• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Taivānas prezidente apmeklē ASV vizītē, kas sadusmo Ķīnu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:59, 30.03.2023


Taivānas prezidente Cai Inveņa trešdien ieradās Ņujorkā vizītē, kas izprovocēja Ķīnas represiju draudus, ja viņa tiksies ar ASV Pārstāvju palātas spīkeru Kevinu Makartiju, un ASV brīdinājumus Pekinai atturēties no pārmērīgas reakcijas.


twitter.com/iingwen
Foto: twitter

Cai ieradās ASV pa ceļam uz Centrālameriku, kur viņa tiksies ar Gvatemalas un Belizas līderiem, lai paplašinātu attiecības ar šiem Taivānas diplomātiskajiem sabiedrotajiem. Atceļā uz Taivānu viņa piestās ASV Kalifornijas štatā, kur Makartijs ir gatavs tikties ar viņu.

Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu, kuru tai kādreiz jāatgūst. Saskaņā ar "Vienas Ķīnas" principu neviena valsts nevar uzturēt oficiālas attiecības vienlaicīgi ar Pekinu un Taipeju.

Pekina trešdien brīdināja, ka ir kategoriski pret jebkādu Cai un Makartija tikšanos, un solīja veikt "apņēmīgus pretpasākumus", ja šī tikšanās notiks.

ASV uz to atbildēja, ka Ķīnai nevajadzētu izmantot Cai piestāšanu ASV par ieganstu agresīvai rīcībai Taivānas šaurumā.

Cai trešdien ieradās kādā Ņujrokas viesnīcā, pie kuras pulcējās desmitiem Pekinu atbalstošu demonstrantu ar Ķīnas karogu, bet tuvumā līdzīga apmēra grupa ar Taivānas atbalstītājiem vicināja Taivānas un ASV karogus.

Ķīnas vēstniecības Vašingtonā pilnvarotā lietvede Sju Sjuejuaņa paziņoja, ka ir vairākkārt runājusi tieši ar ASV amatpersonām un brīdinājusi, ka Cai brauciens pārkāpj Ķīnas pamatintereses.

"Mēs aicinām ASV pusi neatkārtot spēlēšanos ar uguni Taivānas jautājumā," Sju sacīja reportieriem, cita starpā atgādinot par toreizējās Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi pērnā gada vizīti Taivānā.

Cai brauciens seko Hondurasas šomēnes pieņemtajam lēmumam nodibināt diplomātiskās attiecības ar Pekinu, saraujot tās ar Taivānu. Pēc šī lēmuma oficiālas attiecības ar Taivānu ir tikai 13 valstīm, tai skaitā Belizai un Gvatemalai.

Pēc Ņujorkas apmeklēšanas Cai tiksies ar Gvatemalas prezidentu Alehandro Hiammateju un Belizas premjerministru Džonu Briseno viņu valstīs. Atceļā uz dzimteni viņa piestās Losandželosā.

Pelosi vizīte Taivānā pērn izprovocēja Pekinas sašutumu, un Ķīnas armija veica bezprecedenta mēroga manevrus Taivānas apkārtnē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule Andora nosaka katalāņu valodas zināšanu prasību tur dzīvojošiem ārzemniekiem

Nelielā Pireneju valsts Andora ceturtdien pieņēma likumu, kas nosaka valstī dzīvojošajiem ārzemniekiem prasību zināt katalāņu valodu vismaz minimālā līmenī.

Pasaule Zelenskis aicina investēt Ukrainas aizsardzibas rūpniecībā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien savā vakara videouzrunā paziņoja, ka vēlas Ukrainas aizsardzības rūpniecības paplašināšanu ar Rietumu investīciju palīdzību.

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Lasiet arī

Pasaule Laikraksts: Ķīnas vēstnieci varētu atsaukt no Igaunijas

Ķīnas vēstniece Igaunijā Guo Sjaomei brīdinājusi, ka Taivānas pārstāvniecības atvēršana Igaunijā arī ar Taibejas nosaukumu var nozīmēt viņas atsaukšanu, vēsta laikraksts "Postimees".

Pasaule ASV apstiprina militāro palīdzību Taivānai

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pirmo reizi apstiprinājusi tiešu militāro palīdzību Taivānai saskaņā ar ārvalstīm paredzēto atbalsta programmu, trešdien pavēstījušas amatpersonas.

Pasaule ASV karakuģis izbraucis cauri Taivānas šaurumam

ASV karaflote pavēstīja, ka tās eskadras mīnu kuģis "Milius" izbraucis cauri Taivānas šaurumam "navigācijas brīvības" operācijas ietvaros vairākas dienas pēc tam, kad Ķīna ap Taivānu bija sarīkojusi vērienīgus militāros manevrus.

Pasaule Taivānas tuvumā atrodas astoņi Ķīnas karakuģi

Ūdeņos Taivānas tuvumā otrdien atrodas astoņi Ķīnas karakuģi, pavēstīja Taivānas Aizsardzības ministrija.