• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Siliņa ES valstu līderus mudina iekļaut mangāna rūdu sankcijās pret Krieviju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 07:52, 22.03.2024


Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) ceturtdien Briselē notiekošajā Eiropadomes sanāksmē mudināja Eiropas Savienības (ES) līderus iekļaut mangāna rūdu pret Krieviju vērsto ES sankciju sarakstā.


twitter.com/EvikaSilina
Foto: twitter

Siliņa tviterī raksta, ka sanāksmē uzsvērusi Latvijas nostāju par nepieciešamību iekļaut mangāna rūdu sankcijās pret Krieviju un uzrunājusi arī mūsu reģiona valstu un valdību vadītājus par kopīgu atbalstu izejvielas tranzīta pārtraukšanai.

Vienlaikus premjere ir sasaukusi Latvijas Ostu, tranzīta un loģistikas padomi uz sēdi 28.martā, "lai atklātā sarunā ar nozari pārrunātu neizbēgamo nepieciešamību nozarei pārorientēties uz jauniem tirgiem".

Siliņa iepriekš pauda, ka, ja Latvijai neizdosies panākt mangāna rūdas un alumīnija oksīda iekļaušanu ES sankciju sarakstā, tad valdība meklēs citus risinājumus.

Taujāta, vai valdība paralēli varētu lemt arī par risinājumiem nacionālā līmenī, Siliņa atbildēja, ka vislabāk būtu, ja Eiropas Komisija un ES varētu ātri pieņemt 14.sankciju pakotni ar vienādiem nosacījumiem visā Eiropā. Vienlaikus, ja neizdosies panākt vienošanos Eiropas līmenī, tad "tiks meklēti citi risinājumi".

"Mērķis ir nenogādāt Krievijā to komponenti, kas palīdz viņu ekonomikai un militārajai mašinērijai. Mēs esam reaģējuši uzreiz, prasot Eiropas līmeņa lēmumu. (..) Mums nav jāgaida uz gariem diskusiju laikiem. Prasīsim, lai tas notiek pēc iespējas ātrāk. Ja kaut kas aizķersies, tad rīkosimies arī nacionāli," iepriekš sacīja Siliņa.

LETA jau vēstīja, ka pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma krasi palielinājās ieroču rūpniecībā nepieciešamās mangāna rūdas piegādes Krievijai. Kā vēstīja laikraksts "Postimees", kopš pagājušā gada daļa piegāžu veiktas caur Sillamē ostu, kuras operatorkompānijā puse pieder bijušajam Igaunijas premjerministram Tītam Vehi, kā arī caur Latviju.

Krievija gandrīz pilnībā paļaujas uz mangāna importu. Lai gan valstī ir nelielas mangāna rezerves, to ieguve nav attīstīta industriālā līmenī. Provizoriskie dati liecina, ka 2023.gadā Krievija importē divus miljonus tonnu mangāna rūdas, kas ir rekordliels apjoms. Mangāna rūda tiek izmantota augstas kvalitātes tērauda ražošanā, kas nepieciešams ieroču stobriem, bruņumašīnām un šādu transportlīdzekļu kāpurķēdēm.

Kā liecina "Postimees" rīcībā esošā informācija, no diviem miljoniem mangāna rūdas, kas pērn tika eksportēta uz Krieviju, gandrīz 90% tika pārkrauta Igaunijā un Latvijā. Visvairāk tādu kravu pārkrauts Rīgas un Ventspils ostās, bet kopš pagājušā gada arī Sillamē ostā tiek izkrauta un uzglabāta mangāna rūda pirms vilcieni ar to dodas uz Krieviju.

Latvijas valsts dzelzceļa kompānija "LDz Loģistika" ir viena no vairākām Latvijas kompānijām, kas piedalījušās mangāna rūdas pārvadājumos uz Krieviju. Kompānija jau 2018.gadā sāka pieņemt kuģus, kas veda mangāna rūdu no Āfrikas. Sākoties Krievijas atkārtotajam iebrukumam, tādu kravu apjoms krasi pieauga. Pieprasījuma dēļ mangāna cena ir pieaugusi no 150 ASV dolāriem pirms kara līdz 300-350 ASV dolāriem par tonnu.

Starptautiskās sankcijas neaizliedz mangāna rūdas pārvadājumus uz Krieviju.

VAS "Latvijas dzelzceļš" iepriekš paudis gatavību ievērot jebkādus valsts turpmākus lēmumus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Lielajā talkā sakoptas 1149 talkas vietas

Lielajā talkā sestdien sakoptas 1149 talkas vietas, aģentūru LETA informēja Lielās talkas organizatori.

Sabiedrība CSDD tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskās apskates stacijas maijā vairākas dienas nestrādās, aģentūru LETA informēja CSDD pārstāvji.

Sabiedrība Kā ārzemnieki dienēs Latvijas armijā (+VIDEO)

Aizsardzības ministrija paredzējusi mainīt Militārā dienesta likumu, lai palielinātu karavīru skaitu.

Sabiedrība Miris kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

80 gadu vecumā mūžībā devies kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs, 5. un 6.Saeimas deputāts Alfreds Čepānis, informē parlamentā.

Lasiet arī

Sabiedrība Siliņa šodien sāks pildīt ārlietu ministra pienākumus

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) šodien uz laiku sāks pildīt ārlietu ministra pienākumus, aģentūru LETA informēja Ministru kabineta pārstāve Santa Jirgensone.

Sabiedrība Šonedēļ, visticamāk, Saeimā netiks lemts par ārlietu ministra kandidātu

Šonedēļ par gaidāmo ārlietu ministra amata kandidātu Saeimā, visticamāk, vēl netiks lemts, pēc koalīcijas sanāksmes apliecināja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Sabiedrība Siliņa: Kariņš rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis

Atkāpjoties no ārlietu ministra amata, Krišjānis Kariņš (JV) rīkojies kā kārtīgs Rietumu politiķis, ceturtdien pēc sarunas ar politiķi paziņoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Sabiedrība Siliņa nākamnedēļ tiksies ar Vācijas kancleru Šolcu

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) trešdien, 27.martā, dosies darba vizītē uz Vāciju, kur viņai paredzēta divpusēja tikšanās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu, informēja Valsts kancelejā.