• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sadarbības padome vienojusies par minimālas algas paaugstināšanu Kāda tā būs?

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:30, 17.06.2022


Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomes sēdē (NTSP) sociālie partneri vienojušies par minimālas algas paaugstināšanu, informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Birkenfelde.



Labklājības ministrs Gatis Eglītis (K) rosināja minimālo darba algu nākamgad celt līdz 620 eiro, savukārt LBAS aicināja to paaugstināt līdz 640 eiro, atgādinot Saeimas Eiropas lietu komisijas vienprātīgi pieņemto lēmumu, kā arī to, ka pat pie šī paaugstinājuma nav ņemta vērā šī gada augstā inflācija un straujā pirktspējas krišanās.

LBAS akcentēja, ka minimālās darba algas paaugstināšana neietekmēs Latvijas konkurētspēju salīdzinājumā ar Lietuvu un Igauniju, bet paaugstinās zemu atalgoto darbinieku pirktspēju. Darbaspēka izmaksas šobrīd, darbiniekam saņemot minimālo algu, Latvijā ir 618 eiro, Lietuvā - 743 eiro un Igaunijā - 875 eiro.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) norādīja, ka konceptuāli atbalsta minimālās algas attiecību pret vidējo darba samaksu iepriekšējā gadā, izstrādājot sabalansētus kritērijus minimālās algas prognozētai noteikšanai un ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvā par adekvātu minimālo algu Eiropas Savienībā noteikto. Neiebilstot minimālās algas pakāpeniskai celšanai, LDDK aicināja ņemt vērā vairākus apstākļus, tostarp, ka strauja minimālās algas paaugstināšana palielina darbaspēka izmaksas, kā arī tā rada spiedienu uz lielāku atalgojuma pieaugumu citās algu grupās.

NTSP sēdē tika pieņemts lēmums diskusiju par minimālās algas paaugstināšanu 2023.gadā atsākt augustā NTSP Budžeta un nodokļu apakšpadomē, kad sāksies diskusijas par izmaiņām nodokļu politikā.

Tāpat sēdē tika skatīts jautājums par pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku turpmākajam periodam un par minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu 2023.gadā.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) informēja par pedagogu darba samaksas finansējuma modeļa maiņu, kas ietver arī izmaiņas valsts mērķdotācijas sadalē pašvaldībām. Ministre uzsvēra, ka šis jautājums virzās ļoti smagnēji, ir grūti panākt vienprātību, un aicināja virzīties uz lēmuma pieņemšanu.

LBAS un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicināja Ministru kabinetu apstiprināt pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku un paredzēt tam atbilstošu finansējumu 2023.gada un vidēja termiņa budžetā.

Tāpat abas iestādes aicināja nodrošināt sabalansētu pedagogu darba slodzi un ņemt vērā LIZDA priekšlikumus un iebildumus par jauno mērķdotācijas sadales kārtību, lai nodrošinātu pārskatāmu, pārdomātu un godīgu pedagogu darba samaksas finansēšanas sistēmu un nodrošinātu Izglītības attīstības pamatnostādnēs noteiktos rezultatīvos rādītājus, kas paredz, ka pedagogu algas nav mazākas par vidējo tautsaimniecībā nodarbināto ar vismaz bakalaura grādu darba algu.

LDDK sanāksmē norādīja, ka atbalsta nepieciešamību nodrošināt pedagogiem konkurētspējīgu atalgojumu un sabalansētu darba slodzi, uzsverot, ka ir jāmeklē veidi, kā efektīvāk tērēt esošos līdzekļus izglītības sistēmā.

NTSP tika lemts līdz Ministru kabineta sēdei organizēt vēl vienu sociālo un sadarbības partneru tikšanos pirmdien, 20.jūnijā, plkst.11 Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs pirmajā ceturksnī sarucis par 10,8%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos trijos mēnešos pārkrauti 4,708 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Lasiet arī

Pasaule ANO eksperti apstiprina, ka Harkivā sprāgusi Ziemeļkorejas raķete

ANO eksperti nosūtījuši ANO Drošības padomei ziņojumu, kurā apstiprināts, ka pret Ukrainu izmantota Ziemeļkorejā ražota ballistiskā raķete, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", kas iepazinusies ar ziņojuma tekstu.

Sabiedrība Vairākiem cilvēkiem piešķir valsts augstākos apbalvojumus

Vairākiem cilvēkiem par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā pirms maija svētkiem piešķirti valsts augstākie apbalvojumi, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kriminālziņas Par kukuļa piedāvāšanu robežsargam aiztur Krievijas pilsoni

Piektdien Grebņevas robežkontroles punktā robežsargi aizturēts Krievijas pilsonis, kurš robežsargam mēģinājis dot kukuli 30 eiro apmērā, aģentūtu LETA informēja Valsts robežsardzē.

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.