• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Prezidenta kundze Andra Levite nāk klajā ar aicinājumu visām Latvijas sievietēm

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 21:43, 03.06.2020 3


Tikai 1% no Latvijā nodarbinātajām sievietēm strādā informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozarē, kas ir mazāk nekā citās Eiropas Savienības valstīs, uzsver Valsts prezidenta dzīvesbiedre Andra Levite.


Foto: LETA

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kanceleja, Levite šodien uzstājās ar runu kopienas "Riga TechGirls" rīkotajā informācijas tehnoloģiju (IT) vēstnešu un mentoru programmas "TechMentors" atklāšanā.

Levite novērojusi, ka daudzās nozarēs, piemēram, politikā, aviācijā, kosmosa tehnoloģijā, ķīmijā un tieslietās, vīriešu dzimuma pārstāvji sabiedrībā ir plaši pazīstami, bet sieviešu dzimuma pārstāves "ir jāmeklē zinātniskās publikācijās un grāmatās".

Viņa atzīmēja, ka 2015.gadā amerikāņu rakstniece Dženisa Kaplana aprakstījusi zinātniskus eksperimentus, kur dalībniekiem lika nosaukt, kuru cilvēku viņi uzskata par ģēniju. Tika minēts Galileo Galilejs, Leonardo da Vinči, Volfgangs Amadejs Mocarts, Alberts Einšteins.

"Visi vīrieši. Pēc ilgas domāšanas daži atcerējās divkārtējo Nobela prēmijas laureāti Mariju Kirī. Turklāt katrs septītais aptaujātais vīrietis sevi pašu uzskatīja par ģēniju, bet neviena sieviete," izteicās prezidenta dzīvesbiedre.

Viņa uzsvēra, ka visstiprākais ierocis pret šādu manipulāciju joprojām ir laba izglītība un patstāvīga domāšana. Levite akcentēja, - ja šodien bērniem jautātu, kā izskatās IKT speciālists, viņi uzzīmētu vīrieti, taču sievietes, kuras jau strādā šajā nozarē, laužot šo stereotipu.

Levite secināja, ka tad, kad cilvēces vēsturē sievietes sāka strādāt kā ārstes vai kā skolotājas, viņu īpatsvars minētajās nozarēs bija līdzīgi zems kā šodien, kad IKT nozarē strādā tikai 1% no strādājošām sievietēm Latvijā.

"Lai uzsāktu neparastu ceļu, ir nepieciešamas mentores, kuras spēj būt par pozitīvu piemēru. Pirms simt gadiem iepriekš minētās sievietes bija šie paraugi. Tagad jūs pārņemat šo lomu, lai mūsdienu meitenes uzdrošinātos jums sekot," akcentēja Levite, norādot, ka tehnoloģiju joma piedāvā perspektīvu un labi apmaksātu darbu, bieži ar elastīgu darba vietu un darba laiku. Viņas ieskatā, tas ir piedāvājums, kas atvieglo profesionālai sievietei izšķirties arī par ģimeni.

Uzrunas noslēgumā Levite klātejošajām sacīja, ka viņām vēl daudz darba priekšā, bet viņa ir pārliecināta par izdošanos.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Sabiedrība Vīķe-Freiberga: Vēl neesam paspējuši novākt visas vecās impērijas drupas

Latvijā vēl neesam paspējuši novākt visās vecās impērijas drupas, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" teica bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Sabiedrība Siliņa izveido īpašu tematisko komiteju

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) izdevusi rīkojumu par īpašas tematiskās komitejas saistībā ar Latvijas austrumu pierobežas sociālekonomisko attīstību un drošības stiprināšanu izveidošanu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Lasiet arī

Sabiedrība VUGD ir atļāvis Stūra mājā turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlabošanai nepieciešamie darbi.

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Kriminālziņas Apcietināts jaunietis aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem

Rīga, 3.maijs, LETA. Valsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi kādu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par uzbrukumu mūziķim Horenam Stalbem.