• Gints,
  • Uvis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Būs ES atbalsts noteiktu lauksaimniecības produktu privātai uzglabāšanai

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:02, 19.05.2020


Lauksaimniekiem būs pieejams Eiropas Savienības (ES) atbalsts noteiktu produktu privātai uzglabāšanai, paredz valdības atbalstītie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos "Tirgus intervences pasākumu administrēšanas un uzraudzības kārtība augkopības un lopkopības produktu tirgū".


Foto: LETA

Zemkopības ministrija (ZM) grozījumu noteikumos anotācijā skaidro, ka 22.aprīlī Eiropas Komisija (EK) nāca klajā ar priekšlikumiem un 30.aprīlī pieņēma normatīvos aktus, ar kuriem būs pieejams atbalsts noteiktu lauksaimniecības produktu privātai uzglabāšanai, nolūkā stabilizēt lauksaimniecības produktu tirgus Covid-19 nelabvēlīgās ietekmes dēļ.

Grozījumi MK noteikumos paredz ieviest vairākus lauksaimniecības produktu tirgu stabilizēšanai un Covid-19 ietekmes mazināšanai paredzētus ES normatīvos aktus par atbalstu uzglabājamo sieru, sviesta, vājpiena pulvera, svaigas un atdzesētas vismaz astoņus mēnešus vecu liellopu gaļas, aitu un kazu gaļas privātai uzglabāšanai.

Noteikumi grozīti, lai nodrošinātu ES normatīvo aktu ieviešanu, kā arī svītrotu normas, kurām nav juridiskas slodzes. MK noteikumi papildināti ar ES tieši piemērojamo normatīvo aktu sarakstu, kas nosaka intervences pasākumu ieviešanas kārtību. Visi ES normatīvie akti paredz pieteikumu lauksaimniecības produktu privātai uzglabāšanai iesniegšanu no 7.maija līdz 30.jūnijam.

Tiem pārējiem sieriem, ko var pieteikt privātai uzglabāšanai, noteikts parastais nogatavināšanas laiks, kas ir uzņēmuma apstiprinātajā tehniskajā un kvalitātes dokumentācijā noteiktais termiņš. Šis laiks nedrīkstēs būt īsāks par 21 dienu. Vienlaikus siera derīguma termiņam pēc nogatavināšanas ir jābūt ilgākam par uzglabāšanas laiku, jo, beidzoties uzglabāšanai, sieru būs nepieciešams realizēt tirgū.

Prasības siera nogatavināšanai un derīguma termiņam noteiktas, pamatojoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošo informāciju par siera ražošanas receptūrām Latvijas uzņēmumos, kā arī aptaujājot piena pārstrādes uzņēmumus pārstāvošās nevalstiskās organizācijas.

Tā kā ilgstoši uzglabāt var arī biezpienu, ja to sasaldē, paredzēta iespēja arī šādus produktus pieteikt privātajā uzglabāšanā. Taču nogatavināšanas laiku šiem produktiem nenoteiks, jo biezpienu nav nepieciešams nogatavināt.

Lauku atbalsta dienestam Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto ierobežojumu laikā, ja vajadzēs, būs iespēja izmantot ES normatīvajos aktos noteiktās izvēles attiecībā uz pārbaužu veikšanu.

Grozījumi MK noteikumos "Tirgus intervences pasākumu administrēšanas un uzraudzības kārtība augkopības un lopkopības produktu tirgū "stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Daugavas HES izstrādāts lielākais apjoms pēdējo 25 gadu laikā (+VIDEO)

Latvija ir labā ceļā uz atjaunojamās enerģijas mērķu sasniegšanu.

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī

Latvijā pārtikas cenām vajadzētu saglabāties pašreizējā līmenī, ja vien nenotiks kādi satricinājumi, intervijā aģentūrai LETA atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus

Latvijā vairāk nekā 90% iedzīvotāju pirkumiem internetā izmanto datorus, tomēr arvien vairāk cilvēku pirkumiem sāk izmantot arī mobilos telefonus, liecina starptautiskā interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma "Gemius" veiktās aptaujas dati.

Lasiet arī

Pasaule Mjanmas hunta aizliedz vīriešiem pieteikties darbam ārvalstīs

Mjanmā valdošā hunta ir apturējusi atļauju izsniegšanu vīriešiem darbam ārvalstīs, sperot šādu soli vairākus mēnešus pēc karaklausības likuma ieviešanas.

Sabiedrība Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai

Latvija Preses brīvības indeksā pakāpusies līdz 12.vietai, liecina starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" (RSF) publicētais jaunākais reitings.

Veselība Latvijas Uroloģijas asociācija izteica svarīgu brīdinājumu vīriešiem (+VIDEO)

Patiesībā nevis vecajam kungam ir jāuztraucas par savu PSA, bet gan viņa dēlam un varbūt arī mazdēlam.

Pasaule Turcija paziņo par tirdzniecības apturēšanu ar Izraēlu

Turcija ceturtdien paziņoja, ka aptur visu tirdzniecību ar Izraēlu, līdz tā atļaus netraucētu palīdzības piegādi Gazas joslai, kur notiek Izraēlas ofensīva pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".