• Staņislava,
  • Staņislavs,
  • Stefānija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valdība vienojusies par Tieslietu akadēmijas izveidi. Kas tā būs?

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 20:04, 17.08.2022


Valdība otrdien vienojās par Tieslietu akadēmijas izveidei nepieciešamo investīciju īstenošanu ar Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļu atbalstu.



Tieslietu ministrija šodien izskatīšanai valdībā bija iesniegusii informatīvo ziņojumu par Tieslietu akadēmijas izveidi. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) uzsver, ka svarīgs priekšnoteikums kvalitatīvai un ātrākai lietu izmeklēšanai un iztiesāšanai ir tiesnešu un prokuroru vienota izpratne par tiesību normu piemērošanu praksē. Tas noteikti ļautu ievērojami samazināt arī gadījumus, kad atšķirīga izpratne, piemēram, par pierādījumu pietiekamību, ir bijusi par pamatu tam, kāpēc tiesai nav iespējams taisīt notiesājošu spriedumu. Ilgtermiņā tas varētu palielināt arī sabiedrības uzticēšanos tiesas spriedumiem, ja tie ir saprotami un argumentēti.

Tieslietu akadēmija būs vienots tiesnešu, tiesu darbinieku, prokuroru, prokuroru palīgu tālākizglītības mācību centrs, kā arī nodrošinās kvalifikācijas pilnveides pasākumus izmeklētājiem starpdisciplināros jautājumos, kas ir būtiski efektīvai tiesas procesu norisei. Tieslietu ministrija norāda, ka Tieslietu akadēmija ir domāta tiesu varas amatpersonām un darbiniekiem to kvalifikācijas un prasmju attīstīšanai amata pienākumu izpildes laikā, tā nebūs augstākās izglītības institūcija un tajā neiegūs kvalifikāciju.

Tieslietu akadēmija īstenos kompleksu pieeju tiesu varas profesionālo kompetenču attīstībai, attīstot gan sākotnējās mācības, gan kvalifikācijas pilnveides programmas, gan inovāciju, pētniecības un starptautiskās sadarbības kompetenci. Pateicoties Tieslietu akadēmijas izveidei, tiks nodrošināta iespēja plānot, izstrādāt un realizēt ilgtermiņa mācību programmas, kas secīgi papildina viena otru.

Valdībai iesniegtajā ziņojumā iekļauti Tieslietu akadēmijas izveides pamatprincipi un nosacījumi - sasniedzamie mērķi, uzdevumi, mērķa grupas, projekta misija, atskaites punkti un starpposma rādītāji, finansējums un izdevumi, pārvaldības un uzraudzības struktūra.

Lai nodrošinātu Tieslietu akadēmijas izveidi, veicamās darbības tiek iedalītas četros virzienos.

Kā pirmais virziens ir projekta sākšanas un ieviešanas administratīvās darbības, kā otrais - normatīvo aktu izstrāde Tieslietu akadēmijas izveidei.

Trešais posms ir projekta ieviešanas saturiskās darbības, bet ceturtais virziens paredz Tieslietu akadēmijai nepieciešamās infrastruktūras pielāgošanas darbus.

Informatīvā ziņojuma sagatavošana un apstiprināšana Ministru kabinetā ir priekšnosacījums projekta sākšanai. Plānots, ka šogad tiks sākta arī normatīvo aktu izstrāde Tieslietu akadēmijas izveidei.

Tieslietu akadēmijas izveide tiesnešu un prokuroru kvalifikācijas celšanai ir Tieslietu ministrijas prioritārais projekts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda plānā. Projektam paredzētais Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējums plānots 7,5 miljonu eiro apmērā uz visu periodu līdz 2026.gadam. Plānots, ka Tieslietu akadēmija darbu sāks 2025.gada 1.janvārī.

Tieslietu audita laikā 2021.gadā Valsts kontroles veiktās revīzijas "Noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanas un iztiesāšanas efektivitāte" rezultātā tika konstatēts, ka vismaz 69% gadījumu no revīzijā analizētajām lietām konstatējams vienotas izpratnes trūkums, savukārt vismaz 37% gadījumu konstatējamas pieļautas kļūdas tiesību normu piemērošanā vai nepietiekama izpratne par pierādāmajiem apstākļiem konkrētā noziedzīga nodarījuma sastāva konstatēšanai.

Vienotas izpratnes trūkums par Krimināllikuma normu piemērošanu veicina kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem finanšu un ekonomikas jomā ieilgšanu un situāciju, ka līdzīgos vai salīdzināmos apstākļos vienā gadījumā personas tiek sauktas pie kriminālatbildības, citā - netiek.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ukrainai nodos 24 Latvijā konfiscētās automašīnas

Valdība otrdien nolēmusi bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 24 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Sabiedrība Ēka var sagrūt: Ogrē daudzīvokļu mājas iedzīvotājiem jāatstāj dzīvokļi

Ogrē Draudzības ielas 4 daudzīvokļu ēkas iedzīvotājiem nekavējoties jāatstāj dzīvokļi ēkas bīstamības dēļ, apstiprināja pašvaldībā.

Sabiedrība Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.

Sabiedrība Lūdz CSDD viest skaidrību par mopēdiem līdzīgu braucamo lietošanu uz ietvēm

Rīgas dome lūgusi Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) viest skaidrību par to, vai pa ietvēm patlaban braucošie mopēdiem līdzīgie braucamie patiešām ir elektrovelosipēdi, par kādiem tie tikuši reģistrēti.

Lasiet arī

Interesanti fakti Deputāti kritiski par pieminekļu aizsardzību drošības apdraudējuma apstākļos

Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijā deputāti kritisku novērtēja Kultūras ministrijas (KM) sniegto informāciju par nozīmīgāko pieminekļu aizsardzību iespējama drošības apdraudējuma, iebrukuma apstākļos.

Kriminālziņas Vīrietis izsitis durvju stiklu Norvēģijas vēstniecībai

Kāds vīrietis otrdien izsitis durvju stiklu Norvēģijas vēstniecībai, informēja Valsts policija.

Pasaule Braže: Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments

Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments, lai Ukraina veiktu reformas un saņemtu Eiropas Savienības (ES) finansējumu 50 miljardu eiro apmērā no 2024. līdz 2027.gadam, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

Veselība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga.