• Ģederts,
  • Ģirts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Spēcīgā zemestrīcē Taivānā gājuši bojā četri cilvēki

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:49, 03.04.2024


Taivānas austrumu piekrasti trešdienas rītā satricināja spēcīga zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz četri cilvēki un aptuveni 60 guvuši ievainojumus, paziņojušas Taivānas varasiestādes.


twitter.com/RashidAbbasi78
Foto: twitter

ASV Ģeoloģiskais dienests ziņo, ka zemestrīces stiprums bija 7,4 magnitūdas, tās epicentrs atradās jūrā 18 kilometrus uz dienvidiem no Hualjeņas pilsētas, bet hipocentrs bija 34,8 kilometru dziļumā. Zemestrīce notika ap plkst.8 pēc vietējā laika (plkst.3 pēc Latvijas laika).

Stingrie celtniecības noteikumi un gatavība dabas katastrofām, šķiet, palīdzējusi izvairīties no lieliem cilvēku upuriem Taivānā, kur regulāri notiek zemestrīces.

Pēc zemestrīces Taivānā, Japānā un Filipīnās tika izsludināti brīdinājumi par cunami, kas vēlāk tika atsaukti.

Japānas Meteoroloģijas aģentūra novērtēja zemestrīces stiprumu ar 7,5 magnitūdām, bet Taivānas zemestrīču monitoringa aģentūra novērtēja to ar 7,2 magnitūdām.

Zemestrīcē sagruva vairākas ēkas Hualjeņas pilsētā. Uz laiku tika apturēta vilcienu satiksme visā Taivānā un metro satiksme Taibejā, bet situācija galvaspilsētā drīz normalizējās un satiksme tika atjaunota.

Kalnos pie Hualjeņas gāja bojā trīs no septiņiem cilvēkiem, kas bija devušies pārgājienā pa kalniem. Šajā reģionā dzīvību zaudēja arī kravas automašīnas vadītājs, kura auto apraka zemes nogruvums netālu no tuneļa, paziņojušas amatpersonas.

Zemestrīcei sekoja pēcgrūdieni, no kuriem viens bija 6,5 magnitūdas stiprs. Amatpersonas brīdinājušas, ka tuvākajās dienās iespējami vēl citi pēcgrūdieni.

Taivānas lielākais pusvadītāju ražotājs TSMC pēc zemestrīces apturēja ražošanu, lai pārbaudītu ražošanas līnijas pēc darbinieku evakuācijas. Ražošanu apturēja arī kompānija "Powerchip".

Vietējā televīzijā tika demonstrēti dramatiski attēli, kuros redzamas sasvērušās daudzstāvu ēkas Hualjeņā un citur Taivānā. Video redzams, kā buldozeri attīra no akmeņiem ceļus uz Hualjeņu, kuru nogruvumi bija nošķīruši no ārpasaules.

Pēc zemestrīces nelieli cunami sasniedza trīs nomaļas salas Japānas Okinavas prefektūrā. Galvenā lidosta Okinavas salā pēc brīdinājuma par cunami apturēja lidojumus.

ASV Nacionālais Meteoroloģijas dienests (NWS) iepriekš brīdināja, ka, "pamatojoties uz provizoriskajiem zemestrīces parametriem, (..) 300 kilometru attālumā no zemestrīces epicentra ir iespējami bīstami cunami viļņi". Vēlāk dienests paziņoja, ka cunami draudi ir pagājuši.

Zemestrīce bija jūtama arī Ķīnas Fudzjaņas provincē un Honkongā.

Taivānu regulāri piemeklē zemestrīces, jo sala atrodas divu tektonisko plātņu sadures vietas tuvumā.

1999.gada septembrī Taivānā 7,6 magnitūdu zemestrīcē gāja bojā ap 2400 cilvēku. Tā bija lielākā dabas katastrofa salas vēsturē upuru skaita ziņā.

Taibejas Seismoloģijas centra direktors U Čjeņfu paziņoja reportieriem, ka trešdienas rītā notikusī zemestrīce ir spēcīgākā pēdējo 25 gadu laikā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Putins soda Šoigu par nespēju sasniegt Kremļa kara mērķus

Krievija diktators Vladimirs Putins soda aizsardzības ministru Sergeju Šoigu par nespēju sasniegt Kremļa kara mērķus, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

Pasaule Mjanmas hunta aizliedz vīriešiem pieteikties darbam ārvalstīs

Mjanmā valdošā hunta ir apturējusi atļauju izsniegšanu vīriešiem darbam ārvalstīs, sperot šādu soli vairākus mēnešus pēc karaklausības likuma ieviešanas.

Pasaule Turcija paziņo par tirdzniecības apturēšanu ar Izraēlu

Turcija ceturtdien paziņoja, ka aptur visu tirdzniecību ar Izraēlu, līdz tā atļaus netraucētu palīdzības piegādi Gazas joslai, kur notiek Izraēlas ofensīva pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Pasaule Īrija sola neizvietot policiju uz robežas ar Ziemeļīriju

Īrijas valdība apstiprinājusi, ka uz robežas ar Ziemeļīriju policija netiks izvietota, Londonā pavēstīja Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrija.

Lasiet arī

Pasaule Laikraksts: Ķīnas vēstnieci varētu atsaukt no Igaunijas

Ķīnas vēstniece Igaunijā Guo Sjaomei brīdinājusi, ka Taivānas pārstāvniecības atvēršana Igaunijā arī ar Taibejas nosaukumu var nozīmēt viņas atsaukšanu, vēsta laikraksts "Postimees".

Pasaule ASV apstiprina militāro palīdzību Taivānai

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pirmo reizi apstiprinājusi tiešu militāro palīdzību Taivānai saskaņā ar ārvalstīm paredzēto atbalsta programmu, trešdien pavēstījušas amatpersonas.

Pasaule ASV karakuģis izbraucis cauri Taivānas šaurumam

ASV karaflote pavēstīja, ka tās eskadras mīnu kuģis "Milius" izbraucis cauri Taivānas šaurumam "navigācijas brīvības" operācijas ietvaros vairākas dienas pēc tam, kad Ķīna ap Taivānu bija sarīkojusi vērienīgus militāros manevrus.

Pasaule Taivānas tuvumā atrodas astoņi Ķīnas karakuģi

Ūdeņos Taivānas tuvumā otrdien atrodas astoņi Ķīnas karakuģi, pavēstīja Taivānas Aizsardzības ministrija.