• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ārsti brīdina: Latvijā pieaug saslimstība ar bīstamu, pat nāvējošu slīmību

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
lsm.lv 17:55, 18.01.2020 1


Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu. Lai gan tā zināma kā bērnu infekcija, aizvien biežāk to atklāj arī bērnu vecākiem un vecvecākiem, ziņo LTV raidījums "Panorāma". Un tikai pēc papildu izmeklējumiem izrādās, ka slimības galvenais iemesls nereti ir nevis gripa vai saaukstēšanās, bet tieši garais klepus. Tas, ka bērnībā veiktās vakcīnas no garā klepus sargā visu mūžu, ir mīts.



Ja klepus nepāriet trīs nedēļas un nav noteiktas citas diagnozes, ārsti iesaka pārbaudīt, vai nav garais klepus. Tam ir arī cita specifiskas pazīmes, piemēram, grūtības izelpot. Garā klepus pacientu vidū ir gan zīdaiņi, gan pusaudži, gan cilvēki ap četrdesmit, pēc piecdesmit un sešdesmit gadiem. Statistika liecina, ka 2017. gadā ar garo klepu slimoja 95 cilvēki, bet 2018. - jau 159.

"Ņemot vērā to, ka antivielas jeb pretvielas ir stipri mazinājušās no tā laika, kad ir vakcinēti, mums pat prātā neienāk, ka [var saslimt] ar bērnu slimību, mēs neiedomājamies. Un ja ir saskare ar mazu bērniņu, kurš vēl nav vakcinēts, viņš inficē bērniņu, saslimt pats un pats trakākais – var arī nomirt," saka Austrumu slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.

Latvijā gan nav konstatēta garā klepus izraisīta nāve. Taču infektologi uzsver – šīs slimības nav izskaustas, jo cilvēki dzīvo aizvien ilgāk, bet antivielas asinīs nebūs bezgalīgi ilgi. "Gan garais klepus, kas nav tikai bērnu infekcija, gan ir difterijas gadījumi, un mums jārēķinās, ka var pat pieaugt. Nevar dzīvot pašapmierinātībā!" tā saka Rīgas Stradiņa universitātes profesore, infektoloģe Angelika Krūmiņa.

Eiropa gan daudz vairāk uztraucas par masalu epidēmiju. Tam iemesls ir aktīvā kampaņa pret vakcīnām, kas sākās pirms vairākiem gadiem. "Pret vakcināciju kampaņa bija, nevajag vakcinēties. Un tas kritums Eiropā – nav antivielu. Masalas ir 10 reizes lipīgākas nekā gripa. Ja kāds te būtu ar masalām, mēs visi būtu slimi!" saka Krūmiņa.

Pasaules Veselības organizācija gan neuzstāj uz visu savulaik potēto revakcināciju, bet ir grupas, kam noteikti iesaka potēties arī pret garo klepu.

"Ja ir uzrakstīts, ka vakcīna derīga visa mūža garumā, tomēr ir vērts pārbaudīt šīs antivielas," norāda Krūmiņa. Savukārt Vīksna atzīmē, ka antivielas jāpārbauda cilvēkiem, kuri grasās pieskatīt mazulīti vai arī plāno strādāt bērnudārzā. Ja antivielu nav - nepieciešams vakcinēties.

Tāpat infektologi aicina nekautrēties un nepārejoša klepus gadījumā pašam izteikt aizdomas par garo klepu un lūgt ģimenes ārstu tās noraidīt vai apstiprināt.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Veselība «Veselības centrs 4» sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības

SIA "Veselības centrs 4" sācis darbu pie medicīnas kvartāla celtniecības Rīgā, kur blakus esošajām iestādes ēkām taps daudzfunkcionāls medicīnas centrs.

Lasiet arī

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Sports Latvijas U-18 hokejisti pasaules čempionātā piekāpjas amerikāņiem (VIDEO)

Latvijas U-18 vīriešu hokeja izlase svētdien Espo pasaules U-18 čempionāta trešajā mačā piedzīvoja neveiksmi.

Sabiedrība Labklājības ministrs pērn iegādājies līzingā automašīnu

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pērn līzingā iegādājies automašīnu "Škoda Enyaq RS", liecina viņa amatpersonas ienākumu deklarācija par 2023.gadu.

Pasaule Policija likvidē palestīniešu atbalstītāju nometnes trijās ASV universitātēs

Policija ASV universitātēs, likvidējot palestīniešu atbalstītāju nometnes, sestdien aizturējusi gandrīz 200 cilvēku.