• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 10:44, 07.05.2024


Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.


Palīdzība steidzas pie cilvēkiem.

Ministru kabineta noteikumu projekts "Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta maksas pakalpojumu cenrādis" (turpmāk – MK noteikumu projekts) ir izstrādāts saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 5.panta devīto daļu, kurā noteikts, ka Ministru kabinets izdod noteikumus par valsts tiešās pārvaldes iestāžu sniegto maksas pakalpojumu cenrāžu apstiprināšanu.

Noteikumu projektu ir nepieciešams izstrādāt, lai NMPD būtu tiesīgs piemērot pakalpojumu saņēmējiem tādu maksu, kas būtu atbilstoša NMPD patērētajiem resursiem un faktiskajām izmaksām par sniegtajiem publiskajiem pakalpojumiem.

Atlīdzības apmēra izmaiņas ietekmē gandrīz visu noteikumu pielikumā uzrādīto pakalpojumu izmaksu apmērus, proti, vidēji viena pakalpojuma izmaksas pieaug par 9%. Līdz ar to ir nepieciešams grozīt noteikumu pielikumā norādītās pakalpojumu izmaksas. Anotācijas pielikumos tiešajās izmaksās: ir veiktas izmaiņas ārstniecības personu un brigādes operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītāju atlīdzībā, kā arī mainīts kopējais izsaukumu skaits gadā un operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vidējais nobraukums vienā izsaukumā kilometros. Netiešajās izmaksās: ir veiktas izmaiņas, jo ir izmaksu pieaugums nemateriālajiem ieguldījumiem par licencēm un programmām, energoresursu izmaksām, kā arī medicīniskā aprīkojuma un informācijas tehnoloģiju gada izmaksām.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukums pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai 1489 izsaukumi (no tiem apmaksāti 58%), ziņoja vietne tapportals.gov.lv.

Pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru, kurā var sniegt atbilstošu neatliekamo medicīnisko palīdzību, pēc pacienta pieprasījuma, ja pacientam nav medicīnisku kontrindikāciju 104 (no tiem apmaksāti 96%). Pacienta medicīniskā transportēšana plānveida 191 (no tiem samaksāti 96%).
Analizējot NMPD maksas pakalpojumu saņēmēju vecuma struktūru, no visiem izsaukumiem 2023. gadā 5 % izsaukumi bijuši pie pacientiem vecumā līdz 20 gadiem, 33% - vecumā no 21 līdz 40 gadiem, 37% - vecumā no 41 līdz 60 gadiem, 19% vecumā no 61 līdz 80 gadiem, 6 % - vecumā virs 80 gadiem

No visiem izsaukumiem 2023. gadā 41 % izsaukumu bijuši pie sievietēm, 59% izsaukumu pie vīriešiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Sabiedrība Veselības ministrs: Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā

Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Atbalsta virzību uz optimālās ģimenes ārstu prakses modeli

Lai nodrošinātu vienota primārās veselības aprūpes pakalpojuma nodrošinājumu valstī, valdība šodien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) ieceri ieviest optimālās ģimenes ārstu prakses modeli.

Veselība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga.