• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Laikraksts: Ķīnas vēstnieci varētu atsaukt no Igaunijas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:36, 07.11.2023


Ķīnas vēstniece Igaunijā Guo Sjaomei brīdinājusi, ka Taivānas pārstāvniecības atvēršana Igaunijā arī ar Taibejas nosaukumu var nozīmēt viņas atsaukšanu, vēsta laikraksts "Postimees".



Vēstniece bija ierosinājusi tikšanos ar Rīgikogu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu vadītāju Tomasu Kivimegi, un tikšanās laikā viņa izteica bažas par trešdien gaidāmo Taivānas ārlietu ministra vizīti Tallinā un Igaunijas valdības lēmumu atļaut Taibejas pārstāvniecības atvēršanu valstī.

Pēc tikšanās Kivimegi sacīja, ka Taivānas ārlietu ministra Džozefa Vu vizīte "nav iemesls pārmērīgam satraukumam", jo Igaunijai kā demokrātiskai valstij nevajadzētu regulēt, kas ierodas vizītēs. Savukārt iespējamo pārstāvniecības atvēršanu viņš raksturoja kā "ļoti nopietnu problēmu", jo Guo atklāti paudusi, ka tas var nozīmēt viņas aizbraukšanu no Igaunijas.

Kā teica Rīgikogu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu vadītājs, viņš izprot attiecību ar Taivānu nozīmi, tomēr riski tāda veida attiecībām vienai pusei ir daudz lielāki nekā otrai pusei.

"Nenoliedzu, ka savas bažas izteicu arī Ķīnas vēstniecei. Manuprāt, vēstnieces aizbraukšana Igaunijai būtu ļoti liela problēma," atzina Kivimegi.

Viņš norādīja, ka neuzskata sevi par ekspertu Ķīnas jautājumos, tomēr, viņaprāt, Igaunijas rīcībā esot pretrunas, jo no vienas puses, Igaunija nešaubīgi atbalsta tā dēvēto vienas Ķīnas politiku, bet, no otras puses, "nesenā rīcība Taivānas jautājumā, manuprāt, īsti neatbilst Igaunijas apstiprinātajam principam".

Lai gan ceturtdien Igaunijas valdība nolēma atļaut Taivānas pārstāvniecības ar Taibejas nosaukumu atvēršanu, kas potenciāli varētu saniknot Pekinu, Ķīnas vēstnieces ierosinātā tikšanās ar Igaunijas parlamenta grupas vadītāju varētu būt arī iepazīšanās tikšanās, jo Guo darbu Igaunijā sāka tikai oktobrī. Piemēram, 27.oktobrī viņa tikās ar Tallinas mēru Mihailu Kelvartu.

Kivimegi ar vēstnieci runāja arī par Krievijas iebrukumu Ukrainā, aicinot Ķīnu vairāk iesaistīties, lai izbeigtu karu. "Vairākkārt ir teikts, ka pat Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nevar pavēlēt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam kaut ko darīt. Patiesībā, manuprāt, iespējams, ka Ķīnas līderis ir vienīgais, kurā Putins vispār ieklausās," paziņoja Igaunijas politiķis.

Pēc Kivimegi teiktā, viņš plānojis ar Guo runāt arī par Igauniju un Somiju savienojošā gāzesvada "Balticconnector" bojājumu Baltijas jūrā, kuru varētu būt izraisījis Honkongā reģistrētais kravas kuģis "Newnew Polar Bear", tomēr šim jautājumam tikšanās gaitā neesot pieticis laika.

Trešdien Igauniju apmeklēs Taivānas ārlietu ministrs, bet Igaunijas valdības ministri ar viņu netiksies. Vu piedalīsies Starptautiskā Aizsardzības un drošības centra organizētā diskusijā Tallinā.

Igaunijas Ārlietu ministrijā norādīja, ka Vu apmeklējums nav pēc Igaunijas valdības vai ārlietu ministra ielūguma, tādēļ, ievērojot tā dēvēto vienas Ķīnas politiku, viņam nav paredzēta tikšanās ar Igaunijas valdības locekļiem

Lietuva 2021.gadā atļāva Taibejai atvērt Taivānas pārstāvniecību Viļņā, izmantojot Taivānas nosaukumu, nevis Taibejas, kā ierasts starptautiskajā praksē. Tas saniknoja Ķīnu, kura ierobežoja attiecības ar Viļņu un radīja būtiskus šķēršļus abu valstu savstarpējā tirdzniecībā..


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.

Pasaule Beļģija plāno piegādāt Ukrainai F-16 jau šogad

Beļģija plāno līdz 2024.gada beigām nodot Ukrainai vairākus ASV ražotos iznīcinātājus F-16, paziņoja Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro un aizsardzības ministre Ludivīna Dedondere.

Lasiet arī

Pasaule Krievija slāpē Igaunijas mobilo sakaru operatoru signālus pierobežā

Krievija pie Igaunijas robežas ir uzbūvējusi simtiem jaunu mobilo sakaru torņu, nesen Pleskavas apgabalā netālu no robežas tika atslēgts ātrgaitas internets un tagad varas iestādes šajā reģionā vēlas slāpēt visu Igaunijas operatoru signālus, vēsta laikraksts "Postimees".

Pasaule Igauniju atstāj Pareizticīgās baznīcas metropolīts

Maskavas patriarhāta pakļautībā esošās Igaunijas Pareizticīgās baznīcas metropolīts Jevgeņijs, kurš attaisno Krievijas agresiju Ukrainā un tāpēc nav saņēmis uzturēšanās atļaujas pagarinājumu, otrdien atstāj Igauniju.

Pasaule Aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēts Tartu Universitātes profesors

Igaunijas Drošības policija (KaPo) aizturējusi Tartu Universitātes profesoru Vjačeslavu Morozovu, kurš ir Krievijas pilsonis un kuru Igaunijas Drošības policija (KaPo) tur aizdomās par spiegošanu Krievijas labā.

Pasaule Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma divi kriptokrāpniecībā apsūdzētie

Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma par pusmiljardu eiro vērtu krāpniecību darījumos ar kriptovalūtu apsūdzētie Sergejs Potapenko un Ivans Turigins, kuru izdošanu pieprasa ASV.