• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Cēsu klīnika sāk izmēģināt digitālo terapiju insulta pacientiem (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
LETA 15:34, 04.07.2020


Cēsu klīnika sadarbībā ar SIA "Vigobot" insultu pārcietušajiem stacionāra pacientiem sāk piedāvāt jaunu, Latvijā radītu programmu "Vigo", kuras mērķis ir paātrināt šo cilvēku atlabšanu un atgriešanos dzīvē, aģentūru LETA informēja Cēsu klīnikas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere.



Lietojumprogramma "Vigo" nodrošina biežāk lietoto insulta rehabilitācijas programmu pieejamību mājas apstākļos vai brīžos, kad speciālista nav blakus. Tā tiek individuāli pielāgota katra insultu pārcietušā vajadzībām.

"Vigobot" dibinātājs Kristaps Krafte norādīja, ka laikā, kad daudzas ārstniecības iestādes arvien vairāk sāk novērtēt pacientu attālinātās konsultēšanas iespējas, Cēsu klīnika ir spērusi nozīmīgu soli moderno tehnoloģiju pielietošanas jomā.

Pilotprojekts Cēsu klīnikā ilgs trīs mēnešus. Tā laikā paralēli ierastajām speciālistu klātienes konsultācijām un fizioterapijas nodarbībām digitālās terapijas lietojumprogrammu bez maksas būs iespēja izmēģināt klīnikas stacionāra pacientiem.

Cēsu klīnikas neiroloģe Inese Irbe, kas koordinē sadarbību ar programmas izstrādātājiem, stāstīja, ka "Vigo" darbojas kā digitāls asistents rehabilitācijas procesā pacientiem pēc insulta. Pašlaik process vēl nav pilnībā automātisks, taču ir ceļā uz to. Katram pacientam atbilstošāko programmas veidu, izvērtējot individuāli katra funkcionālās spējas, saplāno speciālisti.

"Vislielākais ieguvums pacientam ir tas, ka šī terapija palīdz nosegt periodu no ārstēšanās slimnīcā līdz iespējai sākt rehabilitācijas programmu klātienē kādā no rehabilitācijas iestādēm. Tas dod ne tikai fizisku labumu, bet arī emocionālu, jo emocionālais atbalsts insulta pacientiem ir ne mazāk svarīgs," skaidroja mediķe.

Viņa piebilda, ka šī terapija var palīdzēt motivēt pacientus, lai viņi paši strādā savas veselības labā, un lai viņiem šis process ir interesants. Tāpēc izstrādātāji paredzējuši spēles elementus ar virtuālu apbalvojumu pēc katra uzdevuma.

Neiroloģe norādīja, ka, iegūstot plašāku klīnisko pieredzi, varēs izstrādāt vadlīnijas tam, kuriem pacientiem "Vigo" digitālā terapija ir maksimāli noderīga un kam tā diemžēl neder. "Tāpat arī strādāsim pie algoritma, kas standartizēs lietotāju iepazīstināšanu ar "Vigo" un izrakstīšanu lietošanai mājās. Šī pieredze pēc tam noderēs arī citām slimnīcām. No programmas izstrādātājiem esam saņēmuši aprīkojumu - statīvu ar planšeti, kā arī tiesības izmantot programmas demo versiju, piebilda Irbe.

"Vigo" digitālo terapiju saņems pacienti ar akūtu insultu, kuri ārstēsies Cēsu klīnikā. Tāpat tiek plānots programmu piedāvāt vairumam pacientu, kam komunikācijas spējas to atļaus lietot.

Irbe uzsvēra, ka lietojumprogrammas novērtējums ir starpdisciplinārs - tas ir komandas darbs. Tāpat kā līdz šim, tiks piesaistīti ārsts rehabilitologs un fizioterapeits, kuri nāks pie pacientiem, strādās ar viņiem klātienē un varēs novērtēt ieguvumus. Šie speciālisti ar katru pacientu strādā konkrētu laiku, bet digitālo terapiju pacienti varēs izmantot stacionārā brīvajā laikā. Līdz ar to pacienti noteikti būs ieguvēji, pauda neiroloģe.

"Vigo" dibinātājs ir cēsnieks Krafte, kurš, studējot Inovācijas veselības aprūpē Kopenhāgenā un Roterdamā, pievērsās insulta ārstēšanas efektivitātes novērtēšanai. "Vigo" līdzdibinātājs ir neiroķirurgs Jānis Šlēziņš, kam ir pieredze, strādājot Latvijā, Lielbritānijā un Portugālē.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Vigobot" dibināts 2018.gada rudenī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība Rožukalnei atstājot amatu, SEPLP meklēs jaunu sabiedrisko mediju ombudu

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) rīkos konkursu jauna sabiedrisko mediju ombuda ievēlēšanai, jo līdzšinējā ombude Anda Rožukalne nolēmusi amatu atstāt, informē SEPLP pārstāvji.

Sabiedrība Miris kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks

Miris Latvijas Bankas padomes loceklis un kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks, pavēstīja Latvijas Bankā.

Kriminālziņas Ceļu satiksmes negadījumos cietuši 11 cilvēki

Ceļu satiksmes negadījumos pagājušajā diennaktī cietuši 11 cilvēki, aģentūra LETA uzzināja Valsts policijā.

Pasaule Virpuļviesuļos ASV pieci bojāgājušie

ASV Oklahomas un Aiovas štatos virpuļviesuļos zaudējuši dzīvību pieci un ievainoti apmēram 100 cilvēki, svētdien paziņoja varasiestādes.