• Henriete,
  • Henrijs,
  • Jete
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklās diskusiju ciklu "Revīzija 1990-2020"

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 02:49, 28.01.2020


Šodien Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, notiks diskusija "Daudzbalsības izaicinājumi. Sabiedrība pārejā no totalitārisma uz demokrātiju (1990-2020)", aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Astrīda Burbicka.

Līdz ar šo pasākumu muzejs aizsāks jaunu diskusiju ciklu. Pēc Burbickas teiktā, diskusiju cikls "Revīzija 1990-2020" notiek muzeja pasākumu programmas "Demokrātijas (at)dzimšana 1920-1990-2020" ietvaros, atzīmējot divas nozīmīgas gadskārtas Latvijas demokrātijas vēsturē - pirmā brīvi ievēlētā parlamenta sasaukšanu 1920.gada 1.maijā un valsts neatkarības atjaunošanu 1990.gada 4.maijā.

Cikla pirmajā pusē žurnālists Māris Zanders vadīs četras diskusijas par norisēm sabiedrībā, politikas praksi, ekonomiskā modeļa maiņu un Latvijas ārpolitikas izvēlēm pēdējo 30 gadu laikā.

Plānots, ka diskusijas dalībnieku vidū būs gan pārmaiņu aktīvi līdzveidotāji 1990.gados, gan arī pētnieki un analītiķi - politologs, Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens, žurnālists Juris Kaža, Latvijas Tautas frontes līderis Dainis Īvāns un žurnālists Igors Vatoļins.

Kā norāda Burbicka, līdz ar fundamentālām politiskās un ekonomiskās sistēmas pārmaiņām pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas būtiski mainījies arī sabiedrības funkcionēšanas modelis.

"No totalitāras sabiedrības, kuru mēģināja veidot kā centralizēti un birokratizēti vadītu ļaužu kopumu, strauji bija jāpārtop par pašorganizētu, uz līdzdalību vērstu demokrātisku sabiedrību. Kardināli mainījusies arī publiskās komunikācijas telpa, kur valsts diktētā "pareizā viedokļa" monopolu aizstājusi daudzbalsība - dažādu sociālo, politisko un etnisko grupu balsis, to viedokļu līderi," diskusiju cikla tematus iezīmē muzeja pārstāve.

Šodien gaidāmajā diskusijā plānots runāt par to, kā mainījusies sabiedrības grupu līderu un autoritāšu loma, par radošās inteliģences ietekmi uz diskursa maiņu, par viedokļu paušanas kanāliem un citiem tematiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Ukrainai nodos 24 Latvijā konfiscētās automašīnas

Valdība otrdien nolēmusi bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 24 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Sabiedrība Ēka var sagrūt: Ogrē daudzīvokļu mājas iedzīvotājiem jāatstāj dzīvokļi

Ogrē Draudzības ielas 4 daudzīvokļu ēkas iedzīvotājiem nekavējoties jāatstāj dzīvokļi ēkas bīstamības dēļ, apstiprināja pašvaldībā.

Sabiedrība Maksas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumi Latvijā pieaugs par 9%

Pērn mazāk nekā divas trešdaļas pacientu maksāja ārstiem, kuri ieradās viņu mājās.

Sabiedrība Lūdz CSDD viest skaidrību par mopēdiem līdzīgu braucamo lietošanu uz ietvēm

Rīgas dome lūgusi Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) viest skaidrību par to, vai pa ietvēm patlaban braucošie mopēdiem līdzīgie braucamie patiešām ir elektrovelosipēdi, par kādiem tie tikuši reģistrēti.

Lasiet arī

Kriminālziņas Vīrietis izsitis durvju stiklu Norvēģijas vēstniecībai

Kāds vīrietis otrdien izsitis durvju stiklu Norvēģijas vēstniecībai, informēja Valsts policija.

Pasaule Braže: Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments

Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments, lai Ukraina veiktu reformas un saņemtu Eiropas Savienības (ES) finansējumu 50 miljardu eiro apmērā no 2024. līdz 2027.gadam, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

Veselība Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā pacients izdarījis pašnāvību, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Linda Rudzroga.

Sports Olimpiskā uguns rīt ieradīsies Francijā

Trešdien Francijas ostas pilsētā Marseļā ieradīsies olimpiskā uguns, un paredzams, ka to sagaidīs ap 150 000 cilvēku.