• Vijolīte,
  • Viola,
  • Vizbulīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gada inflācija martā Latvijā pakāpusies līdz 0,9%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 18:38, 09.04.2024


Patēriņa cenas šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā pieauga par 1,2%, bet gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar 2023.gada martu - palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.



Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2024.gada martā, salīdzinot ar 2023.gada martu, bija veselības aprūpei (+0,4 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,3 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,3 procentpunkti), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,3 procentpunkti).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 0,7%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu šajā grupā gada laikā bija kafijai (+5%), olīveļļai (+31,6%) un cūkgaļai (+5,8%). Cenas pieauga augļu un dārzeņu sulām (+14,1%), pienam (+2,2%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+10,1%), sālim un garšvielām (+9,3%). Dārgāki bija konditorejas izstrādājumi (+3,9%), saldumi (+19%), kā arī ievārījums un medus (+5,4%). Cenas kāpa arī kartupeļiem (+12,3%), svaigiem augļiem (+1,6%), žāvētiem, citādi konservētiem vai apstrādātiem dārzeņiem (+7,6%).

Savukārt cenu kritums gada laikā bija svaigiem dārzeņiem (-5,6%), olām (-9,7%), miltiem un citiem graudaugiem (-10,2%), piena produktiem (-5%), augu eļļai (-11,1%), mājputnu gaļai (-2,5%), svaigām vai atdzesētām zivīm (-7,3%), cukuram (-6,6%), kā arī sviestam (-5%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 4,7%. Alkoholisko dzērienu cenas gada laikā kāpa par 6%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 2,3%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis gada laikā samazinājās par 6,9%. Gada laikā būtiskākais cenu kritums bija siltumenerģijai (-18,5%). Cenas samazinājās elektroenerģijai (-5,9%), dabasgāzei (-19,2%), cietajam kurināmajam (-15,7%), kā arī kanalizācijas pakalpojumiem (-5%). Savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi (+8,3%), atkritumu savākšana (+16,2%), mājokļa īres maksa (+8,5%). Dārgāki bija arī mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, ūdensapgāde.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis gada laikā kāpa par 6,5%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, zobārstniecības pakalpojumi, ārstu speciālistu pakalpojumi un medicīnas analīžu laboratoriju un rentgenoloģijas centru pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā palielinājās par 2,1%, ko noteica degvielas cenu kāpums par 2,7%. Dīzeļdegviela palika dārgāka par 3,6%, benzīns - par 3,4%, savukārt auto gāze palika lētāka par 8,7%. Gada laikā cenu kāpums bija arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, citiem pakalpojumiem personiskajiem transportlīdzekļiem. Savukārt cenas krita lietotām automašīnām un pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā kāpa par 3,7%, sadārdzinoties televīzijas abonēšanas maksai, barībai lolojumdzīvniekiem, ziediem, laikrakstiem un žurnāliem, atpūtas un sporta pakalpojumiem. Savukārt censas saruka personālajiem datoriem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums gada laikā bija telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, apģērbiem, personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Ekonomika «Viesmīlības nozare izmirst», pauž Latvijas Bāru asociācija (+VIDEO)

Valdība nevēlas "lieki" tērēties un apzināties, ka vietējie uzņēmumi ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem.

Ekonomika Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ceturtdien publiskotajā ziņojumā Latvijas ekonomikai šogad prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs. OECD prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad palielināsies par 1,8%.

Ekonomika Saeima piekrīt «airBaltic» obligāciju iegādei

Saeima šodien nolēma piekrist valsts dalībai Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju iegādē.

Lasiet arī

Ekonomika Gada inflācija janvārī Latvijā bija 0,9%

Patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri Latvijā pieauga par 0,8%, bet gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada janvāri - palielinājās par 0,9%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Pētījums: uzņēmumi joprojām ir pakļauti lielam inflācijas spiedienam (+VIDEO)

Daudzu darba devēju un darba ņēmēju dienaskārtībā svarīgs jautājums bija darba algas paaugstināšana.

Pasaule Ķīnā janvārī 15 gados lielākā deflācija

Patēriņa cenām Ķīnā janvārī gada griezumā reģistrēts straujākais kritums kopš 2009.gada otrā pusgada, bet ražotāju cenām kritums fiksēts sešpadsmito mēnesi pēc kārtas, liecina valsts statistikas biroja publiskotie dati.

Ekonomika Baņķieris: Latvijā ir viens no zemākajiem inflācijas rādītājiem ES (+VIDEO)

Tajā pašā laikā augstā nenoteiktība un politiskās diskusijas ir bijuši šķēršļi, lai ātrāk atgūtos privātpersonu patēriņš.