• Didzis,
  • Gaidis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kopš Bērnu slimnīca sacēla trauksmi, bērni retāk norijuši magnētus

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 20:04, 21.03.2021


Kopš decembra, kad Bērnu klīniskā universitātes slimnīca sabiedrībā aktualizēja gadījumus, kuros bērni norijuši magnētus, tādējādi nopietni apdraudot savu veselību un pat dzīvību, šādu situāciju skaits ir jūtami krities, pavēstīja slimnīcas pārstāve Dace Zaldāte-Rozentāle.


Foto: LTV

Šī gada pirmajā ceturksnī slimnīcā magnētu norīšanas dēļ nonācis tikai viens bērns, kamēr vēl decembra sākumā ārstniecības iestāde ziņoja, ka nepilna mēneša laikā konstatēti četri šādi gadījumi.

Slimnīcas pārstāves ieskatā šāda statistika liecina, ka ar mediju atsaucību izdevies sasniegt Latvijas sabiedrību.

"Sakām paldies visiem, kas iesaistās, lai bīstamie magnēti Latvijas bērniem būtu pēc iespējas nepieejami - kā vecākiem, kas pievērš uzmanību vides drošumam, tā Latvijas mazumtirgotājiem, kas pārskatījuši piedāvāto rotaļlietu klāstu, kā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centram, kas vēlreiz aktualizēja šo problemātiku," atzīmēja Zaldāte-Rozentāle.

Lai gan viens ar magnētu norīšanu saistīts nelaimes gadījums, salīdzinot ar citiem gadiem, ir maz, tas joprojām ir par vienu gadījumu pārāk daudz, uzskata slimnīcā. "Mūsu kā pieaugušo un sabiedrības pienākums ir pasargāt bērnus no visām traumām, kuras mēs varam novērst," pauda slimnīcas pārstāve, paužot cerību, ka tēma par magnētu bīstamību bērniem nezudīs no sabiedrības dienaskārtības tik ilgi, kamēr šādu gadījumu nebūs vispār.

Turklāt, kā atzīmē slimnīcā, šobrīd tuvojas gada saulainie mēneši, kad bērni apgūst un aktīvi izmanto dažādus braucamlīdzekļus, kā arī lēkā uz batutiem. Bērnu slimnīca šajā sakarā aicina jau tagad domāt par ķiveru un citu aizsarglīdzekļu iegādi, kā arī drošības noteikumu pārrunāšanu ģimenēs.

Jau ziņots, ka pēc četriem jauniem gadījumiem nepilna mēneša laikā, kuros dažādu vecumu bērni bija norijuši vairākus magnētus, Bērnu slimnīca ir nosūtīja vēstuli Patērētāju tiesību aizsardzības centram, aicinot aizliegt šādu rotaļlietu pārdošanu.

Magnēti, nonākot kuņģī un zarnu traktā, ir viens no visbīstamākajiem priekšmetiem cilvēka dzīvībai un veselībai, radot neatgriezeniskus bojājumus uz visu atlikušo dzīvi. Tādēļ Bērnu slimnīca vienlaikus informēja arī Veselības ministriju un Ekonomikas ministriju, rosinot kopīgiem spēkiem nodrošināt, ka neliela izmēra magnēti bērniem nav pieejami.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Ekonomika Šosezon ASV ultra luksusa klases kruīza laineris Rīgā viesosies 5 reizes (VIDEO)

Šogad būs sagaidāms lielāks skaits vācu tūristu, tostarp ģimenes ar bērniem.

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".

Pasaule Izraēlas armija no Rafahas evakuē 100 000 cilvēku

Izraēlas armija pirmdien paziņoja, ka tā evakuē aptuveni 100 000 cilvēku no Rafahas austrumu daļas pirms gaidāmā uzbrukuma Gazas joslas dienvidu pilsētai.

Ekonomika Celtniecība Latvijā varētu ilgt 7 gadus, sacīja uzņēmējs (+VIDEO)

Galvenās problēmas ir darbaspēka pieejamība, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību lomas valsts attīstībā un administratīvais slogs.