiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Alkohola iegādes vecuma palielināšanu varētu neattiecināt uz alu, sidru un vīnu

Atsevišķi deputāti varētu rosināt nemainīt pašlaik noteikto 18 gadu vecumu attiecībā uz alus, sidra un vīna iegādi, tādējādi plānoto 20 gadu ierobežojumu attiecinot tikai uz stiprākiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Sabiedrība Viens no saspīlējuma iemesliem sabiedrībā ir sociālās atmiņas jautājumi

Viens no galvenajiem saspīlējuma iemesliem Latvijas sabiedrībā ir vairāki sociālās atmiņas jautājumi, piemēram, par Otro pasaules karu un padomju okupāciju, norādīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotajā Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāna 2024.-2027.gadam projektā.

Sabiedrība Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sabiedrība Rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina ieviest papildu atbalstu pie daudzbērnu vecāku vecuma pensijas no valsts pamatbudžeta, paredz ministrijas izstrādātie priekšlikumi, kurus otrdien, 7.maijā, skatīs valdība.

Lasiet arī

Interesanti fakti Vēsākais ūdens peldvietās ir Rīgas līča Kurzemes piekrastē un Jūrmalā

Zemākā ūdens temperatūra Latvijas peldvietās sestdienas rītā ir Rīgas līča Kurzemes piekrastē un arī Jūrmalā, bet augstākā - ezeros un upēs Latgalē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Veselība Miris ūdens jeb Ūdens filtri ir bizness, nevis nepieciešamība

Lai arī regulāri tiek atgādināts, ka par dzeramā ūdens kvalitāti Latvijā nav jāraizējas, cilvēki dažādu specifisku piejaukumu un garšu dēļ vēl joprojām lieto filtrus ūdens attīrīšanai vai lieto to dzeramo ūdeni, kas pildīts plastmasas pudelēs.

Sabiedrība Nākamnedēļ nebūs siltā ūdens Vecmīlgrāvī, Ziepniekkalnā un Torņkalnā

Nākamnedēļ hidrauliskās pārbaudes laikā nebūs siltā ūdens, Vecmīlgrāvja, Ziepniekkalna un Torņkalna apkaimēs, informēja uzņēmumā "Rīgas siltums"

Sabiedrība Rīgā šovasar būs karstā ūdens pārtraukumi. Kur, kad, kāpēc?

Lai sagatavotos nākamajai apkures sezonai un savlaicīgi atklātu iespējamās bojājumu vietas siltumtīklos, AS "Rīgas siltums" (RS) vasarā veiks siltumtīklu hidrauliskās drošības pārbaudes dažādās Rīgas apkaimēs. To laikā iedzīvotāji nesaņems karsto ūdeni, informē uzņēmums RS.