• Edijs,
  • Edvīns
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Igaunijas valsts iestādes piedzīvojušas līdz šim lielāko kiberuzbrukumu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 20:34, 11.03.2024


Nedēļas nogalē daudzu Igaunijas valsts iestāžu tīmekļa vietnes skāra līdz šim lielākais piekļuves atteices (DDoS) uzbrukumu vilnis, taču, pateicoties veiktajiem pasākumiem, to ietekme nebija liela, vēsta laikraksts "Postimees".



Igaunijas Informācijas sistēmu pārvalde (RIA) pirmdien paziņoja, ka sestdien un svētdien uzbrukumi bija vērsti pret vairākiem desmitiem valsts sektora tīmekļa vietņu. Galvenie mērķi bija Policijas un robežsardzes departaments, Nodokļu un muitas departaments un Tieslietu ministrija, kuru tīmekļa vietnes sestdienas pēcpusdienā tika pakļautas visintensīvākajiem uzbrukumiem.

RIA norādīja, ka pēdējos gados ieviesusi tehniskus pretpasākumus, kas aptver lielāko daļu nozīmīgāko valsts sektora tīmekļa vietņu un pakalpojumu. Vajadzības gadījumā palīdzība tiek sniegta arī privātajam sektoram, jo īpaši uzņēmumiem, kas sniedz svarīgus un būtiskus pakalpojumus.

"Tādēļ DDoS uzbrukumiem parasti nav redzamas ietekmes vai ietekme ir minimāla. Arī šoreiz RIA nodaļa reaģēšanai uz incidentiem reaģēja ātri un spēja mazināt uzbrukumu ietekmi. Sestdien Igaunijas tīmekļa vietnēm tika nosūtīti gandrīz trīs miljardi ļaunprātīgu pieprasījumu nolūkā tās pārslogot, taču vietnes, kurām tika nosūtīts visvairāk pieprasījumu, piedzīvoja tikai īslaicīgus traucējumus vai darbojās lēnāk nekā parasti," norādīja viņi.

Saskaņā ar RIA datiem kopš pilna mēroga kara sākuma Ukrainā pirms diviem gadiem pret Igaunijas publiskā sektora, kā arī privāto uzņēmumu tīmekļa vietnēm un pakalpojumiem veikti plaša mēroga DDoS uzbrukumi.

"Atbildību par uzbrukumiem lielākoties uzņēmušies prokremliskie haktīvistu grupējumi, un tā tas bija arī pagājušās nedēļas nogalē," norādīja RIA..

Uzbrukumi notiek viļņveidīgi, un tie bieži vien ir saistīti ar darbībām un paziņojumiem Ukrainas atbalstam. Šādi uzbrukumi tiek veikti arī pret daudzām citām valstīm. No vienas puses, šo uzbrukumu mērķis ir Krievijas sabiedrībai parādīt, ka Krievija traucē dzīvi rietumvalstīs, kas ir diezgan lielā mērā atkarīgas no e-risinājumiem, bet, no otras puses, tie arī mēģina sēt apjukumu un nestabilitāti Rietumu sabiedrībās, teikts RIA paziņojumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Jaunkaledonijā trešo nakti turpinās nekārtības

Francijas Klusā okeāna teritorijas Jaunkaledonijas galvaspilsētā trešo nakti turpinājās nekārtības, pēc tam kad Francijas Nacionālā sapulce bija apstiprinājusi Jaunkaledonijas vēlēšanu reformu, kas sadusmojusi neatkarības atbalstītājus.

Pasaule Putins Pekinā tiekas ar Sji

Krievijas diktators Vladimirs Putins ieradies vizītē Ķīnā un ceturtdien Pekinā tiekas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Kremļa saimniekam cenšoties nodrošināt lielāku Ķīnas atbalstu karam pret Ukrainu un Krievijas izolētajai ekonomikai.

Pasaule ISW: Krievi ielauzušies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas

Krievijas karaspēks Ukrainas teritorijā Harkivas apgabala ziemeļos ielauzies ne vairāk kā astoņu kilometru attālumā no robežas un ir apņēmies izveidot "buferzonu", nevis virzīties Harkivas apgabala dziļumā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Pasaule Sašautais Slovākijas premjers atguvis samaņu pēc ilgas operācijas

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico, kurš trešdien tika smagi sašauts atentāta mēģinājumā, ir atguvis samaņu pēc vairākas stundas ilgas operācijas slimnīcā, ziņoja vietējie mediji.

Lasiet arī

Pasaule Narvā atkal parādīs Krievijai plakātu ar uzrakstu «Putins - kara noziedznieks»

Narvā pie Hermaņa pils karoga torņa jau otro gadu pēc kārtas tiks izkārts pret pāri upei esošo Krievijas pilsētu Ivangorodu pavērsts liels plakāts, uz kura redzams asinīm notašķīts diktators Vladimirs Putins un uzraksts angļu valodā "Putin War Criminal" ("Putins - kara noziedznieks").

Pasaule Rīgikogu pasludina Maskavas patriarhātu par agresiju atbalstošu institūciju

Igaunijas parlaments pirmdien pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Krievu pareizticīgo baznīcas Maskavas patriarhātu par Krievijas agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un atbalstīšanu, kā arī pasludina Maskavas patriarhātu par institūciju, kas atbalsta Krievijas militāro agresiju.

Pasaule Igaunija neplāno repatriēt valstī likumīgi dzīvojošus ukraiņu vīriešus

Igaunijas Iekšlietu ministrija neplāno repatriēt uz Ukrainu iesaucamā vecuma Ukrainas pilsoņus, kuri Igaunijā ieradušies likumīgi, paziņoja ministrijas pilsonības un migrācijas politikas nodaļas padomniece Anneli Viksa.

Pasaule Uz Irānas sagrābta kuģa Hormuzā atrodas Igaunijas iedzīvotājs

Igaunijas Ārlietu ministrija svētdien apstiprināja, ka uz kuģa, kuru Irānas gvarde sestdien sagrābusi Hormuza jūras šaurumā, atrodas Igaunijas iedzīvotājs.