• Dailis,
  • Herberts,
  • Umberts
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lai atjaunotu bumbu patvertnes, nepieciešami aptuveni 100 miljoni eiro (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 07:21, 30.04.2024


Vērienīgo projektu ierosināts finansēt no Eiropas Savienības līdzekļiem.


Ievērojama daļa bunkuru Latvijā ir sliktā stāvoklī.

Latvijas Iekšlietu ministrija ir izstrādājusi tiesību aktu: “Iespējamie risinājumi motivējošiem finanšu mehānismiem patvertnes vai vietas, kur var patverties, atjaunošanai vai izveidošanai”.

2024. gada 1. janvārī valsts iedzīvotāju skaits bija 1,873 miljoni cilvēku. Pieņemot, ka militāra apdraudējuma gadījumā vajadzētu nodrošināt patvērumu iespējami lielākam skaitam iedzīvotāju un, ka vidēji patvertnes ietilpība būtu 200 cilvēki, vietas, kur patverties, ietilpība būtu 100 cilvēki, indikatīvi būtu nepieciešams attiecīgi pielāgot un aprīkot apmēram 15 610 ēku pazemes stāvus vai pagrabtelpas. Minētais ēku skaits var mainīties, ņemot vērā patvertņu vai vietu, kur patverties, izveidošanai izmantojamo pagrabu un pazemes stāvu platību (aprēķinos tiek paredzēti 0,75 m2 uz vienu personu).

Patvertņu un vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai, paredzot minimāli nepieciešamo aprīkojumu, indikatīvi būtu nepieciešams finansējums 98 679 900 euro apmērā. No finansējuma avota viedokļa ES fondu finansējums būtu kā viens no galvenajiem finansējuma avotiem patvertņu vai vietu, kur patverties, atjaunošanai vai izveidošanai finansēšanai. Finansējuma jautājums jārisina, paredzot atbalsta pasākumus ES kohēzijas politikas programmā 2021.–2027. gadam (turpmāk – programma), tai skaitā caur “pārdalēm”.

Valsts atbalsta programmas mērķis būtu veicināt patvertņu vai vietu, kur patverties, atjaunošanu vai izveidi ēkās vai to daļās (telpu grupās), kas nav valsts iestādei piederošs nekustamais īpašums, nodrošinot patvērumu cilvēkiem militāra apdraudējuma gadījumā. Ēkas (būves) īpašnieks vai kopīpašnieki varētu vērsties, piemēram, attiecīgajā pašvaldībā, lai saņemtu atbalstu patvertņu vai vietu, kur patverties atjaunošanai vai izveidei tā īpašumā esošajā ēkā vai tās daļā (telpu grupā).

Nepieciešamā rīcība:

1.VARAM sadarbībā ar Iekšlietu ministriju (VUGD) nepieciešams sagatavot grozījumus Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likumā, nosakot, ka valsts atbalsta pasākumus patvertņu vai vietu, kur patverties, atjaunošanai un izveidei, valsts atbalsta apmēru un piešķiršanas kritērijus, kā arī kārtību, kādā valsts atbalsts tiek piešķirts, administrēts un uzraudzīts, nosaka Ministru kabinets.

2.Pēc attiecīgā regulējuma izstrādes, VARAM sadarbībā ar Iekšlietu ministriju (VUGD) nepieciešams izstrādāt un virzīt attiecīgu Ministru kabineta noteikumu projektu, nosakot valsts atbalsta apmēru, piešķiršanas kritērijus un kārtību, kādā piešķir atbalstu patvertņu vai vietu, kur patverties, izveidei vai atjaunošanai, kā arī kārtību, kādā administrē un uzrauga sniegto valsts atbalstu.

3.Ekonomikas ministrija savas kompetences ietvaros saredz nepieciešamību grozīt likumu “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”, lai ietvertu attiecīgu deleģējumu pašvaldībām izdot saistošos noteikumus, kas vērsti uz atbalsta sniegšanu tām daudzdzīvokļu mājām, kuru īpašnieki vēlas tajās izveidot vietas, kurās patverties.

4.Likumprojekta par valsts budžetu nākamajiem gadiem sagatavošanas procesā VARAM nepieciešams sagatavot un virzīt prioritārā pasākuma pieteikumu nepieciešamajam finansējumam valsts atbalsta programmas īstenošanai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas peldvietas saņems «Zilos karogus»

Rīgā, vides izglītības konceptvietā "Šūna", šodien plkst.11 notiks "Zilā karoga" svinīgā pasniegšana, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatori.

Sabiedrība Ūdens temperatūra upēs un ezeros vietām pakāpusies līdz +17 grādiem

Agrā piektdienas rītā augstākā ūdens temperatūra Latvijas ūdenstilpēs bija +17 grādi Rāznas ezerā pie Kaunatas un Lielupē pie Mežotnes, kā arī +17,5 grādi Mūsā pie Bauskas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Sabiedrība Piektdiena būs saulaina un silta

Piektdien Latvijā būs pārsvarā sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība Opozicija vēlas, lai debates notiek tikai valsts valodā

Opozīcijā esošie "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) sagatavojuši grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, kas liegtu rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Lasiet arī