• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šuplinska nepadodas: Plaša masku nēsāšana skolās ir nepieciešama, paziņo IZM

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 10:35, 03.12.2020


Sejas masku nēsāšana gan pedagogiem, gan skolēniem ir efektīvs risinājums Covid-19 infekcijas samazināšanai, uzskata Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).


Foto: LETA

IZM aģentūrai LETA skaidroja, ka izvērtējot 30 Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu pieredzi par masku lietošanas prasībām skolā, redzams, ka 72% gadījumos skolēni skolā obligāti lieto maskas un vairāk nekā pusē no tām maskas sāk lietot no sešu gadu vai pat agrāka vecuma.

Analizējot valstu situāciju, varot secināt, ka vismaz sešās no tām šobrīd vērojami uzlabojumi, piemēram, tādās smagi skartās valstīs kā Beļģija, Čehija un Francija.

Otrdien valdības sēdē nolemts, ka arī Latvijā 1.-4.klašu skolēniem, tāpat kā skolotājiem, mācību stundās un ārpus tām no 2021.gada 4.janvāra jālieto sejas maskas. Maskas bērni varēs nelietot īpašos gadījumos, ja tas saistīts ar veselības stāvokli.

Vienlaikus sejas maskas jālieto arī pirmsskolas izglītības iestādēs strādājošajiem.

IZM norādīja, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atzinuši, ka masku nēsāšana ir efektīvāka, ja skolās paralēli tiek ievērota nepieciešamā distance. Latvijā jau no 30.novembra stājies spēkā nosacījums, ka skolās mācību procesa laikā jānodrošina ne mazāk kā trīs kvadrātmetri uz vienu skolēnu.

"Masku lietošana, distances un higiēnas prasību ievērošana, telpu regulāra vēdināšana - šo piesardzības pasākumu kompleksa īstenošana ļauj cerēt, ka līdz ārkārtējā stāvokļa beigām, 2021.gada 11.janvārī, situāciju izglītības iestādēs un valstī kopumā izdosies ievērojami stabilizēt, un mācības klātienē varēs atsākt arī vecākās klases," atzīmēja ministrijā.

Arī Pasaules Veselības organizācija esot akcentējusi, ka masku lietošana bērniem un pusaudžiem skolās jāuzskata par daļu no stratēģijas, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. Tāpat ir jāievēro distancēšanās nosacījumi, higiēnas pasākumi, jācenšas ierobežot ikdienas satikšanās un kontaktu loks, izņemot mājas, skolu un darbu pieaugušajiem, kā arī jāizmanto mobilā aplikācija "Apturi Covid", pauda IZM.

Ministrija aicina skolotājus, vecākus un bērnus ar sapratni izturēties pret jauno prasību par sejas maskas nēsāšanu izglītības iestādēs un citiem drošības pasākumiem. Vīrusa nekontrolēta izplatība sabiedrībā prasa aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju dzīvību un var novest pie nopietnām ekonomiskām sekām, uzsvēra ministrijā.

"Pandēmija ir ietekmējusi visas dzīves sfēras, tāpēc pieņemtos principus visiem kopā atbildīgi jāievēro savā ikdienā," akcentēja IZM, vienlaikus atgādinot, ka šobrīd ierobežojumi ir noteikti līdz 11.janvārim, un tikai no pašiem būs atkarīgs, vai jaunā gada pirmajā mēnesī izdosies pamazām sākt atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

Tāpat IZM atgādināja, ka jau no nākamās pirmdienas, 7.decembra, bērniem no septiņu gadu vecuma sejas maskas būs jālieto sabiedriskajā transportā, kas bērna ceļu līdz skolai un mājup padarīšot drošāku.

Jau ziņots, ka par aicinājumu atcelt prasību sākumskolēniem skolās lietot sejas maskas iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti jau vairāk nekā 17 000 paraksti.

Trešdien aptuveni septiņu stundu laikā tika savākti nepieciešamie 10 000 paraksti, bet līdz ceturtdienas rītam par iniciatīvu parakstījušies jau vairāk nekā 17 000 cilvēku.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja, ka valdībai, iespējams, būs jāpārskata savs lēmums, ka līdz ar ārkārtējās situācijas pagarināšanu sākumskolēniem skolā stundu laikā, gan ārpus skolas būs jānēsā maskas.

Mūrniece pieļāva, ka parlaments šajā jautājumā varētu atbalstīt portālā "Manabalss.lv" iesniegto iniciatīvu par šādas prasības atcelšanu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Lasiet arī

Ekonomika EK jaunās sankciju pakotnē iekļauts rosinājums aizliegt mangāna rūdas tranzītu

Pēc Latvijas ierosinājuma Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakotnē pret Krieviju būs iekļauts arī aizliegums piegādāt mangāna rūdu, vadoties no neoficiālās informācijas no Eiropas Komisijas (EK), spriež finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.