• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Cenas kāpj: Latvijā gada inflācija aprīlī sasniedza 3,4%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:19, 10.05.2019


Latvijā šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas pieauga par 0,9%, bet gada inflācija — šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2018.gada aprīli — sasniedza 3,4% līmenī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.



Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī pieauga par 2,9%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2019.gada aprīlī, salīdzinot ar martu, precēm cenas palielinājās par 1,1%, bet pakalpojumiem — par 0,3%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada aprīli precēm cenas pieauga par 3,5%, bet pakalpojumiem — par 3,3%.

Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupā, kā arī cenu kritumam ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis pieauga par 0,5%. Būtiskākā ietekme uz vidēja cenu līmeņa pieaugumu grupā bija svaigiem dārzeņiem (+8,6%) un kartupeļiem (+6,8%), galvenokārt nelabvēlīgo laika apstākļu izraisītā piedāvājuma samazināšanās ietekmē. Atbilstoši tendencēm pasaules tirgū, cenas pieauga cūkgaļai (+2,5%), kā arī sadārdzinājās mājputnu gaļa (+1,7%) un gaļas izstrādājumi (+2%). Cenas pieauga arī kafijai (+4%), maizei (+0,8%) un jogurtam (+1,6%).

Savukārt lētāki bija svaigi augļi (-4,1%), žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (-1,9%), siers un biezpiens (-1,5%), konditorejas izstrādājumi (-1,4%) un svaigas vai atdzesētas zivis (-6,1%).

Apģērbu un apavu grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā pieauga par 7,4%. Sezonai raksturīgu cenu kāpumu visvairāk ietekmēja cenu pieaugums apaviem par 19,2%. Apģērbi sadārdzinājās vidēji par 3,9%.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas salīdzinājumā ar martu palielinājās par 1,2%. Degvielai cenu līmenis pieauga par 2,2%, tostarp benzīnam — par 4,7%, bet dīzeļdegvielai — par 0,9%. Cenas pieauga arī pasažieru aviopārvadājumiem. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,8%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, barībai lolojumdzīvniekiem un televīzijas abonēšanas maksai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rīgas ostā pārkrauto kravu apmērs pirmajā ceturksnī sarucis par 10,8%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos trijos mēnešos pārkrauti 4,708 miljoni tonnu kravu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas publiskotā informācija.

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Lasiet arī

Pasaule ANO eksperti apstiprina, ka Harkivā sprāgusi Ziemeļkorejas raķete

ANO eksperti nosūtījuši ANO Drošības padomei ziņojumu, kurā apstiprināts, ka pret Ukrainu izmantota Ziemeļkorejā ražota ballistiskā raķete, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", kas iepazinusies ar ziņojuma tekstu.

Sabiedrība Vairākiem cilvēkiem piešķir valsts augstākos apbalvojumus

Vairākiem cilvēkiem par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā pirms maija svētkiem piešķirti valsts augstākie apbalvojumi, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kriminālziņas Par kukuļa piedāvāšanu robežsargam aiztur Krievijas pilsoni

Piektdien Grebņevas robežkontroles punktā robežsargi aizturēts Krievijas pilsonis, kurš robežsargam mēģinājis dot kukuli 30 eiro apmērā, aģentūtu LETA informēja Valsts robežsardzē.

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.