• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:44, 07.05.2024


Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.


Palīdzība steidzas pie cilvēkiem.

Ministru kabineta noteikumu projekts "Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta maksas pakalpojumu cenrādis" (turpmāk – MK noteikumu projekts) ir izstrādāts saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 5.panta devīto daļu, kurā noteikts, ka Ministru kabinets izdod noteikumus par valsts tiešās pārvaldes iestāžu sniegto maksas pakalpojumu cenrāžu apstiprināšanu.

Noteikumu projektu ir nepieciešams izstrādāt, lai NMPD būtu tiesīgs piemērot pakalpojumu saņēmējiem tādu maksu, kas būtu atbilstoša NMPD patērētajiem resursiem un faktiskajām izmaksām par sniegtajiem publiskajiem pakalpojumiem.

Atlīdzības apmēra izmaiņas ietekmē gandrīz visu noteikumu pielikumā uzrādīto pakalpojumu izmaksu apmērus, proti, vidēji viena pakalpojuma izmaksas pieaug par 9%. Līdz ar to ir nepieciešams grozīt noteikumu pielikumā norādītās pakalpojumu izmaksas. Anotācijas pielikumos tiešajās izmaksās: ir veiktas izmaiņas ārstniecības personu un brigādes operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītāju atlīdzībā, kā arī mainīts kopējais izsaukumu skaits gadā un operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vidējais nobraukums vienā izsaukumā kilometros. Netiešajās izmaksās: ir veiktas izmaiņas, jo ir izmaksu pieaugums nemateriālajiem ieguldījumiem par licencēm un programmām, energoresursu izmaksām, kā arī medicīniskā aprīkojuma un informācijas tehnoloģiju gada izmaksām.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukums pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai 1489 izsaukumi (no tiem apmaksāti 58%), ziņoja vietne tapportals.gov.lv.

Pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru, kurā var sniegt atbilstošu neatliekamo medicīnisko palīdzību, pēc pacienta pieprasījuma, ja pacientam nav medicīnisku kontrindikāciju 104 (no tiem apmaksāti 96%). Pacienta medicīniskā transportēšana plānveida 191 (no tiem samaksāti 96%).
Analizējot NMPD maksas pakalpojumu saņēmēju vecuma struktūru, no visiem izsaukumiem 2023. gadā 5 % izsaukumi bijuši pie pacientiem vecumā līdz 20 gadiem, 33% - vecumā no 21 līdz 40 gadiem, 37% - vecumā no 41 līdz 60 gadiem, 19% vecumā no 61 līdz 80 gadiem, 6 % - vecumā virs 80 gadiem

No visiem izsaukumiem 2023. gadā 41 % izsaukumu bijuši pie sievietēm, 59% izsaukumu pie vīriešiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas resursi un nodokļi aizplūst pāri robežām

Tā kā Eiropas Savienības valstu robežas ir atvērtas un iedzīvotāji tās var šķērsot brīvi, tad viņi to bieži arī dara. Ļoti bieži, tas notiek tādēļ, ka šķērsot robežu vilina cenas, tas, ka blakus valstī tas vai cits produkts maksā lētāk.

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Militārās medicīnas kurss būtu jāapgūst arī praktizējošiem mediķiem

Militārās medicīnas kurss atbilstoši NATO vadlīnijām būtu jāapgūst arī praktizējošiem mediķiem, pauda Veselības ministrijā (VM).

Sabiedrība Virtuālais traumu simulators palīdzēs apmācīt militāros ārstus (+VIDEO)

Tas kļuva par pirmo Latvijas uzņēmuma vadīto konsorciju, kurš pieteicies Eiropas Aizsardzības fonda programmas grantam.

Veselība Pacients bija uz nāves robežas: Rīgas ārstu ziemas rūpes (+VIDEO)

"Mūsu klīnikas ikdienas darbā bieži sastopamies ar hipotermijas pacientiem".

Veselība Eksperte izskaidro visas plāksteru lietošanas sarežģītības (+VIDEO)

Svarīgi ir precīzi sekot lietošanas instrukcijai.